Bloei in april

Betula utilis 'Doorenbos' - Himalayaberk (Boom)


Wordt 20 meter hoog en bloeit met gele/groene katjes in april. Standplaats in de zon - halfschaduw in goed doorlaatbare grond. Niet groen blijvende boom die goed winterhard is. Geeft een gele herfstkleur en na een aantal jaar een witte bast.

Magnolia - Beverboom


Magnolia`s zijn prachtig met hun mooie bloemen. Alleen als er vorst is, kunnen de knoppen van vroegbloeiers bevriezen en bruin worden. Wist je dat de bloemen bijna allemaal eetbaar zijn? De Magnolia salicifolia smaakt naar citroen. De Magnolia hypoleucanaar ananas en de Magnolia x thompsoniana naar sinaasappel. Je kunt er ook siroop van maken. Kook de bloemen of de bloemblaadjes kort in een mengsel van water en suiker. 100 gram bloemblaadjes voor 1,5 deciliter water en 100 gram suiker. Of in de oven op 50 graden, bestrijk de bloemen met losgeklopt eiwit en strooi er dan suiker op.

Prunus persica var. Nucipersica - Nectarineboom


Een zelfbestuiver die veel vruchten kan leveren en bij de groep steenvruchten behoort. Wordt 4 tot 6 meter hoog. Bij veel vruchten kunt je er een aantal verwijderen, dan zullen de overgebleven vruchten groter groeien. Het vruchtvlees is sappig met een aroma die aangenaam smaakt. Is goed winterhard, maar niet wintergroen. Let op de vorst die de bloesemknoppen kan doen bevriezen. Bloeit roze in april en wil een standplaats die zonnig is, kalkrijk en niet te nat. Luchtig snoeien in mei - augustus, dan hebben ze minder last van krulziekte. Vermeerderen door te zaaien, enten of oculeren.

Waldsteinia ternata - Goudaardbei (Vaste plant)


Bloeit geel in april - mei en wordt ongeveer 10 a 15 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw in goede tuingrond die niet te nat is. Is groenblijvend en winterhard. Per vierkante meter 8 tot 11 stuks. Vermeerderen door te delen of te scheuren.


Clematis montana 'Fragrant Spring' - Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = KLE-MA-TIS


Draagt bloemen die klein bloemig zijn en lichtroze bloeien in april/mei. Lokt vlinders en bijen. Wil een standplaats in de lichte schaduw, in matig voedselrijke grond die vochtig is. Wordt 8 meter hoog, is winterhard tot - 20 graden, maar is niet wintergroen. Kan bij nachtvorst schade oplopen. Licht snoeien na de bloei. Vermeerderen door iets verhouten stekken te nemen in juni/juli.

Saxifraga 'Peter Pan' - Steenbreek (Vaste plant)


Bloeit roze in april/mei. Wil een plek in de zon tot lichte schaduw, in vochthoudende, matig voedselrijke grond. Is wintergroen en wordt 15 cm hoog. Verdraagt - 25 graden en is zeer geschikt voor de rotstuin. Snoeien na de bloei van de bloemstengels. Aantal per vierkante meter is 8 tot 11 stuks. Vermeerderen door te scheuren, uitlopers/wortelstokken.

Leucojum aestivum - Zomerklokje (bol)


Bloeit wit met een groene stip in april - juni en wordt 20 a 60 cm hoog. Bloeit met 3 tot 7 bloemetjes op 1 steel. Wil een vochtige beschutte plek in de lichte schaduw. Vermeerderen door na de bloei te delen.

Betula utilis Doorenbos - Himalayaberk
Magnolia - Beverboom
Prunus persica var Nucipersica - Nectarineboom
Waldsteinia ternata - Goudaardbei
Clematis montana Fragrant Spring - Bosrank
Saxifraga Peter Pan - Steenbreek
Leucojum aestivum - Zomerklokje