Boei in april

Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid

(Tweejarige, vaste plant)


Bloeit geel in april - juni en wordt 20 - 90 cm hoog. Standplaats licht beschaduwde plaatsen in vochtige, voedselrijke grond. Langs bermen, slootkanten, duinen en rivieroevers. Koolwitje, geaderd witje en bijen zijn gek op deze plant. Vermeerderen door te zaaien in het najaar.

Laurus nobilis - Laurier (Heester)


Bloeit crème - wit in april - mei en wil een standplaats in de zon - halfschaduw. Grondsoort: goed doorlatende - humusrijke grond, op een windvrije plek. Bescherming tegen de gure koude wind in de volle grond is nodig. Hoogte is 3 à 4 meter en om hem in bolvorm te houden snoeien in april - juni. Als de laurus nobilis in een pot staat, geef je mest in het voorjaar en als het nodig is verpotten in het voorjaar. Kan tegen - 5 graden vorst, maar heeft daarna bescherming nodig. Vermeerderen door stekken te nemen in september.

Prunus nipponica 'Ruby' - Sierkers (Kleine boom)


Bloeit roze in maart - april en wordt 3 meter hoog. Standplaats zon - halfschaduw in goed doorlatende, voedselrijke grond. Is winterhard, niet groenblijvend en kan tegen de wind.

Dicentra spectabilis Alba - Gebroken hartje (Vaste plant)

Uitspraak = DIE-SEN-TRA


Bloeit wit in april/juni en wordt 60 à 70 cm hoog. Is winterhard, maar niet wintergroen en wil een standplaats in de halfschaduw. De grond dient voedselrijk, humusrijk, vochtig te zijn en goed doorlatend. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in oktober.

Aubrieta - Blauwkussen (Vaste plant)

Uitspraak = AU-BRIE-EE-TA


Bloeit in verschillende kleuren in april/juni en wordt 15 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Is een bodembedekker die een zonnige standplaats wil, in grond dat kalk, humus en zand bevat. De grond dient ook goed doorlatend te zijn. Na de bloei terugsnoeien geeft herbloei. Vermeerderen door te stekken of te scheuren. Aantal planten per vierkante meter is 9 stuks.

Meconopsis cambrica - Schijnpapaver (Vaste plant)

Uitspraak = MEE-KO-NOP-SIS  KAM-BRIE-KA


Bloeit geel in april - juni en wordt 30\40 cm hoog. Bij een laat voorjaar bloei pas in mei.  Standplaats droge/normale bodem in de halfschaduw. Is winterhard en niet groenblijvend. Vermeerderen door te zaaien.

De zaden hebben een koude periode nodig om te kiemen.

Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid
Laurus nobilis - Laurier
Prunus nipponica Ruby - Sierkers
Dicentra spectabilis Alba - Gebroken hartje
Aubrieta - Blauwkussen
Meconopsis cambrica - Schijnpapaver