S

Salix gracilistyla `Mount Aso` - Wilg (Vaste plant) 

Bloeit met rozerode katjes in februari - april en wordt 1,5 à 2 meter hoog. Is winterhard en hoeft niet gesnoeid te worden. Wil je wel snoeien, doe dit dan net na de bloei. Standplaats zon - halfschaduw, in normale grond.

  

Salvia `Wendy`s Wish` - Salie (Vaste plant) 

Bloeit roze - rood van mei tot september. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de volle zon of halfschaduw. Is niet winterhard en niet wintergroen, in niet te natte grond. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen door te zaaien.

 

Sanguisorba officinalis - Grote pimpernel (Vaste plant) 

Bloeit rood in juli - augustus en wordt 50 - 1,20 cm hoog. Standplaats zon, in vochtige voedselrijke grond. Een niet groenblijvende, winterharde vaste plant. Per vierkante meter 8 stuks. Ter plekke zaaien in september.

 

Sanguisorba 'Pink Brushes' - Pimpernel (Vaste plant) 

Bloeit roze in juni - augustus en wordt 120 - 150 cm hoog. Wil een plek in de zon, in vochtige, voedselrijke grond. Is winterhard en bladverliezend. Vermeerderen door wortelstekken of ter plekke zaaien in september.

 

Sarcococca Hookeriana - Vleesbes (Heester)

Wordt 80 cm hoog en bloeit geurend crème - wit in januari - maart. Is groenblijvend, winterhard en in de winter groeien er na de bloei zwarte vruchten. Standplaats in de schaduw. De grond dient vochtig, goed doorlaatbaar en humus rijk te zijn. Eventueel na de bloei licht snoeien voor de vorm. Niet gevoelig voor ziektes of plagen. Vermeerderen uit zaad, stekken of afleggen. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

 

Saxifraga x arendsii Touran 'White' - Steenbreek (Vaste plant) 

Bloeit wit in april - mei en wordt 10 - 20 cm hoog. Snoei na de bloei de bloemetjes terug om een compacte groei te behouden. Vaste plant, winterhard en wintergroen. Standplaats in de zon of halfschaduw, liefst op een koele plek in een vochtige, goed gedraineerde, zanderige grond. Geen volle middag zon. Kan niet goed tegen droogte, koude wind en drassige omstandigheden. Trekt vlinders aan en is een bodembedekker. Vermeerderen door te scheuren.

 

Saxifraga 'Peter Pan' - Steenbreek (Vaste plant) 

Bloeit roze in april/mei. Wil een plek in de zon tot lichte schaduw, in vochthoudende, matig voedselrijke grond. Is wintergroen en wordt 15 cm hoog. Verdraagt - 25 graden en is zeer geschikt voor de rotstuin. Snoeien na de bloei van de bloemstengels. Aantal per vierkante meter is 8 tot 11 stuks. Vermeerderen door te scheuren, uitlopers/wortelstokken.

 

Scabiosa columbaria - Duifkruid (Vaste plant)

Bloeit lila in juni/september en wordt 30/40 cm hoog. Standplaats in de halfschaduw. Heeft weinig eisen aan de grond zolang deze, maar niet te zwaar en te nat is. Per vierkante meter 7 stuks. Is insectenlokkend. Verwijder de uitgebloeide bloemen voor het stimuleren van een tweede bloei. Is niet wintergroen en wil vaak de winters niet overleven. Toch proberen om te laten overleven, snoei dan terug tot 5 cm en bedek de plant met stro. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in augustus, of te scheuren.

 

Scabiosa caucasica - Duifkruid, Schurftkruid (Vaste plant)

Bloeit lichtblauw in juli/september en wordt 70/90 cm. Standplaats in de zon, in goede niet te droge grond met wat kalk. Liever niet verplanten, maar is dit toch nodig, doe dit dan in april. Uitgebloeide delen wegsnijden en voeding geven voor een langdurige bloei. Vermeerderen door te zaaien of te delen in april. Per vierkante meter 7 stuks.

 

Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' - Schurftkruid, Duifkruid (Vaste plant)

Bloeit lavendel blauw in juni - september en wordt 30 - 40 - cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, in neutrale, zeer goed doorlaatbare grond De plant haat natte voeten. Is winterhard, niet wintergroen, verdraagt zeewind en is een vaste plant. Snoei uitgebloeide bloemen steeds weg voor een verlengde bloei. Trekt vlinders en bijen aan. Aantal per vierkante meter, 7 - 9 stuks. Vermeerderen: Delen in het voorjaar.

 

Scilla siberica - Oosterse sterhyacint (Bol) 

Bloeit in maart/april felblauw en wordt 15 cm hoog. Wil een plek in de zon/halfschaduw in matig voedselrijke, niet te vochtige grond. Vermeerderen door zaad en broedbollen. Is geschikt voor verwildering.

 

Scirpus cernuus - Naaldgras 

Bloeit roomwit + groene waas in april - mei en wordt 1 meter hoog. Is wintergroen, winterhard tot - 15 graden en wil een plek in de lichte schaduw, in matig voedselrijke, licht zure grond. Kan bij nachtvorst in april - mei schade oplopen. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar, of te zaaien het liefste binnenshuis. Het zaad kiemt bij 18 graden. Aantal per vierkante meter 1.

 

Sedum 'Herbstfreude' - Hemelseutel, Vetkruid (Vaste plant) 

De sedum trekt veel vlinders aan en bloeit rood/roze van september tot en met oktober. In droge, normale bodem wordt de sedum 50 cm hoog en wil een plek in de zon. Niet groenblijvend en winterhard. Vermeerderen door te delen in het najaar/voorjaar, of te stekken in het voorjaar. Per vierkante meter 7 stuks.

 

Sedum 'Matrona' - Vetkruid (Vaste plant)

Bloeit roze in augustus/oktober en wordt 60/80 cm hoog. Is niet groenblijvend, goed winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw, in voedzame grond. Per vierkante meter 6 stuks. Vermeerderen door te stekken of delen.

 

Sedum reflexum - Tripmadam (Vaste plant) 

Bloeit geel in juni/juli en wordt 20 cm hoog. Zonnige, open plaatsen, in droge, voedselarme, vrij kalkarme, zwak zure zandgrond en stenige plaatsen. Is groenblijvend, winterhard en wordt vermeerderd door te stekken of te delen.

 

Sedum spathulifolium 'Cape Blanco' - Vetkruid (Vaste plant) 

Heeft een prachtig blad dat wit is met blauwgrijze tinten. Bloeit geel in mei/juli en wordt ongeveer 5 cm hoog.  Een bodembedekker die een plek wil in de zon. Vermeerderen door te delen.

 

Sedum spectabile - Vetkruid (Vaste plant) 

Bloeit roze in juli/september en wordt 40 tot 60 cm hoog. Is winterhard, maar niet wintergroen, wil een standplaats in de volle zon of lichte schaduw. In normaal vochtig tot droog, goed gedraineerde grond die matig voedselrijk is. Trekt vlinders en bijen aan. Per vierkante meter 8 stuks. In het vroege voorjaar de oude bloeistengels afknippen. Vermeerderen door de pol te delen in het voorjaar en te stekken.

 

Cephalanthus occidentalis - Kogelbloem (Heester) 

Bloeit roomwit in juli - augustus en wordt 1,75 cm hoog. De bloemen ruiken licht naar honing. Standplaats in de zon - halfschaduw, in goed doorlaatbare, voedzame vochtige grond. Is bladverliezend, goed winterhard en kan gesnoeid worden, maar is niet nodig. Trekt vlinders en hommels aan. Per vierkante meter 1 stuks. Vermeerderen door half verhouten stekken te nemen in het voorjaar. Of door te zaaien binnenshuis en in het voorjaar uit planten in de tuin.

 

Sesbania punicea - Rode sesbania (Struik/heester) 

Alle delen van sesbania punicea zijn giftig. Deze struik wordt 5 meter hoog en bloeit oranje/rood van de lente tot de vroege zomer. De zaden geven een ratelend geluid. Bloeit al in het eerste jaar. Standplaats zon of lichte schaduw. Bladverliezend en winterhard. Vermeerderen door zaad.


Sidalcea 'Elsie Heugh' - Griekse malva (Vaste plant)

Bloei mooi roze in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon in luchtige, goed bemeste grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Verdraagt natte winters niet. Aantal per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar of in het voorjaar. Via een basisstek in het voorjaar of zaaien in april/mei, juli/september.

 

Silene dioica - Dag koekoeksbloem (Vaste plant) 

Bloeit roze in mei/augustus en word 70 cm hoog. Is niet giftig en wil een plek in de zon/halfschaduw. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil graag een grond die voedselrijk, vochthoudend tot vochtig is. Let op: haal op tijd de uitgebloeide bloemen weg, om sterk uitzaaien te voorkomen. Vermeerderen door ter plekke zaaien vanaf juli/oktober.

 

Sinapis alba - Witte mosterd (Eenjarig) 

Bloeit geel in mei - november en wordt 1 meter hoog. Wordt druk bezocht door bijen en vlinders. Witte mosterd heeft de naam gekregen om zijn witte zaden. Zaaien ter plekke in maart - april, in de zon - halfschaduw, op alle grondsoorten. Is een uitstekende groenbemester. Is giftig voor paarden. 

 

Scilla siberica - Oosterse sterhyacint (Bol) 

Bloeit in maart/april fel blauw en wordt 15 cm hoog. Wil een plek in de zon/halfschaduw in matig voedselrijke, niet te vochtige grond.  Vermeerderen door zaad en broedbollen. Is geschikt voor verwildering.

 

Skimmia japonica 'Fragrant Cloud' - Skimmia (Heester) 

Bloeit room/wit + groene waas in april - mei en wordt 1 meter hoog. Is wintergroen, winterhard tot - 15 graden en wil een plek in de lichte schaduw, in matig voedselrijk, zwak zuur tot licht zure grond. Kan bij nachtvorst in april - mei schade oplopen. Aantal per vierkante meter 1.

 

Skimmia japonica Obsession (Heester) 

De vrouwelijk skimmia draagt in het najaar rode bessen. De mannelijke dragen de bloemtrossen. Plant een  mannelijke plant naast de vrouwelijke voor kruisbestuiving. Standplaats enigszins beschaduwd, op een goed doorlatende, humus houdende, lichtzure grond. De skimmia hoeft niet gesnoeid te worden. Hoogte 1 meter.

 

Skimmia japonica 'Red Riding Hood' - Skimmia (Heester) 

Bloeit wit van maart tot en met april en wordt 70 à 1 meter hoog. Heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen, dus is er geen bestuiving nodig. Is winterhard, groenblijvend en krijgt na de bloei rode vruchten. De standplaats is  halfschaduw tot schaduw, in vochtige goed doorlatende bodem die zuur tot neutraal is. Aantal per vierkante meter is 1 stuks. Vermeerderen door stekken te nemen in het voorjaar. Het kan wel drie jaar duren voordat er een stevige stek ontstaat.

 

Sidalcea 'Elsie Heugh' - Griekse malva (Vaste plant)

Bloeit roze in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon, in luchtige, goed bemeste grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Verdraagt natte winters niet. Aantal per vierkante meter: 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar of in het voorjaar, basisstek in het voorjaar en zaaien in april, mei, of juli-september.

 

Solanum melongena - Aubergine - Eierplant (Groente) 

Wordt 1 meter hoog en wil een plekje in de zon. In Nederland wordt de aubergine als 1jarige gekweekt. De vruchten worden alleen rijp bij warme zomers. De vruchten ontstaan uit paarse bloemen. Oogsten bij volledige kleur en de schil dof wordt. Zaaien in het voorjaar.

 

Sorbus koehneana - Lijsterbes (Heester)

Bloeit mei/juni met witte bloemen. Na de bloei komen de decoratieve witte bessen. Is een bladverliezende sierheester die 6 meter hoog wordt. Zet hem op een plek die zonnig is.

 

Solanum jasminoides ‘Album’ - Nachtschade/Klimmende aardappel (Vaste plant)

Bloeit wit met een geel centrum eind juni/oktober. Is bladverliezend en vorstgevoelig. Standplaats volle zon, in vochtig en goed, doorlatende grond. Hoogte 4 tot 6 meter en de breedte 1,50 a 1,80 m. In het voorjaar snoeien, stimuleert de groei en de aanleg van meer bloemknoppen. Kort alle lange ranken in waarop de plant vorig heeft gebloeid tot 10/20 cm. Is niet zelfhechtend en moet dus geleid en aangebonden worden. Dek de voet van de planten bij matige/strenge vorst af, of laat de plant binnen overwinteren bij 10 graden. Knip na de zomer terug tot 1 meter hoogte. Vermeerdering: door zaaien of stekken.

 

Spirea japonica `Anthony Waterer` - Spierstruik (Heester)

Wordt 60 cm hoog en bloeit roze in juni/augustus. Standplaats in de zon, in vruchtbare, matige vochtige grond. In het voorjaar terugsnoeien om rijke bloei te krijgen. Geef in het voorjaar een bemesting en breng mulch aan. Kan - 15 graden verdragen en is bladverliezend. Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken. 5 stuks op 1 vierkante meter.

 

Spiraea betulifolia 'Tor Gold'- Spirea (Heester)

Bloeit wit in jun/augustus en wordt 50/75 cm breed en hoog. Bladkleur is geel en de struik verliest zijn blad in de winter. Is winterhard en wil een plek bij voorkeur in de zon, in iedere tuingrond. Per vierkante meter 3/5 stuks. Vermeerderen door zaad, zomerstek of afleggen.

 

Spiraea x cinerea 'Grefsheim' - Spierstruik (Heester) 

Bloei wit in april - mei en wordt 150 a twee meter hoog. Is winterhard niet groenblijvend en wil een plek in de zon halfschaduw. Geschikt als haag, 5 stuks per strekkende meter of solitaire.

 

Symphytum officinale - Gewone smeerwortel (Vaste plant)

Bloeit eind april/augustus wit, roze, blauwpaars of roodpaars en wordt 1 meter hoog en breed. De bloemen zijn  smal en alleen de langtongige insecten, zoals langtongige hommel kunnen bij de nectar komen. De Korttongige hommel kan dit niet en maken daardoor gaten aan de onderkant van de bloem. Is winterhard, groenblijvend en houdt van vochtige tot natte, zonnige tot half beschaduwde plaatsen, in voedselrijke grond. Vermeerderen door te zaaien, wortels en delen. In april/juli zaaien na een koude behandeling te hebben gehad.

 

Syringa josikaea 'Odensala' - Sering (Heester) 

Bloeit in mei/juni paars en wordt 4,50 m hoog. De standplaats is lichte schaduw en zon, in vochthoudende humusrijke grond met een zuur tot neutrale zuurgraad. Is niet wintergroen. Heeft een oppervlakkige worteling. Geef in het voorjaar op arme gronden mest en snoei na de bloei enkele takken tot aan de grond weg, als deze te hoog of te breed wordt.

 

Syringa patula 'Miss Kim' - Sering (Heester) 

Bloeit geurend lila in mei - juni en wordt 1,50 tot 2 meter hoog. Standplaats in de volle zon - halfschaduw in goed gedraineerde grond. Hoeft niet gesnoeid te worden en is niet groenblijvend, wel winterhard. 

 

Syringa vulgaris - Sering (Heester) 

Bloeit geurig in roze/wit of paars in mei/juni en wordt 5 meter hoog. Standplaats in de zon/halfschaduw, in voedzame tuingrond. Is winterhard en bladverliezend. Snoeien na de bloei. Laat de nieuwe scheuten staan, omdat daar nieuwe bloemen aan komen volgend jaar. Als de sering te groot wordt is de kans groot dat de onderkant te kaal wordt. Om de sering totaal te vernieuwen kunt je snoeien tot 30/50 cm hoogte. De Sering zal dan opnieuw uitlopen.