Bloei in april

Akebia quinata - Klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd (Klimplant)


Bloeit in april - mei met geurige vanille bloemen die eenslachtig zijn. De vrouwelijke bloemen zijn donkerrood tot paars en de mannelijke bloemen zijn lichtroze en wat kleiner. Er kunnen door kruisbestuiving langwerpige paarse vruchten groeien, die eetbaar zijn en zoet van smaak. De standplaats dient in de zon tot iets van schaduw te zijn en de grond dient normaal en niet droog te zijn. De takken winden zich om alles heen en hebben steun nodig. Bloeit op 1- jarig hout. Snoeien doe je het beste na de bloei. Snoei een derde terug. Is winterhard, niet groenblijvend en wordt 6 meter hoog. Vermeerderen door afleggen of door een zomerstek van halfverhoute stekken.

Alliaria petiolata - Look-zonder-look (Tweejarig)


Bloeit wit het tweede jaar in april - juni en wordt 50 cm - 1 meter hoog. De bladeren ruiken volgens de meeste mensen naar knoflook. Standplaats halfschaduw op vochtige, voedselrijke grond. De bladeren en bloemen zijn eetbaar. Komt voor langs beken en loofbossen. Vermeerderen door te zaaien in mei - juli.

Symphytum officinale - Gewone smeerwortel (Vaste plant)

Uitspraak = SIM-FIE-TUM


Bloeit eind april - augustus wit, roze, blauwpaars of roodpaars en wordt 1 meter hoog en breed. De bloemen zijn smal en alleen de langtongige insecten, zoals langtongige hommel kunnen bij de nectar komen. De korttongige hommel kan dit niet en maken daardoor gaten aan de onderkant van de bloem. Is winterhard, groenblijvend en houdt van vochtige tot natte, zonnige tot half beschaduwde plaatsen, in voedselrijke grond. Vermeerderen door te zaaien en delen. In april - juli zaaien nadat de zaden een koude behandeling hebben gehad.

Brunnera macrophylla - Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Vaste plant)

Uitspraak = BRUN-NE-RA MA-KRO-FIL-LA


Bloeit blauw in april - juni en wordt 60 cm hoog. Is niet groenblijvend, wel winterhard en windbestendig en wil een plek in de halfschaduw - schaduw. Kan in de zon staan, maar de grond dient dan vochtig te zijn. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te stekken of te scheuren.

Lamium galeobdolon subspecies argentatum - Bonte gele dovenetel (Vaste plant)


Bloeit geel in april - juni en wordt 20 - 30 cm hoog. Standplaats halfschaduw - schaduw, in matig voedselrijke lichte, zandige bodem. Is groenblijvend. Heeft bonte bladeren die behaard zijn maar heeft geen brandharen. Vermeerderen door een klein stukje wortel of afleggen. Let op: zeer dominant, moet in de perken gehouden worden.

Aubrieta' Hamburger Stadtpark' - Blauwkussen (Vaste plant)


Vaste plant die lichtpaars bloeit in april - mei en wordt 15 cm hoog. De standplaats dient in de zon te zijn op een bodem die goed water doorlatend is. Is niet wintergroen. 9 - 16 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren.

Myosotis sylvatica - Bos vergeet-mij-nietje (Twee - jarig)

Uitspraak = MIE-O-SO-TIS


Bloeit blauw met een geel oogje in april - juni en wordt 30 cm hoog. Is niet groenblijvend, niet winterhard en kan wegvallen door een te natte winter en voorjaar. Standplaats zon - halfschaduw. Zaaien in juni - september voor bloei in het volgende jaar.

Caltha palustris - Dotterbloem (Moerasplant, vaste plant)

Uitspraak = KAL-THA


Bloeit geel in april - juni en houdt van een standplaats in de zon tot lichte schaduw. Wordt 50 cm hoog, is niet groenblijvend en wel winterhard. Na de bloei zullen de zaden wegdrijven in de vijver om elders langs de kant te ontkiemen. Soms geven ze in augustus een tweede nabloei. Vermeerderen door te zaaien of scheuren van de wortelstok. De dotterbloem is licht giftig.

Clematis Evergreen Tai Yang - Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = KLEE-MA-TIS


Groenblijvende klimmer die bloeit in april/juni. Wil een plek in de volle zon op een beschutte plek. Is winterhard tot - 10 graden. Snoei direct na de bloei de bloemen weg en de takken die snel groeien en slap hangen. Dan kan het zijn dat er een tweede bloei volgt in het najaar. Wordt 1 meter hoog.

Akebia quinata - Klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd
Alliaria petiolata - Look-zonder-look
Symphytum officinale - Gewone smeerwortel
Brunnera macrophylla - Kaukasisch vergeet - mij - nietje
Lamium galeobdolon subspecies argentatum - Bonte gele dovenetel
Aubrieta Hamburger Stadtpark - Blauwkussen
Myosotis sylvatica - Bos vergeet - mij - nietje
Caltha palustris - Dotterbloem
Clematis Evergreen Tai Yang - Bosrank