Bloei in juli

Jacobaea vulgaris - Jacobskruid (Tweejarig)


Bloei in juli - augustus geel en is giftig voor mens en dier. Is belangrijk om zijn nectar voor insecten. De plant produceert veel zaad en vormt een probleem in graslanden.

Lysimachia clethroides - Wederik (Vaste plant)

Uitspraak = LIE-SIE-MA-CHIA


Bloei in juli/september wit en wordt 90 cm hoog. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare vochtige grond, die humus mag bevatten. De grond hoeft niet rijk aan voedsel te zijn. Kan gaan woekeren. Per vierkante meter 7 stuks. Niet groenblijvend wel winterhard. Vermeerderen door te scheuren en te delen in het voor of najaar.

Acanthus mollis 'Latifolius' - Berenklauw (Vaste plant)

Uitspraak = A-KAN-TUS


Bloeit wit met paars/roze schutbladeren in juli/augustus en wordt 120 cm hoog. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Winterhard tot - 10 graden en niet wintergroen. Standplaats beschut, zon, vochthoudende/droge niet te voedselrijke grond. Onderste schutblad is voorzien van een stekel. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.

Anethum graveolens - Dille (1- jarig)


Bloeit geel in juli/september en is 1- jarig. Wordt 1,20 cm hoog en wil een standplaats in de zon. Vermeerderen door dun te zaaien ter plekke in april/mei. Strooi daarna een dun laagje aarde erover.

Hippuris Vulgaris - Lidsteng (Waterplant)

Uitspraak = HIP-POE-RIS


Wordt 20 tot 30 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw. Deze zuurstofplant wil een plek in de vijver, op een diepte van 0/60 cm onder water. Kan zich flink uitbreiden. Plaats de plant daarom in een mand. Vermeerderen door wortelstokken in het voorjaar.

Cosmos bipinnatus - Cosmea (1- jarig)

Uitspraak = KOS-MOS


Eenjarige die bloeit in juli/oktober wit, lila en roze en wordt 90 cm hoog. Wil een plekje in de zon dat voedselrijk is en niet te nat. Vermeerderen door te zaaien buiten in mei/juni. Bloeit hetzelfde jaar.

Leucothoe axillaris 'Curly Red' - Druifheide (Heester)

Uitspraak = LEU-KOO-TOO-EE


Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 a 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood. Is winterhard en wil graag een plek die zonnig is. De grondsoort dient lichtzurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 a 5 stuks.

Hydrangea macrophylla 'Zorro' - Hortensia (Heester)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEA


Heeft bijna zwarte stengels en bloeit roze in neutrale grond, in juli/september op twee - jarig hout. Bij een zure grond zullen de bloemen blauw kleuren. De hoogte is 120 a 150 cm en de standplaats dient humeus en vochthoudend te zijn. Is niet wintergroen en het loof en de nieuwe knoppen zijn licht vorst gevoelig. Snoei is niet nodig. Knip alleen de dode bloemen weg in het voorjaar. Vermeerderen door te stekken in maart/april.

Dhalia hybriden (Knol)


Bloeit in verschillende kleuren en hoogtes van in juli/oktober. Plant de knollen eind april in de volle grond. Plant ze net onder het grondoppervlak. Standplaats in de zon, in vruchtbare humusrijke grond. Geef rond de tijd dat de bloemknoppen ontstaan, een gift van gedroogde koemestkorrels. Het liefste geen kunstmest, want te veel aan stikstof groeit de dahlia in de hoogte, met lange en dunne uitlopers. Om veel zijscheuten te krijgen moeten de groeitoppen worden weggenomen. Uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd om de bloei te laten aanhouden. Als de eerste nachtvorst is geweest knip je het loof er af en haal je de knollen uit de grond. Bewaar ze vorstvrij op een niet te warme plaats. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door zaaien half april. Uit zaad geeft geen garantie op zaai echtheid.

Hemerocallis 'Green Flutter' - Daglelie (Vaste plant)

Uitspraak = HEE=ME-ROO-CAL-LIS


Bloeit geel/groen met niet geurende bloemen in juli met een herbloei in de maand september. Wordt 45 tot 50 cm hoog en blijft groen in de winter. Is een vaste plant en wil een plek in de zon/halfschaduw. Kan op elke grondsoort, mits deze goed doorlatend is. Aantal per vierkante meter is 5 a 7 stuks. Verwijder de dode bloemen na de bloei. Gaat de bloei achteruit dan de plant opnemen, scheuren en elders uitplanten in maart. Vermeerderen door te scheuren in maart.

Jacobaea vulgaris - Jacobskruid
Lysimachia clethroides - Wederik
Acanthus mollis Latifolius - Berenklauw
Anethum graveolens - Dille
Hippuris Vulgaris - Lidsteng
Cosmos bipinnatus - Cosmea
Leucothoe axillaris Curly Red - Druifheide
Hydrangea macrophylla Zorro - Hortensia
Dhalia hybriden
Hemerocallis Green Flutter - Daglelie