D

Dactylorhiza - Gevlekte Rietorchis (Vaste plant)

Bloeit roze - paars in juni/juli en wordt 20/60 cm hoog. In vochtige tot natte, matig voedselrijke, zwak zure tot liefst kalkhoudende grond. Is niet groenblijvend en winterhard. Draagt gevlekte bladeren. Per vierkante meter 25 stuks. 

 

Dahlia hybriden - Dalia (Knol) 

Bloeit in verschillende kleuren en hoogtes in juli/oktober. Plant Dahliaknollen eind april in de volle grond. Plant ze net onder het grondoppervlak. Standplaats in de zon, in vruchtbare humusrijke grond. Geef rond de tijd dat de bloemknoppen ontstaan, een gift van gedroogde koemestkorrels. Het liefste geen kunstmest, want van teveel aan stikstof groeit de dahlia in de hoogte, met lange en dunne uitlopers. Om veel zijscheuten te krijgen moeten de groeitoppen worden weggenomen. Uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd om de bloei te laten aanhouden. Als de eerste nachtvorsten zijn geweest knip je het loof er af en haal je de knollen uit de grond. Bewaar ze vorstvrij op een niet te warme plaats. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door zaaien half april. Uit zaad geeft geen garantie op zaai echtheid.

 

Dahlia 'Shooting Star' - Cactus dahlia (Knol)

Bloeit in diverse kleuren van juli tot de eerste nachtvorst en wordt 1 tot 1,30 cm hoog. Wil een plek in de zon, in  goed doorlaatbare grond. Is vorstgevoelig en niet groenblijvend. In koele turf laten overwinteren. Knollen uitplanten wanneer de vorst voorbij is. Begin zomer bemesten en de uitgebloeide bloemen steeds verwijderen, voor een langere bloei. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door te zaaien half april. Uit zaad geeft geen garantie op zaai echtheid.

 

Daphne mezereum - Peperboompje (Heester) 

Bloeit paars in maart - april en wordt 75 - 1 m hoog. Wil een plek half tot matig beschaduwde plaatsen, in  vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, humeuze, kalkrijke grond. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen via zaaien of zomerstek.

 

Delphinium 'Casa Blanca' - Ridderspoor (Vaste plant) 

Bloeit wit in juni/juli en wordt 120 cm hoog. Standplaats zon, in vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet hetzelfde terugkomen, of door te delen in februari/maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 7 stuks.

 

Delphinium `Dasante Blue` - Ridderspoor (Meerjarig) 

Bloeit in juni/augustus blauw en wordt 1 meter hoog. Standplaats volle zon. Na de bloei terugsnoeien en bemesten, zorgt meestal voor een tweede bloei. Stelt weinig eisen aan de grond. Is vatbaar voor slakken en meeldauw. Bladverliezend en goed winterhard. Vermeerderen door te zaaien in mei/juni buiten in de volle grond. 

 

Delphinium ‘Guardian’ white - Ridderspoor (Vaste plant) 

Bloeit wit in mei - oktober en wordt 75 cm tot 1 m hoog. Wil een plek in de zon - halfschaduw. Is niet wintergroen en wil standplaats in goede grond. Per vierkante meter 5 tot 8 stuks. De uitgebloeide stengels fors terugknippen en de plant goed bemesten, dit zorgt voor een 2e bloei. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in juni/augustus.


Delphinium 'Magic Fountains' - Ridderspoor (Vaste plant)

Bloeit blauw - wit in juni - september en wordt 90 - 120 cm hoog. Standplaats zon, in vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet hetzelfde terugkomen, of door te delen in februari - maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 3 - 5 stuks.

 

Deutzia x elegantissima 'Rosealind' - Bruidsbloem (Heester)

Bloeit wit - roze in mei - juni en wordt 1,50 cm hoog. Is niet wintergroen en houdt van vocht houdende grond. Wil een plek in de zon. Vermeerderen door een houtstek.

 

Deutzia Gracilis - Bruidsbloem (Heester) 

Bloeit wit mei - juni en wordt 70 cm hoog. Standplaats volle zon, in voedselrijke grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoei na de bloei een derde van de takken weg om verjonging te stimuleren. Draagt geurende bloemen en is te vermeerderen door een houtstek. Per vierkante meter drie stuks.

 

Deutzia hybrida Strawberry Field - Bruidsbloem (Heester) 

Donker roze bloei met een wit randje in juni - juli op oud hout. Is winterhard, niet wintergroen en wordt 1,50 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, in grond die humus, voedselrijk en voldoende vocht bevat maar wel waterdoorlatend is. Door verjonging snoei na ongeveer drie jaar toe te passen, blijft de heester compact en bloeit rijk. Snoei enkele oude takken vlak bij de grond af, net boven een uitloper. Bemesten in het voorjaar en tijdens de bloei.

 

Dianthus caryophyllus 'Pink Kisses' - Anjer (Vaste plant) 

Bloeit mei - juni roze - paars en wordt 20 cm hoog en wil een plek in de zon - halfschaduw. Is matig winterhard en wintergroen. Kan na de bloei in de tuin gezet worden, als de grond niet te zwaar en te nat is. Wordt behandeld als tweejarige. Vermeerderen door stekjes.

 

Dicentra spectabilis Alba - Gebroken hartje (Vaste plant) 

Bloeit wit in april/juni en wordt 60 à 70 cm hoog. Is winterhard, maar niet wintergroen en wil een standplaats in de halfschaduw. De grond dient voedselrijk, humusrijk en vochtig te zijn, die goed doorlatende is. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in oktober.

 

Dicentra spectabiles - Gebroken hartje, tranend hartje (Vaste plant) 

Bloei roze/wit in april/mei. Wordt 50 a 75 cm hoog en is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een standplaats in de halfschaduw, in humusrijke zandgrond die niet te droog is. Sterft na de bloei af. Snoeien na de bloei levert nieuw blad, maar geen bloei. Bladeren worden snel lelijk. Let dus op het plaatsen vooraan in een border. Aantal planten per vierkante meter is 3 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar.


Diervilla sessilifolia ‘Butterfly’ - Boskamperfoelie (Heester)

Bloeit geel in juni - augustus en wordt 2 meter hoog. Kan prima gesnoeid worden om de heester klein te houden. Standplaats zon - halfschaduw - schaduw, in kleigrond. Is bladverliezend en winterhard. Is insecten aantrekkend. Per vierkante meter 5 stuks.

 

Digitalis purperea - Vingerhoedkruid (Tweejarig)

Bloeit in juni - juli met verschillende kleuren en wordt 180 hoog. Niet wintergroen, winterhard, in vochthoudende grond. Standplaats schaduw - halfschaduw. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in april, begin mei, of juli - september ter plekke. Vingerhoedskruid geeft in het tweede jaar bloemen.

 

Digitalis ferruginea 'Gigantea'  -  Vingerhoedskruid (Tweejarig) 

Bloeit geel - bruin in juli - augustus en kan 1,75 cm hoog worden. Wordt veel bezocht door insecten en is voor de mens giftig. Standplaats zon - halfschaduw in goed doorlaatbare vruchtbare grond die niet te nat en niet te droog is. Is goed winterhard en niet groenblijvend. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien eind april begin mei, of in juli - september.