Bloei in juni

Houttuynia cordata - Moerasannemoon (Oeverplant) Uitspraak = HEU-TIE-NIA


Bloeit wit met een enkele bloem in juni - augustus en wordt 20 - 40 cm hoog. Niet groen blijvende oeverplant die winterhard is. Wil een plek in de zon - halfschaduw, humusrijke bodem en op 0 - 10 cm diepte. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen in het voorjaar door te scheuren of uitlopers. Let op: Woekert snel.

Houttuynia cordata 'Plena' - Moerasannemoon (Oeverplant)

Uitspraak = HEU-TIE-NIA


Bloeit wit met dubbel gevulde bloemen in juni - augustus en wordt 20 - 40 cm hoog. Niet groen blijvende oeverplant die winterhard is. Wil een plek in de zon - halfschaduw, humusrijke bodem en op 0 - 10 cm diepte. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen in het voorjaar door te scheuren of uitlopers. Let op: Woekert snel.

Escallonia leavis Pink Elle ('Lades') - Escallonia (Heester)

Uitspraak = ES-KAL-LO-NIA


Bloeit in juni/augustus roze vervagend naar wit en wordt 1 m hoog en breed. Standplaats in de volle zon of halfschaduw, beschut, is goed winterhard en groenblijvend. Geregeld oude takken snoeien. Aantal per vierkante meter is 3 stuks.

Helenium 'Moerheim Beauty' - Zonnekruid (Vaste plant)


Bloeit rood/bruin in juni/september en wordt 1 meter hoog. Standplaats in de zon op een normale niet te droge plek. Geef een jaarlijkse mestgift. De bloemen worden door de vlinders en bijen druk bezocht. Is een vaste plant die niet wintergroen is. Aantal per vierkante meter is 5 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar, zaaien ter plekke in september/oktober.

Cotinus coggygria 'Royal Purple' - Pruikenboom (Heester)

Uitspraak - KO-TIE-NUS


Bloeit geel/groen in juni/juli en wordt 4,50 hoog, in matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Standplaats in de zon, maar de grond dient wel vochthoudend te zijn. Kan in april/mei nachtvorst schade oplopen. Draagt paars blad en valt onder de heesters. Is niet wintergroen en niet giftig. Snoeien na de bloei bij ruimte gebrek, anders ongemoeid laten.

Philadelphus 'Minnesota Snowflake' - Boerenjasmijn (Heester)

Uitspraak = FIE-LA-DEL-FUS


Bloeit wit in juni/juli en wordt 1,50 meter hoog. Is niet wintergroen, is winterhard en niet giftig. Standplaats lichte schaduw/zon, in voedselrijke, vochthoudende tot vochtige grond. Snoeien na de bloei de oudste takken, om de plant jong te houden. Vermeerderen: winterstek/houtachtige stek, zomerstek/kruidachtige stek.

Actinidia kolomikta - Sierkiwi (Klimplant)

Uitspraak = AK-TIE-NIE-DIA


Actinidiakolomikta behoort tot de Kiwi's. Wordt 3 a 4 meter hoog en moet het van het blad hebben. Het blad verkleurt pas na een aantal jaar driekleurig. In het najaar kleuren de bladeren egaal van kleur. Standplaats zon op een beschutte plek. Is winterhard en is bladverliezend. De zoete eetbare vruchten worden ook bij een alleenstaande plant gevormd, zodat zelfbestuiving mogelijk is. Vermeerderen door te zaaien in november - juni. De zaden eerst 4 - 8 weken in de koelkast bewaren en vervolgens zaaien in zaai en stekgrond bij kamertemperatuur. Als er na enkele weken geen kieming optreedt, de zaden opnieuw in de koelkast bewaren. Na 4 - 8 weken weer warm zetten. Met de overgang van kou (winter) naar warmte (lente) moet de kiemingsrust doorbroken worden en mogelijk zijn daar meerdere koude periodes voor nodig. Aantal per vierkante meter is 2 stuks.

Achillea - Duizendblad (Vaste plant)


Bloeit in diverse kleuren van juni/september en heeft hoogtes vanaf 60 cm. Standplaats in de zon en de grond dient aan de droge kant te zijn. Niet groenblijvend, goed winterhard. Vermeerderen door te delen.

Sanguisorba 'Pink Brushes' - Pimpernel (Vaste plant)

Uitspraak = SANG-KWIE-SOR-BA


Bloeit roze in juni - augustus en wordt 120 - 150 cm hoog. Wil een plek in de zon in vochtige voedselrijke grond. Is winterhard en bladverliezend. Vermeerderen door wortelstekken of ter plekke zaaien in september.

Centranthus ruber 'Coccineus' - Spoorbloem (Vaste plant)

Uitspraak = SEN-TRAN-THUS


Bloeit diep roze of rode bloei in juni/augustus en wordt 60 a 90 cm hoog. De grond dient droog en kalkrijk te zijn op een plek die zonnig is. Bladverliezend en winterhard. Aantal per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren/tamelijk moeilijk te scheuren, of ter plekke zaaien in mei - juni of september - oktober.

Houttuynia cordata - Moerasannemoon
Houttuynia cordata Plena - Moerasannemoon
Escallonia leavis Pink Elle Lades - Escallonia
Helenium Moerheim Beauty - Zonnekruid
Cotinus coggygria Royal Purple - Pruikenboom
Philadelphus Minnesota Snowflake - Boerenjasmijn
Actinidia kolomikta - Sierkiwi
Achillea - Duizendblad
Sanguisorba Pink Brushes - Pimpernel
Centranthus ruber Coccineus - Spoorbloem