A

Abelia ‘Abenov41’ - Abelia grandiflora Pink Pong (Heester)

Bloeit paars in mei/oktober en wordt 1 meter hoog en 0,75 cm breed. Is wintergroen, winterhard, in humusrijke grond. Wil een zonnige plek. Snoeien in het voorjaar van oude takken. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia chinensis - Chinese abelia (Heester)

Bloeit roze in augustus/oktober en wordt 1,50 m hoog en 0,75 cm breed. Per vierkante meter 1 stuks. Is half wintergroen en matig winterhard. Standplaats zonnig, in humusrijke grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen. 


Abelia `Edward Goucher` - Abelia (Heester)

Een niet wintergroene struik met glimmend groen blad, maar bij jonge planten is het blad bronskleurig. Bloeit lila/roze in juli/ augustus. Wordt 1,50 hoog en 2 m breed. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare grond en beschut. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia engleriana - Abelia (Heester)

Bloeit crème/wit in juni/augustus en wordt 1,25 cm hoog en 1 m breed. Matig winterhard en half wintergroen. Standplaats zonnig, in humusrijke grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia floribunda - Abelia (Heester)

Groenblijvende struik die rozerood bloeit in juni/augustus. Is matig winterhard en wil een beschutting tegen de gure, schrale wind. Wil een standplaats in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare grond. Wordt 3 m hoog en 4 m breed. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Zet de plant in een kuip. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia x grandiflora - Abelia (Heester)

Groenblijvende struik die 3 m hoog wordt en 4 m breed. Bloeit in juni/augustus met geurende witte bloemen met een roze zweem. Wil een plek in de zon in goed doorlatende, vruchtbare grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia grandiflora ‘Abelops’ - Abelia (Heester)

Bloeit roze in juni/september en wordt 1,50 hoog en 1,60 breed en Standplaats beschut, zonnig en in alle grondsoorten. Half wintergroen en goed winterhard. Draagt vruchten in september/november. Per vierkante meter 1 stuks. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia grandiflora ‘Compacta’ - Abelia (Heester)
Bloeit roze in juli/september en wordt 1 m hoog en Standplaats humusrijke bosgrond en zonnig. Is goed winterhard en niet groenblijvend. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia ‘Raspberry Profusion’ - Abelia (Heester)

Bloeit roze in mei/juni en wordt 1,25 m hoog en 1 m breed. Is half wintergroen en goed winterhard. Standplaats zonnig, in humusrijke grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia ‘Rose Creek’ - Abelia (Heester)

Bloeit wit en roze in mei/juni en wordt 1 m hoog en 75 cm breed. Matig winterhard en half wintergroen. Standplaats zonnig, in humusrijke grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abeliophyllum distichum - Witte forsythia (Heester)

Bloeit wit in februari/maart en wordt 1,50 hoog en iets minder breed. Is winterhard en niet groenblijvend. Grondsoort humusrijk en een zonnige standplaats. Mag gesnoeid worden na de bloei, om de vorm te behouden.


Abeliophyllum distichum ‘Roseum’ - Witte forsythia (Heester)

Bloeit roze in maart en wordt 1,25 m hoog en 75 cm breed. Per vierkante meter 3 stuks. Standplaats zon, in humusrijke grond. Matig windgevoelig, winterhard en niet groenblijvend.


Abies nordmanniana - Nordmanniana (Spar)

Wordt hoger dan 10 meter. Is groenblijvend en winterhard. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in normale grond.


Abutilon `Kentisch Belle` - Abutilon (Kuipplant)

Semi groenblijvende struik die 2,5 m hoog en breed wordt. Bloeit abrikoos-geel met rood in augustus/november. Zorg voor een beschutting d.m.v. een warme muur en uit de wind. Verdraagt - 5 graden. Ondersteunen tijdens de groei. Wil een standplaats in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare grond. In het voorjaar snoeien voor een goed groeiend takkengestel.


Abutilon megapotamicum - Belgische vlag, Chinese hennep (Kuipplant)

Kruipende, semi groenblijvende struik, die 2 m hoog en breed wordt. Bloeit rood/geel in mei/september. Zet de struik in een kuip, op een zonnige lichte beschutte plek. Geef tijdens het groeiseizoen van mei tot september eenmaal per week mest via het gietwater. De grond dient goed doorlaatbaar en vruchtbaar te zijn.


Abutilon vitifolium - Abutilon (Kuipplant)

Bladverliezende heester die snel groeit. Wordt 5 m hoog en 2,5 m breed. Bloeit begin zomer met hangende, schotelvormige bloemen in paars/roze. Overleeft in koude klimaten moeizaam. Standplaats in de zon in goed doorlatende, matig vruchtbare grond. Snoei de jonge planten voor een goede vorm. Oudere planten niet meer snoeien. Witte vlieg, spint, insecten en wolluis kunnen een probleem zijn. Vermeerderen van houtige stengel stekken of zaaien.


Acaena buchananii - Stekelnootje (Vaste plant)

Bloeit wit in juni/augustus en wordt 5 cm hoog. Standplaats zonnig, in alle grondsoorten. Is groenblijvend en winterhard. Per vierkante meter 11 stuks. Vermeerderen door te delen of door het nemen van stekken.


Acaena caesiiglauca ‘Frikart’ - Stekelnootje (Vaste plant)

Bloeit wit in juni/juli en wordt 5 cm hoog en 30 cm breed. Groenblijvend en winterhard, zonnige standplaats in humusrijke grond. Per vierkante meter 9 stuks. Vermeerderen door te delen of door het nemen van stekken.


Acaena microphylla - Stekelnootje (Vaste plant)

Bloeit rood in juni/augustus en wordt 10 cm hoog. Wil een plek in de zon tot schaduw, in goed doorlaatbare voedselrijke bodem. Blijft in de wintergroen, is winterhard en is een vaste plant. 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door zaaien, stekken, afleggen en scheuren.


Acaena microphylla'Kupferteppich' - Stekelnootje (Vaste plant)

Wordt 5 - 10 cm hoog en bloeit wit in april/mei. Is winterhard en wintergroen. Wil een plek in de zon tot schaduw, in goed doorlaatbare voedselrijke grond. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus/oktober, of door te  stekken, afleggen en scheuren.


Acanthus balcanicus 'White Lips' - Berenklauw  (Vaste plant)

Bloeit paars/wit in juni/oktober en wordt 70 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, in goed doorlaatbare voedselrijke grond. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus/oktober, of door te stekken, afleggen en scheuren.


Acanthus hungaricus - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit roze/wit in juni/juli. Wordt 1 m. hoog. Standplaats op een warme plek in de zon op het zuiden. Verlangt kalkhoudende, droog, vochthoudende bodem. Is niet wintergroen en wil bescherming tijdens de strenge vorst. Geen bladerdek i.v.m. hekel aan natte voeten. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien in september/oktober. Zaden vijlen voor je zaait. Kiemt langzaam. Aantal per vierkante meter 7 stuks.


Acanthus mollis 'Latifolius' - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit wit met paars/roze schutbladeren in juli/augustus en wordt 120 cm hoog. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Winterhard tot - 10 graden en niet wintergroen. Standplaats beschut, zon, vochthoudende/droge niet te voedselrijke grond. Onderste schutblad is voorzien van een stekel. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.


Acanthus mollis Latifolius Group - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit wit met paars/roze schutbladeren in juli/augustus en wordt 120 cm hoog. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Winterhard tot - 10 graden, niet wintergroen. Standplaats beschut, zon, vochthoudende, droge, niet te voedselrijke grond. Onderste schutblad is voorzien van een stekel. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.


Acanthus mollis 'Rue Ledan' - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit wit in juni/september en wordt 1,25 m hoog en wordt 50/75 breed. Eerste jaar afdekken tijdens de winter, daarna niet meer nodig. Is goed winterhard, half wintergroen. Grondsoort humusrijk. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.


Acanthus spinosus - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit wit/purper in juni/oktober en wordt 1,5 m hoog en 60 cm breed. Bladeren hebben stekels langs de randen. In vruchtbare, goed doorlaatbare grond. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.


Acanthus 'Summer Beauty' - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit wit met purper in juni/oktober en wordt 1,80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in vochthoudende, droge, niet te voedselrijke grond. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.


Acer conspicuum Red Flamingo - Slangenschors esdoorn (Heester)

Wordt 2 a 3 m hoog en breed en geeft een onopvallende gele bloei in april mei. Bonte bladeren in roze/witte tinten met groene vlekken. Is bestand tegen zeewind, is winterhard, bladverliezend en wil een standplaats in de zon/halfschaduw. De grondsoort dient humeus en vochthoudend te zijn. Opvallend zijn vooral de mooie naakte rode takken in de winter.


Acer griseum - Papieresdoorn (Heester)

Wordt 6 m hoog en breed en wil een standplaats in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Geliefd om zijn af schilferde, oranjebruine schors. Is traag groeiend en bladverliezend. Heeft donkergroen blad dat in de herfst oranje, rood en scharlaken. Bloeit met kleine geel/groen hangende bloemetjes in april/mei. Is windbestendig.


Acer grosseri var. hersii - Slangenhuid esdoorn (Heester)

Wil een plek in de zon/halfschaduw in alle grondsoorten. Wordt 10 meter hoog. Het schors is voorzien van witte en groene strepen. Winterhard en bladverliezend. Het lichtgroene blad wordt in de herfst oranje/rood. Snoei alleen indien nodig de dode of beschadigde takken in november. Krijgt hangende kleine lichtgele bloempjes in het voorjaar.


Acer japonicum `Aconitifolium`- Japanse esdoorn (Heester)

Wil een plek in de halfschaduw in niet te droge grond. Is een bladverliezend die 5 - 8 m hoog wordt. Bloeit roodachtig paars in april/mei met opstaande rode bloemen die later gevleugelde vruchten vormen. Geeft in de herfst geel, oranje, rood, purper kleurige bladeren. Is windbestendig en winterhard.


Acer negundo `Flamingo` - Vederesdoorn (Heester)

Bladverliezende boom die 7 m hoog wordt. De bladeren bezitten een roze rand die in de zomer naar wit verkleuren. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw en heeft geringe bodemeisen. Bloei in april roomwit die onopvallend is. Is winterhard, bladverliezend en matig windbestendig.


Acer palmatum 'Atropurpureum' - Japanse esdoorn (Heester)

Wordt ongeveer 5 meter hoog en wil een plek in de halfschaduw, in tamelijk vochtige, goed doorlaatbare grond die zuur en humusrijk is. Vermeerderen door te zaaien.


Acer palmatum 'Beni Maiko' - Japanse esdoorn (Heester)

In het voorjaar roze/rood blad en in de zomer donkerrood/groen blad. Hoogte is 4 meter. Verdraagt zon en halfschaduw. Is winterhard en bladverliezend. Houdt van zanderige humusrijke grond. Bloemen en vruchten zijn onopvallend.


Acer palmatum ''butterfly'' - Japanse esdoorn (Heester)

Japanse esdoorn met wit bonte bladeren en roze bladrand. Word 1 à 1,5 m hoog en breed. Geeft gevleugelde nootjes in april - mei. Is traag groeiend en in de herfst kleurt de roze bladrand tot scharlakenrood. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon met lichte schaduw, beschut op goed doorlatende, humeuze zandgrond. Snoeien zo weinig mogelijk. Doe dit dan laat in de winter of vroeg in de lente. Vermeerderen via zaad.


Acer palmatum 'Dissectum' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 2 meter hoog. Het blad verkleurt in de herfst van geel tot oranje. Is langzaam groeiend en wil graag een standplaats in humeuze grond, geen klei, in de zon of halfschaduw. Bladverliezend en niet windbestendig. Bloeit rood in mei. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" japanse esdoorn. Of door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.


Acer palmatum 'Garnet' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 1 tot 1,50 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw, liefst in de luwte, in vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Geeft kleine, roodachtig paarse bloemen die in de lente verschijnen. De gevleugelde zaden zijn net helikopters als je ze in de lucht gooit. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoeien doet je bij voorkeur niet. De acer kan sterk bloeden. Wilt je echter wel snoeien, doe dit dan in de rustperiode voor het einde van het jaar. Vermeerderen door enten op een onderstam van een gezaaide wilde japanse esdoorn, of door te zaaien. Er zal slechts een klein percentage soortecht terugkomen.


Acer palmatum 'Jerre Schwartz' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 2 meter hoog. Is langzaam groeiend en kan prima gesnoeid worden in september, om hem laag te houden. In het voorjaar rood blad verkleurend en in de zomer naar groen. In de herfst van oranje naar rood kleurend. Is winterhard en niet wintergroen. Standplaats beschut in de zon of halfschaduw, in losse bodems, humeuze zandgrond. Bloeit niet en is niet vruchtdragend. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.


Acer Palmatum 'Shaina' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 1,20 tot 1,80 m hoog en wil een plek in de halfschaduw, in humeuze grond. De grond dient goed doorlatend te zijn. Bladkleur is rood/bruin en het is een langzame groeier. Snoeien doet je zo weinig mogelijk. Kleurt rood/oranje in de herfst.


Acer pseudoplatanus `Brilliantissimum` - Bonte bolesdoorn (Heester)

Traag groeiende bladverliezende boom, die 5 - 7 m hoog wordt en 5 m breed. Wil een plek in de zon/halfschaduw in elke grond. Draagt blad dat verkleurt van zalmroze, geel naar groen. Bloeit met hangende gele bloempjes in april/juni dat gevolgd wordt door gevleugelde vruchten. Snoeien in de winter voor de vorm van de bol en evenwichtige takkengestel.


Acer shirasawanum 'Aureum' - Japanse esdoorn (Heester)

Wordt 3 m hoog en wil een standplaats in de zon - halfschaduw die beschut ligt. In het najaar is het blad oranjerood. De bloemen verschijnen in mei en zijn geelgroen. Wil een standplaats in lemige grond, zandgrond, of veengrond. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde"japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.


Acer palmatum`Taylor`- Japanse esdoorn (Heester)
Wordt 2 m hoog en staat graag in de halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind. Is goed winterhard en eventueel snoeien doe je in november. De jonge planten dien je te beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind.


Achillea - Duizendblad (Vaste plant)

Bloeit in diverse kleuren van juni/september en heeft hoogtes vanaf 60 cm. Standplaats in de zon en de grond dient aan de droge kant te zijn. Niet groenblijvend, goed winterhard. Vermeerderen door te delen.


Achillea 'Hymne` - Duizenblad (Vaste plant)

Bloeit crème/geel in juni/augustus en wordt 60 cm hoog. Standplaats zon, in doorlaatbare, niet te droge tot normale grond. Is half bladhoudend en winterhard. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in de lente of herfst, of door te delen.


Achillea filipendulina 'Cloth of Gold' - Duizenblad (Vaste plant)

Wordt 1,20 cm hoog en bloeit geel in juni/augustus. Is winterhard en half wintergroen. Standplaats zon, in doorlaatbare, niet te droge tot normale grond. Vermeerderen eind april, begin mei of in juli/september ter plekke zaaien, of door te delen. Per vierkante meter 5 stuks.


Achillea millefolium 'Cerise Queen' - Duizendblad (Vaste plant)

Wordt 75 cm hoog en bloeit roze in juni/augustus. Is bladverliezen en winterhard. Standplaats zon, in doorlaatbare, niet te droge tot normale grond. Ter plekke zaaien en dun bedekken, eind april, begin mei of juli/september. Het beste is om de plant om de drie jaar te delen, om de bloemvorming te behouden. Per vierkante meter 6 stuks.

Achillea `Moonshine` - Duizendblad (Vaste plant)

Vaste plant die groenblijvend is en grijsgroen loof heeft. Lichtgele bloemen in juli/augustus. De bloemen zijn geschikt om te drogen. Hoogte 60 cm en breedte 60 cm. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende grond. Geef een mulch om te beschermen tegen de kou. Om de 2 a 3 jaar delen voor een goede groeikracht en vermeerdering. 5 - 7 stuks/m².


Achillea ptarmica 'Major' - Wilde bertram (Vaste plant)

Bloeit wit met een geel hart in juni/augustus en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon in niet te arme grond. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voor of najaar.


Achillea millefolium 'Summer Pastels' - Duizenblad (Vaste plant)

Wordt 75 cm hoog en bloeit roze/rood in juni/augustus. Niet groenblijvend, winterhard. Wil een plek in de zon, in niet te arme grond. Per vierkante meter 5 stuks. Ter plekke zaaien eind april, begin mei, of juli/september. De zaden dun bedekken.


Achillea ptarmica 'The Pearl' - Wilde bertram (Vaste plant)

Bloeit wit in juni/augustus en wordt 80 cm hoog. Winterhard en niet groenblijvend. Standplaats zonnig, in doorlaatbare, niet te droge tot normale grond. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te delen in het najaar, of ter plekke zaaien in april/mei of juli/september.


Aconitum - Monnikskap (Vaste plant)

Bloeit blauwpaars in juli - september en wordt 1 tot 1,50 hoog. Standplaats zon - halfschaduw in voedzame humusrijke grond. Niet groenblijvende, goed winterharde vaste plant. Vermeerderen door te scheuren of ter plekke te zaaien in september - oktober. Let op: Alle delen zijn giftig bij aanraking. Draag dus handschoenen. Ziekte: Op een droge standplaats kan de monnikskap last krijgen van zwarte bladluis.


Aconitum carmichaelii 'Barker's Variety' - Monnikskap (Vaste plant)

Bloeit paars in augustus/september en wordt 1,50 hoog. Is winterhard en bladverliezend. Is niet groenblijvend en wel winterhard. Standplaats zon/halfschaduw in voedzame, humusrijke grond. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in september/oktober, of door te scheuren.


Aconitum `Bressingham Spire`- Monnikskap (Vaste plant)

Vaste plant die bloeit in juli/augustus met donker violette bloemen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Alle delen zijn giftig. Standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, in koele, vochtige, vruchtbare, goed doorlatende grond. Wordt 90 a 1 meter hoog en 30 cm breed. 7 - 9 st. Per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het najaar.


Aconitum napellus Album - Monnikskap (Vaste plant)

Bloeit wit in juni/augustus en wordt 1 m hoog. Is winterhard en niet groenblijvend. Standplaats zon/halfschaduw, in tamelijk vochtige, koele, voedzame en humusrijke grond. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in september/oktober, of te delen in het najaar. Per vierkante meter 5 - 6 stuks.


Aconitum napellus - Monnikskap (Vaste plant)

Bloeit donker violet/blauw in juni/augustus en wordt 1 m hoog. Is winterhard en niet groenblijvend. Standplaats volle zon/halfschaduw. In tamelijk vochtige, koele, voedzame en humusrijke grond. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in september/oktober, of te delen in het najaar.


Aconitum `Spark`s Variety` - Monnikskap (Vaste plant)

Heeft donker violette bloemen in juli/oktober. Wordt 1,5 m hoog en 45 cm breed en wil een plek op een licht beschaduwde plaats. De grond dient koel, vochtig en goed doorlatend te zijn. Alle delen zijn giftig. Voor een goede groeikracht dient je de planten om de 3 jaar te delen. Vermeerderen door te zaaien of door te delen in de herfst.


Actinidia kolomikta - Sierkiwi (Klimplant)

Behoort tot de kiwi's. Wordt 3 a 4 meter hoog en moet het van het blad hebben. Het blad verkleurt pas na een aantal jaar driekleurig. In het najaar kleuren de bladeren egaal van kleur. Standplaats zon, op een beschutte plek. Is winterhard en bladverliezend. De zoete eetbare vruchten worden ook bij een alleen staande plant gevormd, zodat zelfbestuiving mogelijk is. Vermeerderen door te zaaien in november - juni. De zaden eerst 4 - 8 weken in de koelkast bewaren en vervolgens zaaien in zaai en stekgrond bij kamertemperatuur. Als er na enkele weken geen kieming optreedt, kunt je de zaden opnieuw in de koelkast bewaren. Na 4 - 8 weken weer warm zetten. Met de overgang van kou (winter) naar warmte (lente) moet de kiemingsrust doorbroken worden en mogelijk zijn daar meerdere koude periodes voor nodig. Zaaitijd november - juni. Aantal per vierkante meter is 2 stuks.


Actaea rubra - Christoffelkruid (Vaste plant)

Pluimvormige witte bloemen in april - mei. Na de bloei vormen er prachtige rode bessen die giftig zijn. De hoogte wordt 60 - 80 cm, is een vaste plant maar niet groenblijvend. Wil op een plek die schaduw - halfschaduw is, in goede tuingrond die niet te droog is. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.


Actaea simplex 'Atropurpurea' - Zilverkaars (Vaste plant)

Bloeit wit in augustus/oktober en wordt 80 - 175 hoog. Standplaats halfschaduw/schaduw, in vruchtbare, droge grond dat rijk is aan organisch materiaal. Niet groenblijvend, goed winterhard. Vermeerderen door te scheuren in het voor of najaar, of door te zaaien. Let op, heeft een lage kiemtijd. Per vierkante meter 6 stuks.


Adenophora confusa - Bekerklokje (Vaste plant)

Bloeit blauw/paars in juni/juli en wordt 80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in vochtige veengrond. Is winterhard en bladverliezend. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in september/oktober, of door te stekken. Zaden dun bedekken. Per vierkante meter 7 stuks.


Adiantum pedatum - Hoefijzervaren (Vaste plant)

Bladverliezende varen bezit glimmende, donkergroene of zwarte stelen. Wil schaduwrijk of halfschaduw staan, in koele, vochtige grond. Om de paar jaar delen en herplanten. Wordt 30 cm hoog en 40 cm breed. 1 stuks per vierkante meter. 


Adonis aestivalis - Kooltje vuur (Eenjarige)

Bloeit rood in mei/augustus en wordt 40 cm hoog. Stanplaats zonnig, warm, in vochtige, niet te natte grond. Vermeerderen door ter plekke te zaaien eind maart/mei.


Aesculus parviflora - Herfstpaardenkastanje (Heester)

Bladverliezende struik die 3 m hoog wordt en 5 m breed. Wil een plek in de zon/halfschaduw op een vochtige, goed doorlatende, voedzame grond. Twijgen na de bladval tot de grond toe snoeien als de struik te breed wordt. Het blad is bronskleurig en kleurt in de herfst naar geel. Witte bloemen in juli/augustus, gevolgd door vruchten met een gladde schil.


Aethionema armenum `Warley rose`- Steenkers (Vaste plant)

Kortlevende, groenblijvende, niet winterharde rotsplant. Die met roze bloemen bloeit in mei/juni. Wordt 15 cm hoog en 20 cm breed. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare, kalkvrije grond. Verdraagt schrale, zure grond. Snoeien na de bloei.11 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren in het voorjaar, of door te zaaien in het vroege voorjaar bij een 12 graden. Het zaad komt onregelmatig op, of door een zomerstek wat moeilijk gaat.


Aethionema cordifolium - Steenkers (Vaste plant)

Bloeit roze in mei/september en wordt 10 cm hoog. Is winterhard en wintergroen. Vermeerderen door ter plekke te zaaien eind april/mei en juli/september.


Agapanthusthus Campanulatus subsp. patens - Afriaanse lelie (Vaste plant)

Krachtige vaste plant met lichtblauwe bloemen eind zomer en in de herfst. Blad sterft af in de winter. Standplaats in de zon, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond of potgrond. Wordt 45 cm hoog en 30 cm breed. De grond dient niet nat te zijn, want dit veroorzaakt wortelrot. Als de afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border af dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.


Agapanthus caulescens - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Vaste plant met lila bloemen in midden zomer tot begin herfst. Standplaats in de zon op vochtige, goed doorlatende, vruchtbare grond. Is niet wintergroen en wordt 1 tot 1,2 m hoog en 60 cm breed. Als deze Afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border dien je af te dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.


Agapanthus 'Charlotte' - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Bloeit blauw in juni/september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon, in iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard, wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5/8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een krappe pot moet staan voor meer bloei.


Agapanthus 'Fireworks' - Afrikaanse lelie (Vast plant)

Wordt 1 m hoog en bloeit wit of violetblauw in juli/augustus. Is groenblijvend en matig winterhard. Standplaats zon in iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5/8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een krappe pot moet staan voor meer bloei.


Agapanthus 'Poppin purple' - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Bloeit paars in juni - september en wordt 60 cm hoog en 45 cm breed. Standplaats in de zon, in goed gedraineerde grond. Geef mest tijdens de bloei. Is winterhard tot - 5 graden en niet wintergroen. De temperatuur om te overwinteren is tussen de 2 en de 8 graden. In het voorjaar het verdroogde blad en de bloemstelen verwijderen.


Agapanthus 'Septemberhemel` - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Licht violet/blauw in juli/september, op een plek in de zon en goed doorlatende grond. De grond dient dus niet nat te zijn, want dit veroorzaakt wortelrot. Wordt 70 a 75 cm hoog en is wintergroen. Als de afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border af dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. 5 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.


Agapanthus "Whitney' - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Bloeit wit in juni - september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon, in iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard, wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5/8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een krappe pot moet staan voor meer bloei.


Agastache aurantiaca 'Apricot Sprite' - Dropplant (Eenjarig)

Bloeit abrikoos in juni/oktober en wordt 75 cm hoog. Standplaats zon, in neutrale grond. Vermeerderen ter plekke eind april/mei en juli/september.


Agastache foeniculum - Dropplant (Vaste plant)

Bloeit violet/blauw in juli/augustus en wordt 1 m hoog. Standplaats zon, in goed doorlatende, vochtige grond.
Is redelijk winterhard en bladverliezend. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in eind april/mei of juli september. Of door halfhouten stekken, of een kopstek te nemen. Per vierkante meter 7 stuks.


Agastache 'Fragrant White' - Dropplant (Vaste plant)

Bloeit wit in juli/augustus en wordt 1 m hoog. Is bladverliezen en winterhard. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in eind april/mei of juli/september. Of door halfhouten stekken, of een kopstek te nemen. Per vierkante meter 7 stuks.


Agastache foeniculum'Golden Jubilee' - Dropplant (Kort levend)

Bloeit violet/blauw in juli/augustus en wordt 75 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in droge bodem, normale grond. Is winterhard en bladverliezend. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door tet plekke te zaaien eind april/mei en juli/september.


Agastache x hybrida'Indigo' - Dropplant (Kort levend)

Bloeit donker paars in juli/september en wordt 75 cm hoog. Standplaats zonnig in rijke, koele, goed doorlatende grond. Is winterhard en bladverliezend. Vermeerderen door ter plekke te zaaien, eind april/mei en juli/september. Per vierkante meter 5/8 stuks.


Agave victoriae reginae (Kuipplant)

Overblijvend, vorstgevoelig plant. Wordt 50 cm breed en hoog. De middelste bladeren zijn voorzien van een stekelpunt. Wil een plek in de zon, sterk doorlatende, matig vruchtbare, iets zure grond. Of in speciale cactusgrond. Zet de Agave in een pot om te kunnen overwinteren. Vermeerderen door te stekken. Bloei in de zomer met roomwitte bloemen. Na de bloei die een aantal jaar op zich wacht, sterft de plant af maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd.


Ajuga reptans `Atropurpurea ` - Kruipend zenegroen (Vaste plant)

Bodem bedekkende vaste plant die in mei/juni bloeit met donkerblauwe bloemen. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Wordt 15 cm hoog en 1 m breed. Heeft brons/paars blad en is niet wintergroen. 16/25 stuks per vierkante meter.


Ajuga reptans `Burgundy Glow ` - Zenegroen (Vaste plant)

Laagblijvende, bodem bedekkende, wintergroene plant. Zilvergroen blad met een donker wijnrode gloed. Donkerblauwe bloemen in mei/juni. Wordt 15 cm hoog en 1 m breed. Wil een plek in de halfschaduw/schaduw in vochtige, vruchtbare grond. Vermeerderen door afleggen, delen of stekken. 9 stuks per vierkante meter. 


Akebia quinata - Klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd (Klimplant)

Bloeit in april - mei met geurige vanille bloemen die eenslachtig zijn. De vrouwelijke bloemen zijn donkerrood tot paars en de mannelijke bloemen zijn lichtroze en wat kleiner. Er kunnen door kruisbestuiving langwerpige paarse vruchten groeien, die eetbaar zijn en zoet van smaak zijn. De standplaats dient in de zon tot iets van schaduw te zijn, in grond die normaal en niet droog is. De takken winden zich om alles heen en hebben steun nodig. Bloeit op 1- jarig hout. Snoeien doe je het beste na de bloei. Snoei een derde terug. Is winterhard, niet groenblijvend en wordt 6 meter hoog. Vermeerderen door afleggen of door een zomerstek van half verhoute stekken.


Albizia julibrissin 'Rozea' - Perzische slaapboom (Boom)

Wordt 8 tot 15 meter hoog en bloeit roze in juli/augustus. Standplaats in de zon, beschut en stelt geen eisen aan de grond, zolang deze niet zuur is en te nat is. Is winterhard tot - 15 graden en niet groenblijvend. Bescherm de pas geplante boom tegen de vorst of wanneer het kouder wordt dan min 15 graden. De bladeren vouwen zich ineen als zon onder gaat. Snoeien is niet nodig. Wanneer de boom te groot wordt, snoei dan in maart de top eruit. Vermeerderen door te zaaien of te enten.


Alliaria petiolata - Look-zonder-look (Tweejarig)

Bloeit wit het tweede jaar in april/juni en wordt 50 cm -1 meter hoog. De bladeren ruiken volgens de meeste mensen naar knoflook. Standplaats halfschaduw, in vochtige, voedselrijke grond. De bladeren en bloemen zijn eetbaar. Komt voor langs beken en loofbossen. Vermeerderen door te zaaien in mei/juli.


Allium hollandicum 'Purple Sensation` - Sierui (Bolgewas)

Bloeit paars in mei - juni en wordt 80 cm hoog. Is winterhard en wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare grond. De bladeren pas snoeien wanneer deze geel zijn. Hier haalt de bol zijn voeding uit. Planttijd herfst - winter, vermeerderd zichzelf.


Allium schoenoprasum - Bieslook (Vaste plant)

Bloeit lila in mei - juli en wordt 40 cm hoog. Is winterhard, niet wintergroen en wil een plek in die zonnig is. Algemene gemiddelde grond, lichte grond, zware grond, die vochtig en voedselrijk is. Aantal per vierkante meter is 9 stuks. Vermeerderen door in het voorjaar te scheuren, of door te zaaien vanaf half maart.

Allium sphaerocephalon - Kogellook, Trommelstokjes, Kalklook (Bol)

Bloeit paars in juli - augustus en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon - halfschaduw in vruchtbare goed doorlaatbare grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Vermeerderen door broedbollen.


Astilbe thunbergii 'Straussenfeder' - Pluimspirea (Vaste plant)

Bloeit roze in juli - september en wordt 1 tot 1,20 meter hoog. Standplaats halfschaduw, in normale tot humusrijke grond. Is groenblijvend en goed winterhard. Vermeerderen door te delen in het najaar of door te stekken in het voor of najaar. Per vierkante meter 4/6 stuks.


Alstroemeria Colorita - Incalelie (Knolvormende vaste plant)

Bloeit in juni/september roze met geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart/april


Alstroemeria 'Indian Summer' - Incalelie (Knolvormende vaste plant)

Bloeit in juni/september oranje/rood/geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart/april


Althea velour dubbel - Stokroos (Tweejarig)

Eenjarige met dubbele bloemen die bloeien van juni/oktober. Hoogte 1,5 - 2,5 m, op een goede tuingrond die niet te nat is en in de zon. Gevoelig voor roest. Vermeerderen door buiten te zaaien half april tot half mei.


Althea rosea 'Charters Double Weiss' - Stokroos

Bloeit wit in juli en augustus en wordt 1,75 cm. hoog. Is winterhard, niet wintergroen en heeft beschutting nodig tegen de wind. Standplaats zon, in rijke, zware goed doorlatende grond. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Aantal per vierkante meter 7 stuks.


Amelanchier lamarckii - Krentenboom (Heester)

Bloeit wit in april - mei en wordt 6 m hoog en 4 m breed. De vruchten (krenten) die verschijnen na de bloei, zijn zwart. Is winterhard en bladverliezend. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Vogels vinden de vruchten zeer lekker. Standplaats zon - halfschaduw, in iets zure grond. Mulch op de grond wordt op prijs gesteld. Snoeien is niet nodig. Snoeien doe je het beste in de winter. Vermeerderen door afleggen.


Anaphalis triplinervis `Sommerschnee `- Siberisch edelweiss, Witte knoop (Vaste plant)

Vaste plant met grijsgroen, wit en wollig blad. Bloeit geel in juli/augustus. Wil een plek in de zon/halfschaduw en wordt 80-90- cm hoog en 45-60 cm breed. Kan goed tegen zeewind. Is niet wintergroen. Wil in elke redelijke tot goed doorlatende grond staan, die matig vruchtbaar is en in de zomer niet uitdroogt. 7 - 9 stuks/m²


Anchusa azurea `Loddon Royalist` - Ossetong (Vaste plant)

Vaste niet groenblijvende plant, die donkerblauw bloeit in juli/september. Wordt 90 cm hoog en 50 cm breed en wil een plek in de zon, in vochtige, goed doorlaatbare vruchtbare, diepe grond. Meestal niet lang levend, maar gemakkelijk te vermeerderen via wortelstek. 7 - 9 stuks/m²


Androsace carnea subsp. Laggeri - Primulaceae (Vaste plant)

Groenblijvende vaste plant die bloeit in de lente diep roze. Wordt 5 cm hoog en 15 cm breed. Ideale plant voor rotstuinen. Standplaats in de zon, in vochtige en zeer goed doorlaatbare grond.


Anemone - Herfst anemoon (Vaste plant)

De herfst anemoon bloeit wit, roze en purper in augustus tot de vorst invalt. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Bescherm alleen de jonge plant tegen de vorst. Hoogtes variëren van 50 - 150 cm. De anemoon maakt ondergrondse uitlopers zonder te gaan woekeren. De standplaats dient licht te zijn tot halfschaduw, in losse humusrijke grond die niet te droog is. Aantal per vierkante meter is 8 stuks. Vermeerderen door een wortelstek en scheuren/delen in het voorjaar.


Anemoneblanda - Blauwe Anemoon, Oosterse Anemoon (Bol)

Bloeit roze, paarsblauw en wit in maart - april. Wordt 10 tot 20 cm hoog op een zonnige plek. Heeft goede tuingrond nodig en staat graag niet te nat. Is niet wintergroen. Vermeerdering door verwildering van de bol.9 - 16 stuks per vierkante meter.


Anemone blanda `White Splendour`- Blauwe anemoon (Bol)

Vaste niet wintergroene plant, die bloeit in maart/april en wordt 15 cm hoog en breed. Winterhard tot - 20 graden. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw in goed doorlaatbare, humusrijke grond. Vermeerderen: zaait zichzelf uit. Per vierkante meter 11-15 stuks.


Anemone hupehensis `Hadspen Abundance`- Herfstanemoon (Bol)

Vaste niet wintergroene plant die in september/oktober roze bloeit. Wordt 60 - 90 cm breed en 40 cm hoog. Verdraagt - 20 graden. Wil een plek in de zon/halfschaduw in vochtige, vruchtbare, humusrijke grond. Vermeerderen: uitlopers los steken en verplanten. 7 - 9 st. per m2


Anemone x hybrida `Honorine Jobert`- Herfstanemoon (Bol)

Vaste niet wintergroene plant, die wit bloeit in augustus/oktober. Wordt 1,20 a 1,50 cm hoog en onbeperkt breed. Is goed winterhard. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in vochtige, goed doorlaatbare, matig vruchtbare, humusrijke grond. Vermeerderen door het nemen van wortelstek. Per vierkante meter 5 stuks.


Anemona nemorosa `Robinsoniana `- Bosanemoon (Bol)

Vaste plant die lavendelblauw bloeit in april/mei. Wordt 8 - 15 cm hoog en 30 cm of meer breed. Niet wintergroen, wel winterhard. Wil een plek in de halfschaduw in losse, vochtige, goed doorlaatbare grond, die rijk is aan humus. Vermeerderen door te delen. 11 stuks per m²


Anemone ranunculoides - Bosanemoon (Bol)

Vaste plant die bloeit geel in april mei en wordt 5 - 10 cm hoog en 45 cm breed. Geschikt voor verwildering. Wil een plek in de in de halfschaduw, in vochtige, goed doorlaatbare, humusrijke grond. Vermeerderen via wortelstekken. Per vierkante meter 15 stuks. 


Anethum graveolens - Dille (Vaste plant)

Bloeit geel in juli/september en is 1 - jarig. Wordt 1,20 cm hoog en wil een standplaats in de zon. Vermeerderen door dun te zaaien ter plekke in april/mei. Strooi daarna een dun laagje aarde erover.


Angelica gigas - Engelwortel (Tweejarig)

Bloeit donkerrood in juli/september en wordt 1,20 à 1,80 meter hoog. Standplaats zon - halfschaduw op humusrijke grond. De angelica gigas is niet wintergroen, wel winterhard. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien vanaf augustus.


Angelonia - Zomer leeuwenbek (Eenjarig)

Bloeit van april - september in de kleuren paars, wit en lila. Word ongeveer 50 cm hoog en wil een standplaats in de volle zon. De grond dient vochtig en humusrijk te zijn en geef in het groeiseizoen 1 x in de maand voeding. Niet winterhard, in het voorjaar voorzichtig afharden. Wordt behandeld als 1 - jarige. Men vindt de bladeren naar appels ruiken. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Vermeerderen door het nemen van stekken of uit zaad.


Antennaria microphylla - Rozenkransje (bodembedekker)

Semi groenblijvende vaste plant voor in de rotstuin, die 5 cm hoog wordt en 45 cm breed. Rozerode bloemen in juni/juli. Bloemen laten zich goed drogen. Op een standplaats in de zon, in goede doorlaatbare grond die gemiddeld vruchtbaar is.


Anthemis punctata subsp. cupaniana - Schubkamille (Vaste plant)

Groenblijvende, niet winterharde vaste plant, die 30 cm hoog en 45 cm breed wordt. Bloeit wit met een geel hart in mei/juli. Standplaats in de zon, in goed doorlaatbare grond, op een beschutte plek. Snoei de bloemen weg na de bloei. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen door te scheuren.


Antirrhinum sonnet serie - Leeuwenbek

Kortlevende vaste plant die 30 - 60 cm hoog en 30 cm breed wordt. Bloeit met geurende bloemen die wit, geel brons, paars, roze en rood bloeit in de lente, zomer en de herfst. Wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Snoei steeds de uitgebloeide bloemen weg voor doorbloei. Vermeerderen door te zaaien.


Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid (Vaste plant)

Bloeit wit in mei - juni en wordt 60 - 150 hoog. Wil een plek die zonnig tot halfschaduw is, in vochtige, voedselrijke grond. Vermeerderen door te zaaien in de nazomer - herfst.


Aquilegia ‘Biedermeier’ - Akelei (Vaste plant)

Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in voedselrijke, vochthoudende tot vochtige grond. Aantal per vierkante meter 2 - 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken. Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemende kleuren.


Aquilegia caerulea spring magic `Rose and Yvory` - Akelei (Vaste plant)

Bloeit roze/geel in mei/juni en wordt 35 cm hoog. Standplaats halfschaduw en is niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien. Zaad niet bedekken.


Aquilegia vulgaris `Nivea`- Wilde akelei (Vaste plant)

Vaste plant die niet wintergroen is, goed winterhard. Bloeit wit in mei/juni. Standplaats in de zon/halfschaduw in vochtige, goed doorlaatbare vruchtbare grond. Wordt 90 cm hoog en 45 cm breed. Vermeerderen door te zaaien vanaf juli, meteen na het rijp worden van het zaad.


Aster novi - Belgii - Hersfstaster (Vaste plant) 

Word 1 m - 120 cm hoog en bloeit violet in augustus - september. Is winterhard en bladverliezend. Standplaats zon - halfschaduw, in vochtige grond. Trekt vlinders en bijen aan. om de drie jaar scheuren om te verjongen. Gooi het hart van de pol weg. Is gevoelig voor meeldauw. Vermeerderen door te scheuren. Per vierkante meter 12 stuks.