Bloei in mei

Viburnum lantana - Wollige sneeuwbal (Heester)


Bloeit in mei - juni room/wit en de bloemen ruiken naar vanille. Wordt 2 meter hoog en 1,50 meter breed. Standplaats zon - halfschaduw in droge kalkrijke grond. Is winterhard en bladverliezend. Geeft in het najaar bessen die de vogels graag lusten.

Geranium nodosum - Ooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit lila in mei - september en wordt 30 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw in goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.

Sanvitalla procumbens - Kruipende Zinnia, Huzarenknoop (1-jarig)

Uitspraak = SAN-VIE-TAL-LA


Bloeit geel in mei - oktober en wordt 15 cm hoog en 40 cm breed. Standplaats dient zonnig te zijn in normale grond die niet te droog is. Verwijder de uitgebloeide bloemen voor langere bloei. Vermeerderen door te zaaien. Per vierkante meter 11 a 12 stuks. Is niet winterhard, maar blijft soms na een zachte winter overleven.

Rhodanthemum ‘Casablanca’ - Marokkaanse margriet (Vaste plant)

Uitspraak: RO-DAN-TEE-MUM


Bloeit wit in mei/september en wordt 30 cm hoog. Wil een plek in de zon op een vocht vasthoudende en humusrijke grond. Is wintergroen en winterhard, maar wil wel beschut staan. Per vierkante meter 5 stuks.

Chrysanthemum vernale - Margriet (Meerjarig)

Uitspraak = GRIE-SAN-THEE-MUM


Bloeit wit met een geel hartje in mei - september en wordt 75 cm hoog. Standplaats zonnig in goed doorlaatbare grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond, in juni - augustus. Bloeit het jaar daarop of door te splitsen na de bloei.

Hyacinthoides hispanica 'Alba'- Spaanse hyacint (Bol)


Bloeit in mei - juni wit en wordt 15 cm hoog. Standplaats in de zon - halfschaduw - schaduw, in doorlatende en humeuze grond. Na de bloei de bloem verwijderen en het loof pas wanneer dit geel wordt. Hier haalt de bol zijn energie vandaan. Vermeerderen door te laten verwilderen of zaaien.

Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek (Vaste plant)

Uitspraak = FEE-JUM


Bloeit in mei/ juni purper en wordt 50 - 75 cm hoog. Is niet wintergroen, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw/schaduw, in vochtige voedzame grond. Wordt bezocht door bijen en vlinders. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien in augustus in de volle grond.

Chelidonium majus - Stinkende Gouwe (Vaste plant)

Uitspraak = GEE-LIE-DO-NIE-UM


Bloeit geel in mei - oktober en wordt ongeveer 80 cm hoog. Heeft blad dat lijkt op het eikenblad en de plant ruikt niet lekker, vandaar zijn naam stinkende gouwe. Wil een plek in de halfschaduw in voedselrijke grond. Is winterhard, niet groenblijvend en heeft een geneeskrachtige werking bv tegen wratten. Is giftig voor de meeste dieren. Vermeerderen door te zaaien.

Aquilegia vulgaris 'Petticoat Pink' - Akelei (Meerjarig)

Uitspraak = A-KWA-LE-GIA


Wordt 60 - 75 cm hoog en bloeit roze met wit in mei - juni en wil een plek in de zon - halfschaduw. Niet groenblijvend, winterhard in goed doorlaatbare grond. Vermeerderen in mei - augustus.

Callistemon Citrinus - Lampenpoetser

Uitspraak = KAL-LIS-TE-MON


In Nederland alleen als kuipplant houden, omdat de struik niet winterhard is. Kan +5 graden buiten hebben. Is een groenblijvende plant die in mei/augustus rood bloeit met lange bloemen die op borstels lijken, waarmee men flessen schoonmaakt. Na de bloei vormen er grijze vruchtjes. Door het kneuzen van het blad komt er een citroengeur vrij, vandaar de naam citrinus. Standplaats in de zon in zure, humusrijke en voldoende vochtige grond die doorlatend is. Geef geen kraanwater, dit bevat te veel aan kalk. Snoeien na de bloei van zwakke en beschadigde takken en de overige takken kan men terugsnoeien tot 1/3 deel. Terugsnoeien tot de eerstvolgende knop aan elke tak. Zo wordt de bloei gestimuleerd voor het volgende jaar. Vermeerderen door aan het eind van de zomer stekken te nemen. Zaaien kan plaatsvinden in de lente.

Viburnum lantana - Wollige sneeuwbal
Geranium nodosum - Ooievaarsbek
Sanvitalla procumbens - Kruipende Zinnia, Huzarenknoop
Rhodanthemum Casablanca - Marokkaanse margriet
Chrysanthemum vernale - Margriet
Hyacinthoides hispanica Alba- Spaanse hyacint
Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek
Chelidonium majus - Stinkende Gouwe
Aquilegia vulgaris Petticoat Pink - Akelei
Callistemon Citrinus - Lampenpoetser