Bloei in maart

Helleborus orientalis - Nieskruid (Vaste plant)


Vaste plant die 40 cm hoog wordt en in diverse kleuren bloeit. Paars, wit, groen en roze in maart - april. Standplaats halfschaduw, in kalkrijke grond.5 - 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.

Forsythia - Chinees klokje (Heester)


Bloeit geel op meerjarig hout in maart - april. De forsythia wordt ongeveer tussen de 1,75 m tot 2,50 m hoog. Snoei na de bloei wanneer de eerste bladeren verschijnen. Snoei oude, dode en grote takken weg tot aan de grond. Is winterhard en wil een plek in de volle zon of eventueel in de lichte schaduw. Houdt van voedselrijke, vochthoudende grond. Forsythia kan gestekt worden door middel van zomerstek. Neem vanaf juni - juli bebladerde scheuten - takken, van zo’n 10 à 15 cm lang en stop ze in een goede grond. Na enkele weken is de stek geworteld.

Daphne mezereum - Peperboompje (Heester)


Bloeit paars in maart - april en wordt 75 - 1 m hoog. Wil een plek half tot matige schaduw, in vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, humeuze, kalkrijke grond. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen via zaaien of zomerstek.

Corylopsis pauciflora- Schijnhazelaar (Heester)

Uitspraak = CO-RIE-LOP-SIS


Bloeit lichtgeel in maart - april en wordt 1 meter hoog. Standplaats zonnig tot lichte schaduw. De bloemen bloeien voordat er bladeren verschijnen. Zo vallen de bloemen nog meer op. Wil een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Is winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door in de zomer kruidachtige of halfverhoute stekken nemen of door te enten.

Clematis Early Sensation - Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = KLEE-MA-TIS


Bloeit wit in maart - april en wordt 2 m tot 2,5 m hoog. De bloemen geuren heerlijk en geven na de bloei vruchtpluizen. Op de bloemen komen vlinders en bijen af. Is groenblijvend en wil een plek in de volle zon en beschut tegen de koude wind. Is matig winterhard en heeft bescherming nodig tegen de vorst. Plant de clematis in licht vochtige grond, die waterdoorlatend is. Geef in het voorjaar een gift van organische mest. Heeft geen snoei nodig, maar wil je toch snoeien, doe dit dan na de bloei. Bloemen worden gevormd op het hout van vorig jaar. Vermeerderen door af te leggen, of door een stengelstek te nemen na de bloei. Neem een stek zo dicht mogelijk bij de basis, met 5 centimeter boven en onder een knop. Laat 1 blad zitten en verwond de onderkant van de stek. Pot de stek op.

Tulipa - Tulp (Bol)


Tulpen zijn er in diverse kleuren en bloeien vanaf maart t/m mei. Plant de bollen in september - december, voor de nachtvorst, in de zon tot lichte schaduw. Zorg voor een doorlatende bodem, want aan natte voeten heeft de bol een hekel. Snoei na de bloei de bloem weg en laat het loof zitten totdat het geel wordt. Hier haalt de bol zijn energie uit. De Tulp is een 1-jarige bloeier en zal de jaren daarop alleen nog maar blad vormen. Aan het einde van het seizoen kunnen zich broedbollen vormen waarvan de grootse weer gaan bloeien. Zaaien kan wel 7-10 jaar duren eer de tulp weer gaat bloeien. Er zijn Tulpen die meerderjarig zijn, maar dan dienen de omstandigheden van de grond en het weer gunstig te zijn.

Prunus kurilensis ‘Ruby’ - Sierkers (Boom)


Bloeit roze in maart - april en wordt 4 meter hoog. Is winterhard, maar niet wintergroen en wil een plek in de zon - halfschaduw in elke goede tuingrond die doorlaatbaar is. Snoeien is niet nodig.

Prunus incisa 'Kojou No Mai' - Sierkers (Heester)


Bloeit wit - roze in maart - mei en wordt 1,50 à 2 meter hoog. Is niet groenblijvend, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw in goede doorlatende en voedzame grond. Snoeien is niet nodig.

Prunus domestica ssp. syriaca - Pruimenboom (Kleine boom)


Bloeit wit in maart - mei en wordt 4 meter hoog. Is niet groenblijvend, winterhard en wil een plek in de zon, in doorlaatbare licht voedzame grond. Na de bloei vormen er zich gele vruchten die zoet van smaak zijn. De bloemen kunnen - 4 graden hebben. Snoeien is niet nodig, maar wordt de boom te groot snoei dan na de bloei.

Pieris japonica 'Katsura' - Rotsheide (Heester)


Bloeit roze met rood in maart - april en wordt 1 m hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem. Vermeerderen door af te leggen.

Helleborus orientalis - Nieskruid
Forsythia - Chinees klokje
Daphne mezereum - Peperboompje
Corylopsis pauciflora- Schijnhazelaar
Clematis Early Sensation - Bosrank
Tulipa - Tulp
Prunus kurilensis ‘Ruby’ - Sierkers
Prunus incisa 'Kojou No Mai' - Sierkers
Prunus domestica syriaca - Pruimenboom
Pieris japonica Katsura - Rotsheide