Bloei in mei

Crataegus monogyna - Eenstijlige meidoorn (Struik/kleine boom)

Uitspraak = KRA-TEE-GUS


Bloeit roze/rood of wit in mei - juni en wordt als struik 5 tot 8 meter hoog. Wordt ook gekweekt als boomvorm. Standplaats in de zon voor de meeste bloei, in grond die het liefst kalkrijk, niet te arm en niet te droog is. Geeft vruchtjes in september - oktober die door vogels worden gegeten. Heeft recht opstaande doorns op de takken. Vermeerderen door te zaaien, maar kan wel twee jaar duren.

Weigela 'Red Prince' - Weigelia (Heester)


Bloeit rood in mei/juni op hout van het voorgaande jaar. Om de struik jong te houden, snoei je na de bloei een aantal takken. Standplaats zon/halfschaduw, in iedere grondsoort. Hoogte 1,50 meter. Winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door af te leggen.

Syringa josikaea 'Odensala' - Sering (Heester)


Bloeit in mei - juni paars en wordt 450 hoog. De standplaats is lichte schaduw, zon, in vochthoudende humusrijke grond met een zuur tot neutrale zuurgraad. Is niet wintergroen. Heeft een oppervlakkige worteling. Geef in het voorjaar op arme gronden mest en snoei na de bloei enkele takken tot aan de grond weg als deze te hoog of te breed wordt.

Trachelospermum Jasminoides - Toscaanse jasmijn (Klimmer)


Bloeit geurend wit in juni - september en wordt 5 meter hoog. Is wintergroen en winterhard tot - 10 graden. Mocht de Jasmijn invriezen, snoei dan deze takken terug in het voorjaar. Standplaats in de zon, in goede tuingrond. De plant zoekt met zijn ranken iets om te klimmen. Snoei de oude takken licht terug na de bloei. Geef in het voor en najaar wat mest. Kan last krijgen van dopluis. Vermeerderen door af te leggen.

Sesbania punicea -Rode sesbania (Struik/heester)


Alle delen van sesbania punicea zijn giftig. De struik wordt 5 meter hoog en bloeit oranje/rood van de lente tot de vroege zomer. De zaden geven een ratelend geluid. Bloeit al in het eerste jaar. Standplaats zon of lichte schaduw. Is bladverliezend en winterhard. Vermeerderen door zaad.

Rosmarinus officinalis 'Capri' - Rozemarijn (Vaste plant)


Wordt 30 a 40 cm hoog en bloeit lichtblauw in mei - juni. Standplaats zonnig en goed gedraineerd, droge kalkhoudende grond. Is wintergroen en matig winterhard. Per vierkante meter 7- 9 stuks. Snoeien na de bloei om de plant compact te houden. Vermeerderen door stekken in de zomer te nemen.

Rhododendron ponticum 'President Roosevelt' - Rododendron (Heester)


Bloeit donkerroze met wit in mei - juli en wordt 1,50 hoog. Standplaats halfschaduw - schaduw in droge tot vochtige, humusrijke, zurige grond. Strooi tuinturf rond de plant. Er kan na de bloei gesnoeid worden door het oude hout weg te knippen.

Persicaria bistorta 'Superba' - Adderwortel (Vaste plant)

Uitspraak = PER-SI-KA-RIE-A


Bloeit lichtroze in mei - juli en wordt 40 -80 cm hoog. Is woekerend, maar prima onder controle te houden. Standplaats zon - halfschaduw in goed doorlaatbare grond. In de zon kan maar dan mag de grond niet uit drogen. Is half wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te delen in het voorjaar. Per vierkante meter 7 - 9 stuks.

Wisteria - Blauwe regen (Klimplant)


Bloeit in mei - juni wit, roze, lila, paars of blauw en de bloemen geuren heerlijk. Het ligt aan het soort welke kleur de blauwe regen bloeit. Kan wel 20 meter klimmen. Standplaats in de zon. Snoeien van de zijtakjes tot twee a drie knoppen, in januari - februari. In juli - augustus terugsnoeien van de zijtakken tot 15 cm. Zaden zijn giftig. Is bladverliezend en winterhard.


Allium moly - Goudlook (Bol)


Bloeit geel in mei - juni en wordt 15 - 25 cm hoog. Standplaats zon in vruchtbare goed doorlaatbare grond. Niet groenblijvend en goed winterhard Trekt hommels, bijen en vlinders aan. Vermeerderen door te zaaien of delen in de herfst.

Crataegus monogyna - Eenstijlige meidoorn
Weigela Red Prince - Weigelia
Syringa josikaea Odensala - Sering
Trachelospermum Jasminoides - Toscaanse jasmijn
Sesbania punicea -Rode sesbania
Rosmarinus officinalis Capri - Rozemarijn
Rhododendron ponticum President Roosevelt - Rododendron
Persicaria bistorta Superba - Adderwortel
Wisteria - Blauwe regen
Allium moly - Goudlook