Wat blijft wintergroen in januari

Helleborus 'Penny's Pink' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)


Vaste plant die paars - roze bloeit in januari - april en wordt 40 - 50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw. 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Ulex europaeus - Gaspeldoorn (Heester)


Bloeit met geurende gele bloemen in januari - juni. Wordt 120 breed en bij open plaatsen 2 meter hoog. Standplaats zon, maar bij hitte moet de grond voldoende vocht bevatten. In voedselarme, vochthoudende, zandige of veenhoudende bodem, met een zwakzure tot neutrale zuurgraad. Kan nachtvorstschade oplopen en is wintergroen. Is niet giftig. Is bestand tegen zoute wind, dus prima voor langs de kust om te planten. De takken zijn bedekt met kleine stekelige bladeren. Vormt peulvruchten die zaden bevatten. Snoeien na de bloei om de heester compact te houden. Per vierkante meter, 3 tot 5 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het najaar.

Helleborus HGC 'ICE N' ROSES Early Rose' - Kerstroos

(Vaste plant)


Bloeit in januari - april, met rode bloemen  en wordt 50 - 70 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw in humusrijke grond. Geef af en toe een gift van voeding en kalk.  Is giftig, kan irritatie geven aan de huid. Is groenblijvend/semigroenblijvend en winterhard. Aantrekkelijk voor bijen.  Verwijder de aangetaste bladeren. Per vierkante meter 5 a 8 stuks. 

Helleborus 'Penny's Pink' - Kerstroos
Ulex europaeus - Gaspeldoorn
Helleborus HGC ICE N ROSES Early Rose - Kerstroos