Bloei in december

Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn (Heester)


De winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst in kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkste in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als je de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doe je dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. Snoeien na de bloei, eind april, van takken die grijsgroen van kleur en er dof uit zien. Let wel op de winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. Vermeerderen door half - houtige stekken in de zomer of het najaar, of een twijg afleggen.

Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)


Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen. 5 - 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Erica darleyensis 'White Perfection' - Voorjaarsheide (Bodembedekker)


Vaste plant die bloeit wit in december/april en wintergroen is. Standplaats: Zon in droge, vochthoudende turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25 cm - 45 cm hoog. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

Mahonia Japonica - Mahoniestruik (Heester)


Is winterhard tot 1,25 meter hoogte. Wintergroen en wil een plek in de zon - halfschaduw, in humusrijke grond. Draagt geen doorns, maar heeft wel hulstachtige bladeren. Heeft heerlijke geurende gele bloemen in december tot eind februari. Snoeien is niet nodig want het is een langzame groeier. Doe je dit wel, snoei dan de tak terug tot aan de grond. Aantal 2 tot 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door afleggen.

Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn
Helleborus niger HGC Josef Lemper - Kerstroos, Nieskruid
Erica darleyensis White Perfection - Voorjaarsheide
Mahonia Japonica - Mahoniestruik