Er zijn maar enkele soorten die in Nederland kunnen leven in de volle grond, mits ze een aantal jaar oud zijn. De olijfboom is namelijk niet winterhard, maar wel wintergroen. Beter is het om ze in een pot te planten. Ze bloeien crème - wit in mei/juni en hebben een plek nodig in de zon. De vruchten die zich ongeveer na 5 jaar gaan vormen kun je oogsten. Na de oogst snoei je deze takken een stukje terug, omdat de olijf niet voor de tweede keer aan dezelfde tak groeit. De grond dient zanderig, voedzame klei met wat kalk en voldoende vochtig te zijn, maar niet te nat. Bij een te natte grond rotten de wortels.
Malus floribunda - Sierappel
Bloeit in mei/juni met wit/roze bloemen. Wordt 6 m hoog die opgaande groei vertoont en later een ronde vorm krijgt. In de zomer verschijnen er sierappels die geel en later rood verkleuren. De standplaats dient zon - halfschaduw te zijn, in een vochtige goede niet te zure grond. Kan op klei, zand, veenachtige en kalkhoudende grond. Kan gesnoeid worden, maar niet te veel.
Lupinus 'Gallery Red' - Lupine (Vaste plant)
Bloeit rood in mei - juni en krijgt na de bloei lange peulen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Wordt 45 tot 60 cm hoog en is niet lang levend. Bloeit pas in het tweede jaar en wil graag op een plek in de zon - halfschaduw. Grondsoort: vruchtbaar, zuur, voldoende vochtig. Houdt niet van winters die nat zijn. Per vierkante meter 4 stuks. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in juni - juli. Zaden aanvijlen of 24 uur voor weken.
Leucothoe ‘Zeblid’ - Druifheide (Heester)
Uitspraak = LEU-KO-THOE
Geeft witte bloemetjes in mei en het jonge blad is paars, in de zomer groen en verkleurt in de winter tot rood. Wordt 30 cm hoog. De standplaats dient zon/lichte schaduw/half schaduw te zijn op een beschutte plek, in humusrijke, zure, vruchtbare grond. Hoe meer zon, hoe mooier de bladverkleuring wordt in de herfst. De grond dient dan wel vochthoudend te zijn. Is winterhard en wintergroen. Snoei uitgebloeide takken na de bloei terug tot een krachtige zijscheut. Oudere takken kunnen tot de grond weg gesnoeid worden. Vermeerderen door een zomerstek.
Iberis 'Masterpiece' - Scheefbloem (Vaste plant)
Bloeit wit in mei/oktober, op een plek in de zon/halfschaduw en humusrijke grond. Wordt 25 cm hoog en is een vaste plant. Is wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te scheuren, afleggen of stekken.
Bloeit karmijn - roze in mei/juli en wordt 15 a 20 cm hoog. Wil een plek in de zon of lichte schaduw, in matig rijke grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Per vierkante meter 9 - 16 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus. Het zaad heeft een koude behandeling nodig.
Bloeit in mei - oktober in diverse kleuren en wordt 30 - 40 cm hoog. Niet winterhard, niet groenblijvend, standplaats in de zon. Toepassen als 1 - jarige. Snoei steeds de oude bloemen eruit om de bloei te stimuleren.
Iris pseudacorus - Gele lis (Oeverplant)
Bloeit geel in mei - juni en wordt 80 tot één meter hoog. Staat graag in natte - drassig grond. Kan in het water staan dat meer dan 30 cm diep is. Standplaats in de zon. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.
Syringa patula 'Miss Kim' - Sering (Heester)
Bloeit geurend lila in mei - juni en wordt 1,50 tot 2 meter hoog. Standplaats in de volle zon - halfschaduw in goed gedraineerde grond. Hoeft niet gesnoeid te worden en is niet groenblijvend, wel winterhard.
Wordt 60 cm hoog en 90 cm breed en wil graag een plek in de volle zon tot licht schaduw. Kan op iedere grond behalve drassig en is wintergroen. De voorjaarsbloemen vallen nauwelijks op. Kan als kruipende bodembedekkers of als klimmende heester gebruikt worden. Moet bij klimmen begeleid worden. Snoeien bij voorkeur in maart. 3 tot 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen via afleggen.