Bloei in juni

Astrantia Major 'Abbey Road' - Zeeuws Knoopje (Vaste plant)


Bloeit rood/paars in juni/augustus op zwarte stelen en wordt ongeveer 80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw in goed gedraineerde, humusrijke en vochtige grond. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, verlengt dit de bloei. Is winterhard en niet wintergroen. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien. 7 stuks op 1 vierkante meter.

Acaena microphylla - Stekelnootje (Vaste plant)

Uitspraak = A-KEE-NA


Bloeit rood in juni/augustus en wordt 10 cm hoog. Wil een plek in de zon tot schaduw in goed doorlaatbare voedselrijke bodem. Blijft in de winter groen, is winterhard en is een vaste plant. Per vierkante meter 9 stuks. Vermeerderen door zaaien, stekken, afleggen of scheuren.

Cistus creticus - Rotsroos (Heester)

Uitspraak = SIS-TUS


Bloeit lila/roze in juni/augustus. Droge en een warme plaats. Standplaats zon, doorlatend, zuur en beschut. Wordt 100 cm hoog en is matig winterhard. Bladhoudende geurende heester. Cistus is een ideale kustplant en verdraagt wind uitstekend. Snoeien: niet of meteen na de bloei. Zaaien in koude bak of zaaien in het voorjaar.

Lonicera henryi 'Copper Beauty' - Kamperfoelie (Klimplant)

Uitspraak = LO-NIE-SE-RA


Is redelijk wintergroen zolang het niet te hard vriest. Verliest bij strenge vorst zijn blad. Bloeit geel, roze met wit in de periode juni/september en wordt ongeveer 4 a 5 m hoog. De bloemen van deze klimplant zijn in trek bij insecten en de vruchtkleur is blauwzwart. Heeft koperkleurig jong blad. Houdt van een humusrijke/normale grond, op zonnige en schaduwrijke plekken. Is niet zelf hechtend. Aantal per vierkante meter: 1. Snoei twee maal per jaar, dit zorgt voor een mooie vertakking. Hierdoor zal deze mooi dicht groeien en zullen er geen kale plekken ontstaan. De eerste maal snoei je in maart/april en de tweede maal in september. Om de plant te verjongen, snoei je de oude twijgen terug tot op zo’n 30 cm boven de grond. Vermeerderen zonder licentie verboden.

Digitalis - Vingerhoedskruid (Tweejarige)

Uitspraak = DIE-GIE-TA-LIS


Bloeit roze/wit/roodpaars in juni/september en wordt 80 cm tot 2 m hoog. Winterharde, groenblijvende plant die tweejarig is. Plant wordt druk bezocht door hommels en bijen. De zaden en bladeren zijn zeer giftig. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, in normale tot vochtige grond. Geeft het eerste jaar een bladrozet en in het tweede jaar bloemen. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in september/november.

Lonicera sempervirens - Pijpkamperfoelie (Klimplant)

Uitspraak = LOO-NIE-KE-RA


Bloeit oranje/scharlaken in juni/augustus. Is winterhard, niet wintergroen en wordt 3 m hoog. Standplaats halfschaduw, op alle gronden. maar het liefst op klei. Zorg dat de voet koel en vochtig blijft. Als er gesnoeid dient te worden, doe dit dan na de bloei en snoei oud hout in de winter. Kan last krijgen van bladluis. Vermeerderen uit zomer of een winterstek, afleggen of zaaien.

Fuchsia 'Riccartonii' - Bellenplant (Vaste plant)

Uitspraak= FUK-SIA


Bloeit rood/violet in juni/oktober en is een vaste plant die ongeveer 80 cm hoog wordt. Standplaats halfschaduw in voedzame, humusrijke grond. Verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Winterhard tot - 15 graden. Per vierkante meter 3 tot 5 stuks.

Clematis tangutica - Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = KLEE-MA-TIS


Bloeit geel in juni/oktober en wordt 3 meter. Bloeit makkelijk en na de bloei komen er prachtige pluiszaden. Standplaats zon/halfschaduw in humusrijke/normale grond. Bescherm de voet tegen de felle zon. Snoeien mag in maart/april. Plant de Clematis wat dieper dan dat deze in de pot heeft gestaan, i.v.m. het voorkomen van verwelkingsziekte. Als je de plant goed bemest en voldoende water geeft, is de kans op de ziekte minder. Is winterhard niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien of stekken.

Eryngium zabelii 'Big Blue' - Kruisdistel (Vaste plant)

Uitspraak = E-RIEN-GIE-UM


Bloeit violet/blauw in juni/augustus en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon in droge tot vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende, goed doorlatende grond. Trekt bijen en vlinders aan. Aantal per vierkante meter 9 stuks. Vermeerderen door te zaaien.

Astilbe - Prachtspiraea (Vaste plant)


Kan al vanaf juni bloeien tot en met augustus. Wordt 50 cm breed en 1 m hoog. Er bestaan verschillende kleuren. Wil een standplaats in de halfschaduw, in vochthoudende, humusrijke grond die niet mag uitdrogen. Om de 5 jaar scheuren, anders loopt de bloeikracht achteruit. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Jonge scheuten kunnen in het najaar invriezen. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.

Astrantia Major Abbey Road - Zeeuws Knoopje
Acaena microphylla - Stekelnootje
Cistus creticus - Rotsroos
Lonicera henryi Copper Beauty - Kamperfoelie
Digitalis - Vingerhoedskruid
Lonicera sempervirens - Pijpkamperfoelie
Fuchsia Riccartonii - Bellenplant
Clematis tangutica - Bosrank
Eryngium zabelii Big Blue - Kruisdistel 
Astilbe - Prachtspiraea