P

Panicum virgatum rehbraun - Vingergras (Siergras) 

Bloeit wit in augustus/oktober. Wordt 120 hoog en is een vaste plant die winterhard is en niet groenblijvend. Verlangt een plek in de zon. De grond dient droog tot vochthoudend te zijn. Vermeerderen in het voorjaar maart of april de kluit te delen.

 

Papaver rhoeas -Klaproos (1 - jarig)

De 1 - jarige klaproos bloeit rood in mei t/m augustus.

Het melksap giftig zijn voor mens en dier. Je vindt de klaproos vaak langs bermen of bouwterreinen. Wordt zo`n 70 cm hoog. Vermeerderen door te zaaien in de herfst of het vroege voorjaar, in voedselarme grond. Let op, het is een lichtkiemer, dus niet bedekken met grond. De zaden hebben namelijk koude temperaturen nodig om in bloei te komen. Standplaats zon - halfschaduw.

 

Papaver nudicaule "Gartenzwerg" - IJslandse papaver (Vaste plant) 

Bloeit in juni - september wit, oranje, geel of oranjerood, en wordt 20 - 40 cm hoog. Is redelijk winterhard en bladverliezend. De standplaats dient zon te zijn, in een goed doorlaatbare, niet te natte, lichte grond. 7 - 9 stuks per vierkante meter. Trekt insecten aan. Vermeerderen door wortelstek of te zaaien.

 

Pelargonium peltatum - Hanggeranium (1-jarig) 

Deze hanggeranium wordt 40 cm hoog en bloeit in mei/oktober in verschillende kleuren. Wil een plek in de zon.  Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet warmer is dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geeft je ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen. Per vierkante meter 8 - 11 stuks.

 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' - Lampenpoetsersgras (Siergras) 

Laagblijvende siergras en smal blad, die in 50 cm hoog wordt. Bloeit van juli/september met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. De aren verkleuren naar zilverwit tot diep in de winter. Is winterhard tot - 7 graden en is niet wintergroen. Standplaats in vochthoudende, goed doorlatende grond in de volle zon of schaduw. Snoei in maart de uitgebloeide aren en bladeren terug tot 10 cm boven de grond. Vermeerderen door te scheuren eind april of te zaaien in april/mei.

 

Pennisetum setaceum 'Rubrum' - Lampenpoetsergras (Siergras) 

Bloeit grijs/rood in juli/oktober en wordt 1 meter hoog en 1,50 breed. Standplaats zon/halfschaduw, op een beschutte plek. Grondsoort licht humeus, die goed water doorlatend is en licht vochtig blijft. Is donkerbladig, matig winterhard en niet groenblijvend. Breng in het najaar een mulchlaag aan tegen de vorst en snoei na de winter het gras kort. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Petasites hybridus - Groot hoefblad (Vaste plant) 

Bloeit bruin/roze in maart/april voordat het blad verschijnt en wordt 30 cm hoog. Wanneer de bladeren verschijnen wordt het groot hoefblad 1 tot 1,50 cm hoog. Is niet giftig en wil een plek die zonnig/lichte schaduw is, in vochthoudende grond. Is niet wintergroen, goed winterhard en kan flink woekeren. Vermeerderen door wortelstek. Per vierkante meter 1 - 3 stuks.

 

Petunia Ramblin - Petunia (1-jarig) 

Bloeit vroeg in de zomer, tot eind september en wil om de week een gift van mest. Laat de grond niet uitdrogen en haal de uitgebloeide bloemen en dwalende lange stengels steeds weg. Wil een plek in de zon en is 1-jarig.

 

Pernettya mucronata - Parelbes (Heester) 

De bessen van een pernettya mucronata verkleuren prachtig van wit/groen naar rood, roze of wit en blijven de gehele winter aan de struik zitten. Wil graag een plek in lichtzure tot zure grond. Pernettya is 2 huizig, je hebt dus altijd een mannelijke plant nodig om jaarlijks verzekerd te zijn van bessen. Wordt 50 cm a 1 m hoog, is winterhard tot - 15 graden en is wintergroen. De bloeitijd is mei/april met witte bloemetjes. Standplaats: halfschaduw/zon. Staat de plant in de zon, dan dient de grond vochtig te zijn. Vermeerderen door het nemen van stekken in november/december. Om nieuwe scheuten te stimuleren snoei dan in de winter als het niet vriest, of in het voorjaar sterk terugsnoeien. Geef geen leidingwater, gebruik onthard water of regenwater. Zet 3 planten op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te stekken in november/december.

 

Perovskia atriplicifolia - Reuzenlavendel (Heester) 

Bloeit lavendel blauw in juli/augustus en wordt 1 meter hoog. Snoei in het voorjaar terug voor een jaarlijkse verjonging. Standplaats zon, in iets arme, droge tot vochthoudende grond. Wordt bezocht door bijen en vlinders. Vermeerderen door te zaaien in het najaar in de volle grond. Kan schade oplopen met de vorst

 

Persicaria amplexicaulis - Duizendknoop (Vaste plant)

Bloeit roze in juli - oktober en wordt 1 a 1,50 hoog. Standplaats zonnig - lichte schaduw, in iedere goede tuingrond. Per vierkante meter 5 a 8 stuks. Is goed winterhard en niet groenblijvend. Vermeerderen door te scheuren in maart, of in september - oktober.


Persicaria amplexicaulis 'Alba' - Duizendknoop, Adderwortel (Vaste plant) 

Bloeit wit in juli/september en wordt 1 m tot 120 m hoog. Een vaste plant die niet groenblijvend is, wil graag een plek in de zon. Aantal per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Persicaria bistorta 'Superba' - adderwortel (Vaste plant) 

Bloeit lichtroze in mei/juli en wordt 40 -80 cm hoog. Is woekerend, maar prima onder controle te houden. Standplaats in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare grond. In de zon kan maar dan mag de grond niet uit drogen. Is half wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te delen in het voorjaar. Per vierkante meter 7-9 stuks.

 

Pentaglottis sempervirens - Overblijvende ossentong (Vaste plant) 

Bloeit blauw in mei/augustus en wordt 70 cm hoog. De standplaats dient in de schaduw te zijn, in humusrijke grond. Vermeerderen door te zaaien. Per vierkante meter 5 tot 7 stuks.

 

Phacelia tanacetifolia - Bijenvoer (Eenjarig)

Bloeit paars in juni/oktober en wordt ongeveer 70 cm hoog. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in lichte, voedselrijke, goed doorlaatbare grond. Is niet winterhard en een ideale groenbemester. Na de bloei de plant onder spitten voor meer voeding in de grond. Voor langere bloei met tussenpozen zaaien vanaf maart t/m augustus. Is insectenlokkend.

 

Philadelphus 'Minnesota Snowflake' - Boerenjasmijn (Heester)

Bloeit wit in juni/juli en wordt 1,50 meter hoog. Is niet wintergroen, is winterhard en niet giftig. Standplaats lichte schaduw/zon, in voedselrijke, vochthoudende tot vochtige grond. Snoeien na de bloei van de oudste takken om de plant jong te houden. Vermeerderen: winterstek/houtachtige stek, zomerstek/kruidachtige stek.

 

Phlomis russeliana - Brandkruid (Vaste plant) 

Bloeit geel in juni - augustus en wordt 1 meter hoog en 75 cm breed. Groenblijvend en winterhard. Standplaats zon of lichte schaduw, in elke goed doorlaatbare, matige vruchtbare grond. Vermeerderen door te zaaien in augustus ter plekke. Per vierkante meter 7 a 9 stuks.

 

Phlox paniculata - Vlambloem (Vaste plant) 

Bloeit in roze, wit, paars in juli - september en wordt 1 meter hoog. Is vlinderlokkend en meeldauw gevoelig. Standplaats zon, in goed doorlaatbare, voedselrijke grond. Is bladverliezend en winterhard. Na de bloei terug knippen stimuleert een tweede bloei. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door kopstekken in het voorjaar. Ter plekke zaaien in september - oktober.

 

Photinia × fraseri 'Red Robin' - Glansmispel (Heester) 

Bloeit wit in mei/juni en wordt 3 meter hoog. Na de bloei volgen er rode bessen die giftig zijn en later zwart verkleuren. Is wintergroen en verdraagt een temperatuur tot - 5 graden. Standplaats zon/halfschaduw, in  voedselrijke, vochthoudende tot vochtige grond. Is matig windbestendig. Vanwege de vorstschade planten op een windvrije plek. Krijgt in het voorjaar bruinrode bladeren die later gaan verkleuren naar groen en in de herfst verkleuren ze naar bordeauxrood. Snoeien kan vanaf maart, maar dan heb je geen bloemen. De photinia vermeerder je door een half afgerijpte twijg in juli/augustus als stek te nemen.

 

Phlomis russeliana - Brandkruid (Vaste plant) 

Bloeit in juni - juli geel en wordt 1 meter hoog en 75 meter breed. Standplaats zon - lichte schaduw, in goed doorlaatbare grond die matig vruchtbaar is. Heeft een hekel aan natte gronden in de winter, is winterhard en groenblijvend. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in september. Per vierkante meter 7 - 9 stuks.

 

Phlox Maculata - Vlambloem (Vaste plant) 

Bloeit roze in juli - augustus en wordt 70 cm hoog. Wil een plek in de zon, in normale tot vochtige grond. Is bladverliezend en winterhard. Te warm of een te droge plek, geeft meer kans op meeldauw. Snoei de uitgebloeide bloemen weg voor een tweede bloei. Vermeerderen door te scheuren of ter plekke zaaien in augustus - oktober.

 

Phlox Paniculata-groep - Vlambloem (Vaste plant)

Bloeit in allerlei kleuren in augustus/oktober. Is zeer goed winterhard en wil een plek in de zon/iets schaduw, in humusrijke vochtige grond. In de schaduw krijgt de phlox last van meeldauw. Wordt 75 - 175 cm en is bladverliezend. Geef wat koemest in het voorjaar. Vermeerderen door te scheuren.

 

Phylliopsis hillieri `Sprite`- Ierse heide (Heester) 

Is wintergroen en wordt ongeveer 30 cm hoog. Bloeit roze in maart/juni en daarna nog een paar keer terugkerend. Standplaats volle zon/halfschaduw, in zure grond, die gemiddeld vruchtbaar, humusrijk en goed doorlatend is. Is tot - 18ºC winterhard. De geurende bloemen trekken vlinders en bijen aan. Snoeien onmiddellijk na de bloei.

 

Phygelius 'Yellow Sovereign' - Kaapse fuchsia (Vaste plant) 

Bloeit zacht geel in juni/september en wordt 50 cm hoog. Standplaats zonnig, niet te warm, in goed gedraineerde, niet te droge grond. Zorg dat de plek beschut is. Bij strenge vorst afdekken. Vermeerderen door stekken van zacht hout in de late lente. Snoeien In het voorjaar terugknippen tot de basis.

 

Pick a pep - Paprikaplant 

De paprika zit boordevol vitaminen en zijn eetbaar. Wordt ongeveer 45 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw. Na de pluk en goede verzorging kunnen er weer nieuwe vruchten aankomen.

 

Pieris japonica 'Katsura' - Rotsheide (Heester) 

Bloeit roze met rood in maart - april en wordt 1 m hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem. Vermeerderen door af te leggen.

 

Pieris japonica `Polar Passion` = Rotsheide (Heester) 

Bloeit roze in april - mei en wordt 1 meter hoog. Standplaats halfschaduw in een koele, vochtige en goed gedraineerde grond met voldoende humus. Is winterhard. Mag gesnoeid worden, maar hoeft niet. Vermeerderen door kopstekken te nemen in het najaar en binnenshuis te laten overwinteren.

 

Pieris japonica 'Valley Valentine' - Rotsheide (Heester) 

Bloeit wijnrood in maart/april en wordt 1,50 cm hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem.

 

Pinus mugo-Pijnboom 

Wordt 3 - 5 meter hoog op een standplaats in de zon/halfschaduw, op alle gronden die goed doorlatend is. Is bestand tegen de vorst, de wind en krijgt ovale kegels.

 

Primula denticulata 'Alba' - Kogelprimula, Bolprimula (Vaste plant)

Bloeit wit van maart t/m mei. Hoogte is 10 - 20 cm, 11 - 15 st. per m2, vaste plant, winterhard maar niet groenblijvend. De standplaats dient zon tot halfschaduw te zijn in normale bodem.

 

Primula denticulata 'Cashmeriana' - Bolprimula (Vaste plant)

Een vaste plant die lila bloeit met kogelvormige bloemen, vanaf eind maart - april. Wordt 20 a 25 cm hoog. De standplaats dient zonnig te zijn, in een vochthoudende grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Aantal per vierkante meter 7 - 9 stuks. 

 

Primula dubbelbloemig - Sleutelbloem (Vaste plant, maar vaker gebruikt als 1-jarige) 

Bloei o.a. roze van februari - oktober. Standplaats zonnig, in leemachtige vochtige bodem. Kan - 2 graden verdragen.

 

Primula denticulata 'Alba' - Kogelprimula, Bolprimula (Vaste plant)

Vaste plant die wit bloeit van maart t/m mei. Hoogte is 10 - 20 cm, winterhard en niet groenblijvend. 11 - 15 stuks per vierkante meter. De standplaats dient zon tot halfschaduw te zijn, in normale grond.

 

Primula elatior 'Mister Gold laced' - Sleutelbloem (Vaste plant) 

Bloeit zwart - geel in april - mei en wordt 20 cm hoog. Is groenblijvend en een vaste plant die vaker wordt gebruikt als eenjarige. Is winterhard en wil een plek in de zon - halfschaduw, in neutrale grond. Voor extra lange bloei verwijder je steeds de uitgebloeide bloemen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Primula 'Gold Nugget - Sleutelbloem (Vaste plant) 

Bloeit geel in het vroege voorjaar en wordt 25 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw op kalkrijke en vochtige grond. Is niet wintergroen en tweejarig.

 

Primula veris - Gulden sleutelbloem (Vaste plant) 

Bloeit in april/mei en soms een tweede bloei in september/oktober. Standplaats zonnige/lichte schaduw, in  vochtige, vrij voedselarme tot matig voedselrijke, kalkrijke, humusrijke grond.

 

Prunus domestica ssp. syriaca - Pruimenboom (Kleine boom)

Bloeit wit in maart/mei en wordt 4 meter hoog. Is niet groenblijvend, winterhard en wil een plek in de zon, in doorlaatbare, lichte voedzame grond. Na de bloei vormen er zich gele vruchten die zoet van smaak zijn. De bloemen kunnen - 4 graden hebben. Snoeien is niet nodig, maar wordt de boom te groot, snoei dan na de bloei.

 

Prunus dulcis - Amandelboom (Boom) 

De vrucht van de amandelboom valt onder de steenvrucht en heeft een harde kern. De grond dient normale goed verbeterde tuingrond te zijn. Standplaats zonnig/halfschaduw. Snoei is niet nodig maar snoei je wel, doe dit dan in maart of april. Is niet groenblijvend en kan temperaturen hebben van - 15 graden. In de grond komt de amandelboom beter tot zijn recht. In een pot zal de amandelboom sneller bevriezen. Tevens dient de grond goed doorlaatbaar te zijn, i.v.m. wortelrot. Bemesten in het voorjaar met kunstmestkorrels. Wordt in de volle grond 2,50 tot 5 meter hoog.

 

Prunus incisa 'Kojou No Mai' - Sierkers (Chinese dwergsierkers) (Heester)

Bloeit wit-roze in maart/mei en wordt 1,50 à 2 meter hoog. Is niet groenblijvend, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw, in een waterdoorlatende en voedzame grond. Snoeien is niet nodig.

 

Prunus kurilensis ‘Ruby’ - Sierkers (Boom) 

Bloeit roze in maart/april en wordt 4 meter hoog. Is winterhard, maar niet wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw, in elke goede tuingrond die doorlaatbaar is. Snoeien is niet nodig.

 

Prunus persica var. nucipersica - Nectarineboom 

Een zelfbestuiver die veel vruchten kan leveren en bij de groep steenvruchten behoort. Wordt 4 tot 6 meter hoog. Bij veel vruchten kun je er een aantal verwijderen, dan zullen de overgebleven vruchten groter groeien. Het vruchtvlees is sappig met een aroma die aangenaam is. Is goed winterhard, maar niet wintergroen. Let op de vorst die de bloesemknoppen kan doen bevriezen. Bloeit roze in april en wil een standplaats die zonnig is, kalkrijk en niet te nat. Luchtig snoeien in mei - augustus, dan hebben ze minder last van krulziekte. Vermeerderen door te zaaien, enten of oculeren.

 

Prunus spinosa - Sleedoorn (Heester) 

Bloeit wit in maart - april en wordt tussen de 2 a 6 meter hoog. Bezit doorns, is winterhard, groenblijvend en groeit op ieder tuingrond. Snoei is niet nodig, maar wil je toch snoeien, snoei dan in het voorjaar - zomer de lange scheuten weg. Heeft veel last van wortelopslag en trekt veel insecten aan, vooral de bij. Krijgt blauwe bessen die gebruikt kunnen worden in de jam, vruchtensap en wijn. De vruchten zijn pas lekker als de vorst er overheen is gegaan. Vermeerderen door te zaaien, wortelstekken, zomerstekken en enten. Zaaien geeft verschillende nakomelingen.

 

Polygala chamaebuxus 'Grandiflora' - Vleugeltjesbloem (Vaste plant) 

Bloeit geel en paars in april/augustus. Wordt 10 à 20 cm hoog en is een vaste plant. Is winterhard tot - 20 graden en wintergroen. Wil een plek in de halfschaduw, in droge tot normale bodem. 11 stuks per vierkante meter. Stengels na de bloei terugknippen. Vermeerderen door zaad.

 

Potentilla fruticosa abbotswood - Struikganzerik (Heester)

Bloeit wit in mei - augustus en wordt 75 cm hoog en 1,2 m breed. Standplaats in de zon - halfschaduw, in goed doorlatende, arme tot matige vruchtbare grond. Kan goed tegen de droogte. Bladverliezende vaste plant die winterhard is en zeewind verdraagt. Snoei na de bloei licht terug en snoei ouder hout bij de basis weg. Soms is vervanging beter bij oudere struiken. Per vierkante meter 4 - 5 stuks.

 

Potentilla fruticosa 'Goldfinger' - Ganzerik (Heester)

Bloeit geel van juni/september en wordt 1 m hoog en 1,50 breed. Is niet wintergroen en wil een standplaats in lichte schaduw/zon. De grond dient goed doorlatend te zijn. Snoeien licht in maart.

 

Potentilla `Gibson`s Scarlet - Ganzerik (Heester) 

Bloeit bloed/rood in juni/juli en wordt ongeveer 40/50 cm hoog. Standplaats zon op een min of meer voedselrijke grond. Is een vaste plant die niet wintergroen is. 7 - 9 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren en te herplanten.

 

Puschkinia scilloides var. Libanotica - Buishyacint (Bol)

Bloeit wit met blauw in maart/april en wordt 20 cm hoog. Is goed winterhard, bladverliezend en wil een plek in de zon/halfschaduw. Planttijd september/december, in humusrijke grond met zand vermengd. De bladeren kunnen aangetast worden door slakken. Geschikt voor verwildering. Vermeerderen middels zaad of broedbollen.

 

Pyracantha coccinea - Vuurdoorn (Sierheester)        

De pyracantha coccinea bloeit in mei/juni met witte bloemen en in het najaar verschijnen de mooie bessen. Wordt 1,80 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en doet het goed in doorlatende, humeuze grond. Heeft doorns en vogels zijn dol op de bessen. Snoeien wanneer de sierheester te groot of te breed wordt in juli/augustus. Dan kun je goed zien waar de bessen zich gaan vormen. Laat eventueel de takken die bessen dragen met rust. Je kunt tot wel een paar centimeter terugsnoeien op de basis. Vermeerderen door zaad, stekken en marcotteren. Per vierkante meter 1 stuks.