Bloei in mei

Echium vulgare - Gewoon slangenkruid (2 - jarig)

Uitspraak = EE-GIE-UM


Bloeit roze, rood, naar paars verkleurd in mei- september en wordt 1 meter hoog. Is stekelig en behaard en wil een plek in de zon, in kalkrijke droge grond. Trekt bijen en vlinders aan. Vermeerderen door te zaaien vanaf augustus.

Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid (Vaste plant)

Uitspraak = AN-TRIS-KUS


Bloeit wit in mei - juni en wordt 60 - 150 hoog. Standplaats zonnig tot halfschaduw, in vochtige, voedselrijke grond. Vermeerderen door te zaaien in de nazomer - herfst.

Pyracantha coccinea 'Red Column' - Vuurdoorn (Heester)

Uitspraak = PIE-RA-KAN-THA KOK-KIE-NEA


Bladhoudend en sterke groeier, die van zon - halfschaduw houdt in vrijwel iedere bodem. Is goed winterhard en verdraagt zeewind. Kan 4 meter hoog worden en bloeit in mei - juni met witte bloemen. Snoeien kan in het voorjaar en de zomer, maar let op de heester bezit doorns. Rode bessen na de bloei die door vogels worden gegeten.

Allium hollandicum 'Purple Sensation' - Sierui

(Bolgewas)


Bloeit paars in mei - juni en wordt 80 cm hoog. Is winterhard en wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare grond. De bladeren pas snoeien wanneer deze geel zijn. Hier haalt de bol zijn voeding uit. Planttijd herfst - winter, vermeerderd zichzelf. Ter plekke zaaien in juli tot september.

Lunaria annua 'Sissinghurst White' - Judaspenning (2 - jarig)


Bloeit wit in mei - juni en wordt 90/120 hoog. Standplaats halfschaduw waar de grond niet te veel uitdroogt in de zomer. Vermeerderen door te zaaien in mei - juni ter plekke. Zaad nauwelijks afdekken want het is een lichtkiemer.

Geranium pyrenaicum - Bermooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit lilapaars in mei - juli en wordt tot 50 cm hoog. Is niet wintergroen en goed winterhard. In grond die niet veel mest bevat. Standplaats zon - halfschaduw. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of door te zaaien in augustus - oktober.

Geranium robertianum - Robertskruid (1 of 2 - jarig)


Bloeit lichtroze in mei - oktober en wordt 50 cm hoog. Standplaats in de zonnig - halfschaduw in lichte grond wat voedselrijk is. Woekert snel maar is makkelijk te verwijderen. Wordt bezocht door wilde bijen en honingbijen. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in het voorjaar.


Rhododendron yakushimanum 'Percy Wiseman' - Rododendron (Heester)


Bloeit zalmroze in mei/juni en wordt 1 tot 1,50 cm hoog. Is groenblijvend, winterhard en wil een plek in gefilterde zon/halfschaduw/ schaduw, in humusrijke, zure luchtige grond. Snoeien is niet nodig.

Geranium macrorrhizum “Spessart” - Rotsooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit roze - wit in mei - augustus en wordt 25 - 30 cm hoog. Standplaats in de zon of gedeelte schaduw, in matig voedselrijke, kalkrijke grond. Is groenblijvend en winterhard. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond eind april - mei of juli - september. Door te delen in het voorjaar.

Botanische roos - Wilde roos (Struikroos)


Bloeit vanaf eind mei begin juni - september wit of roze met enkel gevulde geurende bloemen en wordt 1 tot 2,50 m hoog. Na de bloei verschijnen de rozenbottels die eetbaar zijn en vol vitaminen c zitten. Haal in maart de dode en de gekruiste takken weg en laat alle takken verder ongesnoeid zitten. Eens in de 5 a 8 jaar kun je de roos tot 30 cm terugsnoeien om te verjongen.

Echium vulgare - Gewoon slangenkruid
Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid
Pyracantha coccinea Red Column - Vuurdoorn
Allium hollandicum Purple Sensation - Sierui
Lunaria annua Sissinghurst White - Judaspenning
Geranium pyrenaicum - Bermooievaarsbek
Geranium robertianum - Robertskruid
Rhododendron yakushimanum Percy Wiseman - Rododendron
Geranium macrorrhizum Spessart - Rotsooievaarsbek
Botanische roos - Wilde roos