N

Narcis - Narcissus (Vaste plant)

Bloeit van eind maart tot begin mei. Narcissen kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Snoei de stengels weg als ze lelijk worden en laat het blad staan. Zodra het geel is geworden knip je dit af. De energie gaat op deze manier naar de bol. Geef na de bloei een handje mest voor rijke bloei. Standplaats zonnig in een losse humusrijke en vruchtbare grond, die goed waterdoorlatend is. Vermeerderen door de pollen te delen.

 

Nepeta faassenii - Kattenkruid (Vaste Plant) 

Bloeit blauw in juni - augustus en wordt 30 - 50 cm hoog. De geur maakt bij katers seksuele gevoelens los. Ze rollen zich helemaal in de plant. Het zijn de bladeren die de kat doet krullen van plezier. Nepeta faassenii voelt zich thuis op een droge zonnige plaats die niet bemest wordt. Wordt druk bezocht door vlinders en bijen. Snoei in juli tot 10 cm geeft een tweede bloei. Kan gaan woekeren. Is goed winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Nerium oleander - oleander (Orangerieplant) 

Nerium oleander bloeit rood, roze, geel, oranje of wit in juli/augustus. Tussen mei en oktober buiten zetten, op een plek die veel zon krijgt, warm en beschut is. Geef regelmatig vloeibare meststof tijdens de groei van mei tot augustus. De oleander heeft veel water nodig. Dagelijks begieten en in de droge periode in een bak met water zetten of op een schaal. De kluit mag dus niet uitdrogen. Het is een groenblijvende kuipplant die licht en koel moet overwinteren bij een maximum van 4 - 8 graden. Een te donkere plek kan dierlijke parasieten opleveren. Pas als de vorst is geweken, kan de oleander weer naar buiten. Pas op: Alle delen van de plant zijn giftig bij inname. Vermeerderen: Kopstekken in het voorjaar of in de zomer in een glas water stoppen. Dit kan enkele weken duren.

 

Nicotiana Lime/Purple Bicolor - Siertabak (1 jarig) 

1-jarige die bloeit in juli/september in de volle zon, in goed doorlatende grond. Bloemen verwijderen voordat ze zaad vormen geeft nieuwe bloei. Word 20 a 30 cm hoog. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in mei/juni.

 

Nigella damescena - Juffertje-in-het-groen (1 jarig) 

Bloeit roze, wit of blauw in juni - juli en wordt 30 a 50 cm hoog. Vermeerderen door ter plekke te zaaien van april tot juni.

 

Nymphaea hybr. 'Snowball' - Waterlelie 

De Waterlelie heeft voedselrijk water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Is winterhard en bloeit van mei t/m augustus. Wordt 10 cm hoog en is bladverliezend. Standplaats in de zon. Plantdiepte 40/60 cm. Vermeerderen in het voorjaar na drie a vier jaar, door de wortelstok te scheuren, wortelspruiten of te zaaien.