Bloei in april

Pieris japonica `Polar Passion` - Rotsheide (Heester)

Uitspraak = PI-E-RIS


Bloeit roze in april - mei en wordt 1 meter hoog. Standplaats halfschaduw in een koele, vochtige en goed gedraineerde grond met voldoende humus. Is winterhard. Mag gesnoeid worden, maar hoeft niet. Vermeerderen door kopstekken te nemen in het najaar en binnenshuis te laten overwinteren.

Vinca Minor - Kleine maagdenpalm (Vaste plant)

Uitspraak = VIN-KA MIE-NOR


Bloeit blauw in april - juli en wordt 10 cm hoog en in bloei 15 cm. Standplaats zonnig tot schaduw. Zal in de zon rijkelijker bloeien. Is wintergroen en winterhard. Bodembedekker die onkruid onderdrukt. Per vierkante meter 12 stuks. Vermeerderen door te scheuren of door uitlopers die wortels hebben.

Aquilegia Spring Magic Rose en Ivoor - Akelei (Vaste plant)

Uitspraak = A-KWA-LE-GIA


Bloeit roze met wit al vroeg bij mooi weer in april - september en anders vanaf mei. Hebben een voorkeur voor vochtige, goed gedraineerde grond op een standplaats in de zon - halfschaduw en niet te winderig. Wordt 25 cm tot 35 cm hoog en trekt bijen aan. Door kruisbestuiving komen er vele andere kleuren als nakomelingen. Is een winterharde meerjarige plant. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond van april tot en met juni.

Saxifraga x arendsii Touran 'White' - Steenbreek (Vaste plant)

Uitspraak = SAK-SI-FRA-GA


Bloeit wit in april - mei en wordt 10 - 20 cm hoog. Snoei na de bloei de bloemetjes terug om een compacte groei te behouden. Vaste plant, winterhard en wintergroen. Standplaats in de zon of halfschaduw, liefst op een koele plek in een vochtige, goed gedraineerde, zanderige bodem. Geen volle middag zon. Kan niet goed tegen droogte, koude winden en drassige omstandigheden. Trekt vlinders aan en is een bodembedekker. Vermeerderen door te scheuren.

Actaea rubra - Christoffelkruid (Vaste plant)

Uitspraak = AK-TE-EA


Pluimvormige witte bloemen in april - mei. Na de bloei vormen er prachtige rode bessen die giftig zijn. De hoogte wordt 60 - 80 cm, is een vaste plant maar niet groenblijvend. Wil op een plek die schaduw - halfschaduw, op een goede tuingrond die niet te droog is. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.

Dicentra spectabiles - Gebroken hartje, Tranend hartje (Vaste plant)


Bloei roze/wit in april/mei. Wordt 50 a 75 cm hoog en is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een standplaats in de halfschaduw op humusrijke zandgrond die niet te droog is. Snoeien na de bloei levert nieuw blad, maar geen bloei. Bladeren worden snel lelijk. Let dus op het plaatsen vooraan in een border. Aantal planten per vierkante meter is 3 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar.

Hyacinthus - Hyacint (Bol)


Bloeit in vele kleuren in april - mei en wordt 20 cm hoog. Wil een plek in de zon op goed gedraineerde grond. Snij na de bloei de bloemen eraf en laat het loof zitten totdat het geel is. Daarna kun je het loof verwijderen. Geef ieder jaar een gift van compost. De bloem zal ieder jaar kleiner worden, daarom wordt de hyacint als 1- jarig beschouwt. Planten in september - december.

Iberis sempervirens - Scheefkelk (Vaste plant)


Bloeit wit in april/juni, is groenblijvend en wordt 25 cm hoog. Kan enigszins bescherming gebruiken tijdens de winter. Wil een plek in de zon/halfschaduw in goed ontwaterende grond. Snoei na de bloei terug, dan blijft de plant in een mooie vorm en geeft misschien een tweede bloei. Vermeerderen d.m.v. scheuren.

Polygala chamaebuxus 'Grandiflora' - Vleugeltjesbloem (Vaste plant)

Uitspraak = PO-LIE-GA-LA    KA-MA-EE-BUK-SUS


Bloeit geel en paars in april/augustus. Wordt 10à 20 cm hoog en is een vaste plant. Is winterhard tot - 20 graden en wintergroen. Wil een plek in de halfschaduw op een droge tot normale bodem. 11 stuks per vierkante meter. Stengels na de bloei terug knippen. Vermeerderen door zaad.

Primula veris - Gulden sleutelbloem (Vaste plant)


Bloeit in april/mei en geeft soms een tweede bloei

in september/oktober. Standplaats zonnige/lichte schaduw, in vochtige, vrij voedselarme tot matig voedselrijke,kalkrijke, humusrijke grond.

Pieris japonica Polar Passion - Rotsheide
Vinca Minor - Kleine maagdenpalm
Aquilegia Spring Magic Rose en Ivoor - Akelei
Saxifraga x arendsii Touran White - Steenbreek
Actaea rubra - Christoffelkruid
Dicentra_Gebroken_hartje
Hyacinthus - Hyacint
Iberis sempervirens - Scheefkelk
Polygala chamaebuxus Grandiflora - Vleugeltjesbloem
Primula veris - Gulden sleutelbloem