V

Verbascum 'Buttercup' - Toorts (Vaste plant) 

Bloeit geel in juni/augustus en wordt 1 meter hoog. Standplaats in de zon, in vochthoudende, goed doorlaatbare, voedselrijke grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Heeft in de winter bescherming nodig tegen veel regen en sneeuw. Aantal per vierkante meter is 5 stuks. Vermeerderen door zaaien in het voor of nazomer, of door deling na de bloei.

 

Verbascum nigrum - Zwarte toorts (Vaste plant) 

Bloeit geel met bloedrood hart in juni/september en wordt 60 cm tot 1,50 cm hoog. Is overblijvend, kortlevend, niet wintergroen en wil een plek die droog is, in de zon en matig voedselrijk. Vermeerderen door te zaaien of delen. Zaaien ter plekke in september/oktober.

 

Verbena bonariensis - IJzerhard (Tweejarig) 

Tweejarige plant die zicht zelf uitzaait. Kan als vaste plant worden behandeld mits goed afgedekt met stro tijdens de winter. Een te natte plek doet de verbena verdwijnen. Bloeit paars in juli/september. Wordt 1m tot 1,40 cm hoog en wil een plek in de zon. Geef in voorjaar wat mest. Is populair bij de vlinders. Per vierkante meter 1 - 3 stuks. Vermeerderen door te zaaien ter plekke zaaien in september/oktober.

 

Viburnum x bodnantense 'Dawn'- Wintersneeuwbal (Heester) 

Bloeit roze in december/maart op kale takken en wordt 2,5 m hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in lichtzuur, neutraal, licht kalkhoudend, vochtige, humusrijke, goed doorlatende grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Snoei na de bloei de kruisende en de niet gezonde takken en snoei een aantal takken tot aan de grond weg. Zo verjong je de heester.

 

Viburnum lantana - Wollige sneeuwbal (Heester)

Bloeit in mei - juni room/wit en de bloemen ruiken naar vanille. Wordt 2 meter hoog en 1,50 meter breed. Standplaats zon - halfschaduw, in droge, kalkrijke grond. Is winterhard en bladverliezend. Geeft in het najaar bessen die de vogels graag lusten.

 

Viburnum opulus ‘Compactum’ - Gelderse roos (Heester) 

Bloeit wit in mei/juni en wordt 1,50 m hoog. Het blad kleurt in de herfst rood, roze en paars. In de herfst komen er trossen met felrode bessen aan de heester. Ze blijven tot diep in de winter aan de heester zitten. Is winterhard, maar niet wintergroen. Standplaats zon/halfschaduw, in voedzame, humusrijke grond, waarin water goed wordt vastgehouden. Snoeien na de bloei. Snoei bij volgroeide struiken één op de vijf van de oude stengels bij de basis weg. Snoei scheuten die zwak zijn helemaal weg. Pas een verjonging snoei toe, dan worden alle stengels bij de basis weggesnoeid. De stengels bloeien dan pas in het tweede jaar.

 

Viburnum tinus - Sneeuwbal (Heester) 

Bloeit wit in januari - mei en krijgt na de bloei donkerblauwe besjes die geliefd zijn bij de vogels. Standplaats zonnig/halfschaduw en het liefst beschut, in goed doorlaatbare, voedzame grond. Is wintergroen, maar kan bij strenge vorst invriezen.

 

Viburnum farreri - Sneeuwbal (Heester) 

Wordt 2 a 3 meter hoog en 1.5 tot 2 meter breed. Bloeit roze - wit in januari t/m maart. Kan na de bloei rode bessen krijgen die later zwart kleuren. Is bladverliezend, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw. In voedzame, humusrijke grond. Snoeien in maart en dan alleen waar takken elkaar kruizen.

 

Vinca Minor - Kleine maagdenpalm (Vaste plant) 

Bloeit blauw in april - juli en wordt 10 cm hoog en in bloei 15 cm. Standplaats zonnig tot schaduw. Zal in de zon rijkelijker bloeien. Is wintergroen en winterhard. Bodembedekker die onkruid onderdrukt. Per vierkante meter 12 stuks. Vermeerderen door te scheuren of door uitlopers die wortels hebben.

 

Viola odorata - maarts viooltje (Vaste plant) 

Bloeit heerlijk geurend paars in maart/april en wordt 10 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de lichte schaduw, in voedselrijke, doorlaatbare vochthoudende grond. Verdraagt ook droge plekken. Snoeien is niet nodig. Per vierkante meter 8/11 stuks. Vermeerderen door te delen of door te zaaien buiten in september. De kou moet over de zaden heen.

 

Veronicastrum virginicum 'Roseum' - Zwarte ereprijs (Vaste plant) 

Bloeit zachtroze in juli/augustus en wordt 1,50 cm hoog. Is bladverliezend, winterhard en wil een plek in de zon - halfschaduw. De grond dient droog tot vochthoudend te zijn en voedselrijk. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Snoeien in het najaar of voorjaar. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Vitis Vroege van der Laan - Druif 

Sterke druif waarvan de druiven rijp zijn in oktober. Zet de wijnstok op het zuiden tegen een muur. Snoei en bindt ze aan. Snoei in december/januari alle zijtakken terug tot op 1 a 2 ogen. Alleen de gesteltakken, blijven ongemoeid en mogen blijven groeien. Na de bloei de bloeiende takken snoeien. Er zullen dan druiven ontwikkelen. De grond dient voldoende vruchtbaar te zijn en niet te nat. De druif wortelt diep. Strooi kalkrijke meststof in het najaar en werk het onder. In het voorjaar organische mest of stikstofrijke kunstmest toevoegen.