Bloei in mei

Choisya Ternata - Mexicaanse oranjebloesem (Heester)


Bloeit wit in mei - juni en wordt 3 meter hoog. Snoeien mag, maar doe dit na de bloei. Kort daarbij de scheuten wat in die gebloeid hebben. Bladeren ruiken citroenachtig na kneuzing. Kan ook als haag geplant worden of in een kuip. Standplaats zon - halfschaduw op een beschutte plek, in doorlaatbare, kalkvrije, voedzame grond. Is groenblijvend en niet volledig winterhard. Vermeerderen door te stekken in het voorjaar.

Pelargoniumpeltatum - Hanggeranium (1-jarig)

Uitspraak = PEE-LAR-GO-NI-UM


Deze hanggeranium wordt 40 cm hoog en bloeit in mei/oktober in verschillende kleuren. Wil een plek in de zon. Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet warmer is dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geeft je ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen. Per vierkante meter 8 - 11 stuks.

Photinia × fraseri 'Red Robin' - Glansmispel (Heester)

Uitspraak = FO-TI-NI-A


Bloeit wit in mei - juni en wordt 3 meter hoog. Na de bloei volgen er rode bessen die giftig zijn en later zwart verkleuren. Is wintergroen en verdraagt een temperatuur tot - 5 graden. Standplaats zon - halfschaduw in voedselrijke, vochthoudende tot vochtige grond. Is matig windbestendig en verdraagt half verharding. Vanwege de vorstschade planten op een windvrije plek. Krijgt in het voorjaar bruinrode bladeren die later gaan verkleuren naar groen en in de herfst verkleuren ze naar bordeauxrood. Snoeien kan vanaf maart, maar dan heb je geen bloemen. De photinia vermeerder je door een half - afgerijpte twijg in juli/augustus als stek te nemen.

Syringa vulgaris - Sering (Heester)


Bloeit geurig in roze - wit of paars in mei - juni en wordt 5 meter hoog. Standplaats in de zon - halfschaduw in voedzame tuingrond. Is winterhard en bladverliezend. Snoei na de bloei, maar laat de nieuwe scheuten staan, omdat daar nieuwe bloemen aan komen volgend jaar. Als de sering te groot wordt is er kans dat de onderkant te kaal wordt. Om de sering dan totaal te vernieuwen snoei je tot 30 - 50 cm hoog. De sering zal dan opnieuw uitlopen.

Silene dioica - Dagkoekoeksbloem (Vaste plant)

Uitspraak = SIE-LEE-NE


Bloeit roze in mei - augustus en wordt 70 cm hoog. Is niet giftig en wil een plek in de zon - halfschaduw. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil graag een bodem die voedselrijk, vochthoudend tot vochtig is. Let op: haal op tijd de uitgebloeide bloemen weg, om sterk uitzaaien te voorkomen. Vermeerderen door ter plekke zaaien vanaf juli - oktober.

Rubus fruticosus - Braam (Heester)


Bloei roze in mei - juli en de oogsttijd is in augustus - oktober. Kan drie meter hoog worden en is meerjarig. In voedingsrijke, goed doorlatende wat vochtige grond. Standplaats zon, halfschaduw of volle schaduw. De braam zal in de zon meer vruchten leveren. Draagt stekels die lastig zijn bij het snoeien. De roze bloemen verschijnen op 1- jarig hout. Kruisbestuiving is niet nodig, want de braam draagt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Snoei de takken weg die gebloeid hebben in het najaar tot aan de grond. De rest blijft staan. In het voorjaar de zijtakjes van de overige stengels inkorten tot op 2 knopen. Geef bescherming bij meer dan 10 graden vorst.

Myosotis sylvatica - Bosvergeet-mij-nietje (Tweejarig)

Uitspraak = MIE-O-SO-TIS SIL-VA-TIE-KA


Bloeit in mei - augustus met hemelsblauwe bloemetjes, die soms ook roze of wit kunnen zijn. Wordt 25 cm hoog en wil een plek in de zon - halfschaduw, in vochtige kalkhoudende grond. Vermeerderen door te zaaien in juni - september.

Pentaglottis sempervirens - Overblijvende ossentong (Vaste plant)


Bloeit blauw in mei - augustus en wordt 70 cm hoog. Standplaats schaduw, in humusrijke grond. Vermeerderen door te zaaien. Per vierkante meter 5 tot 7 stuks.

Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' - Steenraket (Vaste plant)

UITSPRAAK = E-RIE-SIE-MUM


Bloeit paars in mei - september en wordt 60 cm hoog. Is wintergroen en een kortlevende plant. Wil een standplaats in de zon, in arme grond die niet droog is. Vermeerderen door te zaaien, half juni - begin augustus. Per vierkante meter 7 tot 9 stuks.

Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit in juni - juli met lichtroze bloemen en wordt 15 a 25 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, in goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 9 - 11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.


Choisya Ternata - Mexicaanse oranjebloesem
Pelargoniumpeltatum - Hanggeranium
Photinia × fraseri Red Robin - Glansmispel
Syringa vulgaris - Sering
Silene dioica - Dagkoekoeksbloem
Rubus fruticosus - Braam
Myosotis sylvatica - Bosvergeet - mij - nietje
Pentaglottis sempervirens - Overblijvende ossentong
Erysimum linifolium Bowles Mauve - Steenraket
Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek