Bloei in mei

Weigela `Marjorie` - Weigelia (Heester)


Bloeit wit, rood en roze in mei - juni en wordt 1,5 m a 2 m hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Op een plek in de zon - halfschaduw dient de grond neutraal, doorlatend en vochtig te zijn. Snoei alleen dode en zieke takken, of als er een verjongingssnoei toegepast moet worden. Snoei dan één derde van de oude takken terug tot aan de grond. Geeft in de herfst prachtige oker tot paars kleurige bladeren. Vermeerderen door af te leggen.

Deutzia Gracilis - Bruidsbloem (Heester)

Uitspraak = DUI-TSIA


Bloeit wit mei - juni en wordt 70 cm hoog. Standplaats in de volle zon in voedselrijke grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoei na de bloei één derde van de takken weg om verjonging te stimuleren. Draagt geurende bloemen en is te vermeerderen door een houtstek. Per vierkante meter drie stuks.

Salvia `Wendy`s Wish` - Salie (Vaste plant)


Bloeit roze - rood van mei tot september. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de volle zon of halfschaduw. Is niet winterhard, niet wintergroen en wil in niet te natte grond staan. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen door te zaaien.

Ceanothus thyrsiflorus - Amerikaanse sering (Heester)

Uitspraak = SEE-A=NO-THUS


Bloeit blauw in mei - juni en is winterhard tot - 5 graden. Afdekken bv met blad. Is wintergroen en wordt 50 cm hoog. Houdt van matig voedselrijke, liefst iets vochtig blijvende, zandige, goed doorlatende grond. Standplaats zonnig en beschut. Snoeien om de paar jaar, om de groei mooi van vorm te houden. Vermeerderen door te stekken. Per vierkante meter 3 stuks.

Taxus Baccata - Venijnboom


De Taxus heeft een hekel aan natte voeten. De grond dient daarom goed gedraineerd te zijn. Is wintergroen en winterhard. Snoeien in april en september, twee maal per jaar. Bij diepe snoei, zal de taxus gewoon weer uitlopen. Een Taxus is giftig, dus let op kinderen en dieren dat ze er niet van kunnen eten. Hoeveel Taxussen je moet planten voor een haag, zie je in het onderstaande lijstje.


Taxushaag lengte 40/60 cm: 4 per meter
Taxushaag lengte 60/80 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 80/100 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 100/120 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 120/140 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 140/160 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 160/180 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 180/200 cm: 1,5 per meter

Dianthus caryophyllus 'Pink Kisses' - Anjer (Vaste plant)

Uitspraak is DIAN-THUS KA-RIE-O-FIEL-LUS


Bloeit mei - juni roze - paars en wordt 20 cm hoog en wil een plek in de zon - halfschaduw. Is matig winterhard en wintergroen. Kan na de bloei in de tuin gezet worden, als de grond niet te zwaar en te nat is. Wordt behandeld als tweejarige. Vermeerderen door stekjes.

Laburnum anagyroides - Goudenregen

(Boom, Heester)


Bloeit in mei - juni geel en groeit als struik of een boom van 9 meter hoog, maar wordt vaak niet zo hoog en groeit meer struikvormig uit. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. De zaden en de vruchten zijn zeer giftig en lijken op een sperzieboon. Groeit op alle grondsoorten, behalve op een te natte bodem. De bodem dient doorlatend te zijn op een plek die halfschaduw is. Snoeien is niet nodig. Het volstaat met het verwijderen van dode takken. Holle takken die na het snoeien ontstaan, kunnen gaan rotten als er water in blijft staan. Vermeerderen door zaaien, maar komt vaak heel wild terug die nauwelijks bloeit.

Heliotropium arborescens 'Isla Bonita' - Kersentaartplant (1- jarig)


Is niet winterhard en wil een standplaats in de halfschaduw tot zonnig. Aarde goed vochtig houden. Uitgebloeide bloemen weghalen bevordert de doorbloei. Bloei vanaf mei tot diep in de herfst.

Lonicera Tatarica - Tataarse struikkamperfoelie (Klimplant)

Uitspraak = LO-NIE-SE-RA


Bloeit lichtroze in mei - juni en wordt 3 m hoog. Wil een plek in de zon - halfschaduw. De vruchten zijn rood en bolvormig van vorm. Deze vruchten verschijnen van half zomer tot vroege herfst. Op een grond die droog tot vochthoudend is en matig tot voedselrijk. Is winterhard, maar niet wintergroen. Hoeft niet gesnoeid te worden, maar indien nodig, doe dit na de bloei. Vermeerderen door te stekken of af te leggen.

Sedum spathulifolium 'Cape Blanco' - Vetkruid (Vaste plant)


Heeft een prachtig blad dat wit is met blauwgrijze tinten. Bloeit geel in mei - juli en wordt ongeveer 5 cm hoog. Is een bodembedekker die een plek wil in de zon. Vermeerderen door te delen.

Weigela Marjorie - Weigelia
Deutzia Gracilis - Bruidsbloem
Salvia Wendys Wish - Salie
Ceanothus thyrsiflorus - Amerikaanse sering
Taxus Baccata - Venijnboom
Dianthus caryophyllus Pink Kisses - Anjer
Laburnum anagyroides - Goudenregen
 Heliotropium arborescens Isla Bonita - Kersentaartplant
Lonicera Tatarica - Tataarse struikkamperfoelie
Sedum spathulifolium Cape Blanco - Vetkruid