Lieveheersbeestjes en Luizen

Beukenbladluis


De beukenbladluis heeft vleugels, waarbij hij dus van het ene blad naar het andere blad kan vliegen. Ze laten een wollige waslaag achter en zuigen het sap uit de bladeren, waardoor de plant zal verzwakken. Verwijderen met een harde waterstraal. Zo spoelen de luizen weg. Biologisch bespuiten is ook een oplossing. Zorg dat je spuit met natuurlijke ingrediënten.

Bladluis


Groen en zwarte bladluizen komen op jonge bladeren en bloemknoppen voor. Ze zuigen het sap uit de bladeren en de plant zal verzwakken of zelf het blad doen afsterven. Met een harde waterstraal spoelen de luizen snel weg. Aan sterk geurende planten heeft de bladluis een hekel aan, zet daarom knoflook, salie, dille of lavendel naast een plant die gevoelig is voor bladluis. Biologisch bespuiten is een ook een optie. Zorg dat je spuit met natuurlijke ingrediënten.

Lieveheersbeestjes


Pop

De verpopping duurt tussen de 7 en 10 dagen.

Tweestippelig Lieveheersbeestje - Adalia bipunctata


Voedsel: Leeft van bladluizen.

Aziatische lieveheersbeestje - Harmonia axirydis f. succinea 


Het Aziatische lieveheersbeestje werd in 2004 geïntroduceerd als natuurlijke vijand van de bladluis. Is lastig te herkennen want de kleuren kunnen variëren van lichtgeel tot zwart of oranjerood en het aantal stippen liggen tussen de 0 en de 21. Ze eten onze inheemse soorten, bladluizen en de bladeren van onze gewassen.

Aziatische lieveheersbeestje


Oranjerood en veel voorkomende variant. Het schild is bij deze variant oranjerood gekleurd en er kunnen 0 - 19 donkere stippen aanwezig zijn.

Beukenbladluis
Bladluis
Pop van het lieveheersbeestjes
Tweestippelig Lieveheersbeestje - Adalia bipunctata
Aziatische lieveheersbeestje - Harmonia axirydis f. succinea
Aziatische lieveheersbeestje