Bloei in maart

Camellia japonica 'Margaret Davis' - Camelia (Heester)

Uitspraak = KA-MEE-LIA


Bloeit crème - wit met roze rand in maart - april en is bladhoudend. Wordt 2 m hoog en is goed winterhard. Het beste groeit de camelia in een gematigd, eerder vochtig klimaat. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Standplaats lichte schaduw. Als de knoppen zijn gevormd geen mest meer geven. Vermeerderen door stekken of enten.

Camellia japonica 'Brushfield's Yellow' - Camelia (Heester)

Uitspraak = KA-MEE-LIA


Traag groeiende struik die na tien jaar 1,50 cm hoog wordt. Is wintergroen, winterhard tot -18 graden en wil graag beschut in de lichte schaduw staan. Bloeit wit met een crème - geel hart in maart - april. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Als de knoppen zijn gevormd, stop je met bemesten.

Caltha palustris var. 'Alba' - Gewone Dotterbloem (Vaste plant, moeras - vijverplant)

Uitspraak = KAL-THA (Oeverplant)


Bloeit in maart - april wit en bereikt een hoogte van 30 - 40 cm. De standplaats dient vochtig en zonnig te zijn. Is wintergroen, winterhard, per vierkante meter 3 - 5 stuks. Vermeerderen door te scheuren na de bloei, of door te zaaien ter plekke.

Narcis - Narcissus (Bol)


De voorjaarsbloeiende narcissen plant je in het najaar en bloeien van eind maart tot begin mei. Narcissen kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Snoei de stengels weg als ze lelijk worden en laat het blad staan. Zodra het geel is geworden knipt je dit af. De energie gaat op deze manier naar de bol. Geef na de bloei een handje mest voor rijke bloei. Standplaats zonnig in een losse humusrijke en vruchtbare grond, die goed waterdoorlatend is. Vermeerderen door broedbollen.

Bergenia cordifolia - Schoenlappersplant (Vaste plant)


Bloeit helder roze in maart - mei en wordt 40 a 50 cm hoog. Wil graag een plek in de zon - halfschaduw, in normale vochtige grond. Is wintergroen en winterhard. Na de bloei kun je de oude lelijke bladeren eraf halen. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te scheuren.

Viola odorata - maarts viooltje (Vaste plant)


Bloeit heerlijk geurend paars in maart - april en wordt 10 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de lichte schaduw in voedselrijke, doorlaatbare vochthoudende grond. Verdraagt ook droge plekken. Snoeien is niet nodig. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen door te delen of door te zaaien buiten in september. De kou moet over de zaden heen.

Scilla siberica - Oosterse sterhyacint (Bol)

Uitspraak = SKIL-LA SI-BE-RIE-KA


Bloeit in maart - april en wordt 15 cm hoog. Wil een plek in de zon - halfschaduw in matig voedselrijke, niet te vochtige grond. Vermeerderen door zaad en broedbollen. Is geschikt voor verwildering.

Petasites hybridus - Groot hoefblad

(Vaste plant)

Uitspraak= PEE-TA-SIE-TES HIE-BRIE-DUS


Bloeit bruin - roze in maart - april voordat het blad verschijnt en wordt 30 cm hoog. Wanneer de bladeren verschijnen wordt het groot hoefblad 1 tot 1,50 hoog. Is niet giftig en wil een plek die zonnig - lichte schaduw is, in vochthoudende grond. Is niet groenblijvend, goed winterhard en kan flink woekeren. Vermeerderen door wortelstek. Per vierkante meter 1 - 3 stuks.

Muscari armeniacum - Blauw druifje (Bol)

Uitspraak = MUS-KARI AR-MEE-NIA-KUM


Bloeit blauw in maart - april en wordt 15 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw in schrale goed gedraineerd grond. Plant in de herfst - winter en is geschikt voor verwildering.

Puschkinia scilloides - Buishyacint (Bol)
Uitspraak = PUS-KI-NIA SKIL-LOI-DES


Bloeit wit met blauw in maart - april en wordt 20 cm hoog. Is goed winterhard, bladverliezend en wil een plek in de zon - halfschaduw. Planttijd september - december in humusrijke grond met zand vermengd. De bladeren kunnen aangetast worden door slakken. Geschikt voor verwildering. Vermeerderen middels zaad of broedbollen.

Camellia japonica Margaret Davis - Camelia
Camellia japonica Brushfield's Yellow - Camelia
Caltha palustris var Alba - Gewone Dotterbloem
Narcis - Narcissus
Bergenia cordifolia - Schoenlappersplant
Viola odorata - maarts viooltje
Scilla siberica - Oosterse sterhyacint
Petasites hybridus - Groot hoefblad
Muscari_Druifje
Puschkinia_Buishyacint