Bloei in mei

Rosa lampion - Heesterroos


Grootbloemige trosroos die geel - met rood bloeit in mei - oktober en 50 - 80 cm hoog wordt. De bloemen zijn licht geurend. Wil een standplaats in de zon - halfschaduw in tuingrond dat vermengd is met compost. Is bladverliezend en winterhard. Snoei in maart de takken terug tot 10 a 5 centimeter en haal takken weg die naar het centrum groeien.

Potentilla fruticosa abbotswood - Struikganzerik

( Vaste plant)


Bloeit wit in mei - augustus en wordt 75 cm hoog en 1,2 m breed. Standplaats in de zon - halfschaduw, in goed doorlatende, arme tot matige vruchtbare grond. Kan goed tegen de droogte. Bladverliezende vaste plant die winterhard is en zeewind verdraagt. Snoei na de bloei licht terug en snoei ouder hout bij de basis weg. Soms is vervanging beter bij oudere struiken. Per vierkante meter 4 - 5 stuks.

Aster alpinus - Voorjaarsaster (Vaste plant)


Bloeit paars met een geel hart in mei - juli en wordt 25 - 30 cm hoog. Is bladverliezend en wil een plek in de zon - halfschaduw. In droge en vochtige gronden, die goed doorlaatbaar is. Wordt veel bezocht door vlinders, hommels en bijen. Na de bloei de bloemen verwijderen. Vermeerderen door te delen of te stekken in het voorjaar.

Geranium sanguineum - Bloedooiervaarsbek (Bodembedekker)

Uitspraak = SAN-QU-NEE-UM


Bloeit donker roze in mei - augustus en wordt 20 cm hoog. Na de eerste bloei terugsnoeien geeft een tweede bloei. Wil een standplaats in de zon - halfschaduw in goed doorlaatbare, vrij vruchtbare grond. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus, nadat de zaden een koude behandeling hebben gehad.

Cerastium tomentosum - Hoornbloem

(Vaste plant)


Bloeit wit in mei - juni en wordt 15 cm hoog. Is goed winterhard, groenblijvend en wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare grond die iets kalk mag bevatten. Na de bloei terugknippen voor herbloei. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in september - oktober.

Erigeron karvinskianus - Muurfijnstraal - Fijnstraal (Vaste plant)


Bloeit wit met een geel hart en kleurt later naar roze en paars in mei - oktober. Wordt 15 cm hoog en 30 cm breed. Op goed doorlaatbare, vruchtbare grond in de zon - halfschaduw. Redelijk winterhard niet wintergroen. Per vierkante meter 16 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in het najaar of door te delen.

Vicia sativasubsp. angustifolia - Smalle wikke (1 jarige klimplant)


Bloeit paars in mei - juli en wordt 1 meter hoog. Bladeren zijn bovenaan smal en staan verspreidt. Je kunt de smalle wikke vinden in de tuinen, langs slootkanten en in graslanden. Standplaats in de zon - halfschaduw op lichte gronden. Vermeerderen via zaden in peulen.

Weigela 'Nana Variegata' - Weigelia (Heester)


Is bont bladig en bloeit roze in mei - juni. Wordt 120 cm a 150 cm hoog en wil een plek in de zon - halfschaduw, in grond die neutraal, goed doorlatend en vochtig is. Snoei alleen dode en zieke takken, of als er een verjongingssnoei toegepast moet worden. Snoei dan 1 derde van de oude takken terug tot aan de grond. Geeft in de herfst prachtige oker tot paars kleurige bladeren. Vermeerderen door af te leggen of te stekken na de bloei.

Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit in juni - juli met lichtroze bloemen en wordt 15 a 25 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw in goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 9 - 11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.

Spiraea nipponica 'Snowmound' - Struikspirea (Heester)


Bloeit wit in mei - juni op 1 - jarige takken en wordt 1,50 a 2 meter hoog en 1 a 2 meter breed. Breed groeiend met overhangende takken. Is bladverliezend, winterhard, standplaats zon - halfschaduw in iedere tuingrond. Snoeien na de bloei van de bloeiende takken tot 1 derde. Vermeerderen door houtige stekken.

Rosa lampion - Heesterroos
Potentilla fruticosa abbotswood - Struikganzerik
Aster alpinus - Voorjaarsaster
Geranium sanguineum - Bloedooiervaarsbek
Cerastium tomentosum - Hoornbloem
Erigeron karvinskianus - Muurfijnstraal - Fijnstraal
Vicia sativasubsp angustifolia - Smalle wikk
Weigela Nana Variegata - Weigelia
Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek
Spiraea nipponica Snowmound - Struikspirea