E

Echinacea purpurea ‘Alba’ - Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit wit in juli - september en wordt 75 - 1 meter hoog. Is winterhard en niet wintergroen. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende, voedselrijke, niet te natte grond. Lokt veel vlinders, bijen en insecten aan. Vermeerderen kan door ter plekke te zaaien in september - oktober na een koude behandeling. Door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Per vierkante meter 7/9 stuks.

 

Echinacea 'Double Scoop Raspberry` - Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit met dubbele met een dubbele donkerroze bloem in juli - augustus. Wordt 60 - 70 cm hoog en wil een standplaats die waterdoorlatend is, zonnig en humeus. Is niet wintergroen, wel winterhard. Trekt vogels en vlinders aan. 7 - 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen kan uit zaad (zaait zich ook uit), scheuren of wortelstek.


Echinacea paradoxa - Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit geel in juli - september en wordt 70 tot 100 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, in goed doorlatende, humusrijke grond. Goed winterhard. Per vierkante meter 8 tot 12 stuks. Vermeerderen door te zaaien in juni - juli, of september - oktober. De zaden dienen een koude behandeling te hebben gehad. 

 

Echinacea purperea - Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit purper roze in juli/september en wordt 80/100 cm hoog. Standplaats in de zon, in goed doorlatende, voedselrijke grond. Is niet groenblijvend, wel winterhard. Is kortlevend, dus verjongen is noodzakelijk als je de plant wilt behouden. Opnemen en delen, komt de bloei ten goede. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien ter plekke in september/oktober. Per vierkante meter 9/12 stuks.

 

Echinacea Purpurea `Hot summer` - Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit oranje/rood in juli/augustus en wordt 70 cm hoog. Standplaats zon, in rijke doorlatende grond. Niet wintergroen, wel winterhard. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen ter plekke in september - oktober, scheuren of wortelstek. 

 

Echinacea purpurea 'Magnus' - Rode zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit purperrood in juli/september en wordt 1 m hoog. Is winterhard, niet wintergroen. Wil een plek in de zon, in  goed doorlatende, voedselrijke, niet te natte grond. Lokt veel vlinders, bijen en insecten aan. Vermeerderen kan door ter plekke te zaaien in september - oktober na een koude behandeling. Door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Per vierkante meter 7/9 stuks.

 

Echinacea purpurea 'Mistral' - Rode Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit roze in juni - september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon, in humeuze, goed doorlatende grond. Is niet wintergroen, wel winterhard. Vermeerderen door te zaaien in september - oktober. Per vierkante meter 7 - 9 stuks.

 

Echinacea Purperea 'Mooodz Glory' - Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit wit in juli-augustus en wordt 80 cm hoog. Standplaats zon, in goed doorlaatbare humusrijke grond. Vaste plant die winterhard is en bladverliezend. Vermeerderen door te delen of te zaaien in de herfst of de lente, of door wortelstekken in de late herfst of vroege winter. Snoei uitgebloeide stengels terug om de vernieuwde bloei te stimuleren. Is over het algemeen ziektevrij. Per vierkante meter 7 stuks.

 

Echinacea 'Red Knee High' - Rode zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit hardroze in juli - september en wordt 45 cm hoog. Standplaats volle zon, in droge tot matige natte grond. Is niet wintergroen wel winterhard. Om de vier jaar delen. Trekt vogels en vlinders aan. Uitgebloeide stengels terugsnoeien bevordert een tweede bloei. Japanse kever en bladvlek ziekte zijn af en toe een probleem. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen kan uit zaad, scheuren of wortelstek.

 

Echinacea purperea 'Sensation Pink' - Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit donkerroze in juli/september en wordt 90 cm hoog. Is een vaste plant die niet groenblijvend is, wel winterhard. Standplaats zonnig, in droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 11 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien ter plekke in september/oktober.

 

Echinacea purpurea 'Sombrero Adobe Orange' - Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit oranje in juli/september en wordt 50 cm hoog. Kortlevende plant die goed winterhard is. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 11 stuks. Is niet wintergroen, goed winterhard. De plant is gewonnen door Darwin Perennials uit West Chicago, Illinois (USA). Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet.

 

Echinacea Sombrero `Lemon Yello`- Zonnehoed (Vaste plant) 

Bloeit geel in juli/september en wordt 60 cm hoog. Niet groenblijvend en goed winterhard. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet zonder toestemming.

 

Echium vulgare - Gewoon slangenkruid (Tweejarig) 

Bloeit roze, rood, naar paars verkleurd in mei - september en wordt 1 meter hoog. Is stekelig en behaard en wil een plek in de zon, in kalkrijke droge grond. Trekt bijen en vlinders aan. Vermeerderen door te zaaien vanaf augustus.

 

Eranthus hyemalis - Winterakoniet (Bol) 

Bloeit geel in februari/maart en wordt 10 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in grond die niet te droog is. Vermeerdering door verwildering of broedbollen herplanten.

 

Erica carnea - Winterheide (Vaste plant) 

Bloei roze in december/april en wordt 25 cm hoog. Houdt van (licht) zure grond. Is groenblijvend en winterhard. In april de dode bloemetjes wegknippen. Per vierkante meter 3 stuks.

 

Erica darleyensis 'White Perfection' - Voorjaarsheide (Bodembedekker) 

Vaste plant die bloeit wit in december - april en wintergroen is. Standplaats: Zon, in droge, vochthoudende turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25/45 cm . oog. Aantal per vierkante meter 5 stuks.

 

Erigeron karvinskianus - Muurfijnstraal - Fijnstraal (Vaste plant) 

Bloeit wit met een geel hart en kleurt later naar roze en paars in mei - oktober. Wordt 15 cm hoog en 30 cm breed. In goed doorlaatbare, vruchtbare grond in de zon - halfschaduw. Redelijk winterhard niet wintergroen. Per vierkante meter 16 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in het najaar of door te delen.

 

Erigeron annuus - Zomerfijnstraal (Vaste plant) 

Bloeit wit in juli - augustus en wordt 80 cm hoog. Standplaats in de zon, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Na de bloei snoeien geeft een compacte tweede bloei. Is niet wintergroen en heeft een winterbescherming nodig tegen veel regen en sneeuw. Aantal per vierkante meter 9 - 11 stuks. Ter plekke zaaien in mei - juni en september-oktober. Kan zich sterk uitzaaien.

 

Eryngium 'Big Blue' - Kruisdistel (Vaste plant)

Bloeit staalblauw in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon op zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door deling.

 

Eryngium 'Big Blue' - Kruisdistel (Vaste plant) 

Bloeit staalblauw in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon, in zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per vierkante meter is 7 stuks. Vermeerderen door deling of wortelstekken in het voorjaar.

 

Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' - Steenraket (Vaste plant) 

Bloeit paars in mei/september en wordt 60 cm hoog. Is wintergroen en een kortlevende plant. Wil een standplaats in de zon, in arme grond die niet droog is. Vermeerderen door te zaaien, half juni - begin augustus. Per vierkante meter 7 tot 9 stuks.

 

Erysimum allionii - Siberische muurbloem (Vaste plant)

De Siberische muurbloem bloeit oranje/geel in april/juni, wordt 30 cm hoog en de standplaats dient in de zon te zijn. Is geurend en aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Is tweejarig en te vermeerderen via zaad in april/juli in de volle grond.

 

Erysimum 'Yellow Bird' - Steenraket (Tweejarig) 

Bloeit geel en bloeit van maart tot en met mei. Wordt 30 cm hoog is. Verdraagt - 10 graden en is wintergroen. Standplaats zonnige, warm, in niet te arme grond. Het is een kortlevende plant, die slechts enkele jaren mooi blijft. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. 

 

Escallonia leavis Pink Elle - Escallonia (Heester) 

Bloeit in juni/augustus roze vervagend naar wit en wordt 1 m hoog en breed. Standplaats in de volle zon of halfschaduw, beschut. Is goed winterhard, groenblijvend en geregeld de oude takken te snoeien. Aantal per vierkante meter is 3 stuks.

 

Eucalyptus - Gom of Koortsboom 

Wintergroen, niet winterharde kuipplant. Men kan de Eucalyptus klein houden door te snoeien. Vermeerdering door zaad, selecties worden geënt.

 

Euonymus alatus `Compactus`- Kardinaalshoed (Heester) 

Bloeit van mei/juni met onopvallende geelgroene bloemetjes en wordt 1,5 m tot 1,8 m hoog en 1,5 m tot 2,5 m breed. Standplaats in de zon/halfschaduw, in alle zuur, kalkhoudend, neutrale, humusrijke, vochthoudende grond. De vruchtdozen in de herfst hebben oranje zaden. In de herfst kleuren de bladeren prachtige felrood. Is een bladverliezende struik en zeer winterhard.

 

Euonymus europaeus - Kardinaalsmuts (Heester) 

Geeft in de herfst prachtig mooi rood blad wat hij wel laat vallen. Is dus niet wintergroen, wel winterhard. Geliefd bij konijnen, ze eten de bast op, maar de struik overleeft het wel. Geeft roze vruchten die openklappen met oranje vruchtjes in de herfst. Vogels zijn er dol op. Geeft in de lente lichtgroene bloemetjes met veel nectar waar de insecten van smullen. Aan het eind van de winter de oudste takken tot laag bij de grond wegknippen. De struik kan last hebben van de Stippelmot Ponomenta cagnagellus. De rupsen van de stippelmot kunnen de struik helemaal kaal eten, maar zal weer volledig uitgroeien.

 

Euonymus fortunei `Emerald Gaiety`- Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (Heester) 

Wordt 30 a 50 cm hoog en is een wintergroene, winterharde vaste plant. Bloeit onopvallend in juni/augustus en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient droog/normaal te zijn. Geeft vruchtdozen in de herfst die open springen. Er tonen dan felgele, rode of oranje zaden. De zaden trekken de vogels aan, maar zijn giftig voor de mensen. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Verdraagt sterke snoei in het late voorjaar of zomer. Vermeerderen door af te leggen.

 

Euonymus fortunei `Emerald`n Gold` - Bontbladige kardinaalshoed (Heester) 

Wordt 60 cm hoog en 90 cm breed en wil graag een plek in de volle zon tot licht schaduw. Kan op iedere grond behalve drassig en is wintergroen. De voorjaarsbloemen vallen nauwelijks op. Kan als kruipende bodembedekkers of als klimmende heester gebruikt worden. Moet bij klimmen begeleid worden. Snoeien bij voorkeur in maart. Per vierkante meter 3 tot 5 stuks. Vermeerderen via afleggen.

 

Euonymus fortunei Dan's Delight - Japanse kardinaalsmuts (Heester) 

Is winterhard en groenblijvend. Hoogte 40 cm en breedte 60 cm. Snoeien het jaar rond behalve als het vriest. Houdt van ieder grondtype en staat het liefst op een zonnige plek of in de halfschaduw.

 

Euonymus fortunei 'Harlequin' - Kardinaalsmuts (Heester) 

Heeft een onopvallende bloem die wit bloeit in juni/augustus. In de herfst zullen de doosvruchten openspringen. Standplaats zon/half schaduw op vochthoudende/vochtige voedselrijke grond en is wintergroen. Wordt 35 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot - 25 graden. Heeft nauwelijks snoei nodig, maar wil je toch snoeien, doe dat in maart - april. Snoei de scheuten van het vorige jaar tot de helft terug. Snoei takken weg waar alleen groene bladeren aan groeien. Zo behoudt deze euonymus zijn bonte blad. Het blad, bast en zaad zijn giftig bij inname. Vermeerderen door winterstek.

 

Euonymus fortunei 'Minimus' - Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (bodembedekker) 

Vaste plant die 10 cm hoog wordt. Standplaats zon, in droge/normale grond. De grond dient matig voedselrijk te zijn. Is wintergroen en winterhard. Per vierkante meter 11 - 15 stuks. Verdraagt sterke snoei. Snoei in het late voorjaar of de zomer. Vermeerderen door afleggen.

 

Euonymus fortunei Silverstone - Kardinaalshoed (Heester) 

Groenblijvende bontgekleurde plant die 40 cm hoog wordt. Wil een plek zowel in de zon/halfschaduw/schaduw. Hoe meer zon hoe witter het blad zal zijn. Zet de plant beschut en uit de koude wind. Kan gesnoeid worden. Aantal planten per vierkante meter is 9 per stuks. 

 

Eupatorium rugosum 'Braunlaub' - Leverkruid, Koninginnenkruid (Vaste plant) 

Wordt 150 m hoog en verlangt een plek die zonnig is, goed doorlatend en humusrijk. Bloeit wit in juli/september. Is winterhard tot - 20 graden, niet groenblijvend. Bemesten in maart. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door om de paar jaar te scheuren en te snoeien in januari - februari/maart.