Bloei in juni

Centranthus ruber 'Albus' - Spoorbloem (Vaste plant)

Uitspraak = SEN-TRAN-TUS


Bloeit wit in juni - oktober en wordt 60 a 1 meter hoog. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon - halfschaduw, in kalkhoudende, goed doorlaatbare bodem. Trekt insecten aan zoals vlinders, bijen en hommels. Per vierkante meter 6 tot 8 stuks. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien. Zaaien in mei - juni of september - oktober. Vermeerderen door te zaaien of door te scheuren.

Lysimachia-punctata - Puntwederik (Vaste plant)


Gele bloei in juni/augustus. Woekerende plant met veel ondergrondse uitlopers. Wordt40 cm tot 1 m hoog. De standplaats dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn, in vochtige, matig voedselrijke grond. Is niet wintergroen. 5 a 7 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te delen en te scheuren.

Acanthus hungaricus - Berenklauw (Vaste plant)

Uitspraak = A-KAN-THUS


Bloeit roze/wit in juni/juli. Wordt 1 m hoog en wil een plek die warm in de zon op het zuiden is. Verlangt kalkhoudende, droge, vochthoudende bodem. Is niet wintergroen en wil bescherming tijdens de strenge vorst. Geen bladerdek i.v.m. hekel aan natte voeten. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien in september/oktober. Zaden vijlen voor je gaat zaaien. Kiemt langzaam. Aantal per vierkante meter 7 stuks.

Bougainvillea - Bougainville (Kuipplant)

Uitspraak = BOE-KA-VIEL


Bloeit rood, oranje, paars, donkerroze of wit in juni - september. Is niet wintergroen, niet winterhard. Grondsoort moet goed doorlatend zijn op een zonnige plek. Geef elke twee weken mest in juni - september. Snoeien na de bloei door lange zijscheuten met de helft terug te knippen, of alle zijscheuten terugknippen tot aan 3 of 4 bladknoppen. De snoeibeurt kan ook in het voorjaar gedaan worden, voordat de nieuwe groei begint. De bougainvillea bloeit op nieuw hout. Bij overwintering naar binnen halen op een lichte, vorstvrije ruimte bij 10 à 12 graden. Tijdens de winterperiode weinig water geven als de grond licht is uitgedroogd. Geef vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen wat meer water.

Kniphofia 'First Sunrise' - Vuurpijl - Fakkellelie (Vaste plant)


Bloeit oranje, rood, wit, geel of tweekleurig in juni - juli en wordt 75 cm hoog. Wil een plek in de zon, in droge, normale grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door te scheuren. Zes stuks per vierkante meter. Snoei na de bloei de bloeiaar weg en er vormt een tweede bloei. Zorg in de winter dat de plant op goed doorlatende grond staat en bescherm met bv coniferen takken. De kniphofia heeft een hekel aan natte voeten.

Astrantia major 'Ruby Wedding' - Zeeuws knoopje (Vaste plant)


Bloeit met purperrode bloemen in juni - augustus en wordt 30 a 40 cm hoog. Snij na de bloei de uitgebloeide stengels weg voor een herbloei. Standplaats zon - halfschaduw, in vochthoudend en voedzaam grond. Is niet wintergroen, goed winterhard. Vermeerderen door te scheuren, of ter plekke te zaaien in het najaar. Negen stuks per vierkante meter.

Geranium endressii 'Wargrave Pink' - Ooievaarsbek (Vaste plant)


Geranium endressii 'Wargrave Pink' wordt ongeveer 35 cm hoog en bloeit roze in juni - september. Standplaats zon/halfschaduw in iedere goed doorlaatbare, niet te vruchtbare grondsoort. Is goed winterhard en is wintergroen. Vermeerderen door te delen. Per vierkante meter 7 stuks.

Astrantia major ‘Hadspen Blood’ - Zeeuws knoopje (Vaste plant)


Bloeit in juni - september donkerrood en wordt 50 cm hoog. Geeft na de bloei vaak een herbloei. Geef in het voorjaar wat mest. Standplaats zon - halfschaduw, in vochtige voedzame grond. Is niet wintergroen en wel winterhard. Aantal planten per vierkante meter: 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen, stekken of zaaien. Zaaien geeft geen garantie op dezelfde kleur, omdat de kleur kan variëren. Ter plekke zaaien in het najaar.

Cirsium rivulare 'Atropurpureum' - Verderdistel (Vaste plant)

Uitspraak = SIR-SIE-UM


Bloeit diep rood in juni/augustus en wordt 1,50 hoog. Wil een plek in de zon in matig voedselrijk of humusrijk, vocht doorlatend, niet te droge grond. Is winterhard niet groenblijvend en insecten lokkend. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door wortelstek of delen in het voorjaar. De zaadpluizen produceren geen zaad.

Alstroemeria Colorita - Incalelie (Knolvormende vaste plant)

Uitspraak = AL-STROE-MEER-IA


Bloeit in juni/september roze met geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart/april.

Centranthus ruber Albus - Spoorbloem
Lysimachia-punctata - Puntwederik
Acanthus hungaricus - Hongaarse acanthus
Bougainvillea - Bougainville
Kniphofia First Sunrise - Vuurpijl - Fakkellelie
Astrantia major Ruby Wedding - Zeeuws knoopje
Geranium endressii Wargrave Pink - Ooievaarsbek
Astrantia major Hadspen Blood - Zeeuws knoopje
Cirsium rivulare Atropurpureum - Verderdistel
Alstroemeria Colorita - Incalelie