Bloei in juni

Spirea japonica `Anthony Waterer` - Spierstruik (Heester)


Wordt 60 cm hoog en bloeit roze in juni/augustus. Standplaats in de zon, in vruchtbare, matige vochtige grond. In het voorjaar terugsnoeien om rijke bloei te krijgen. Geef in het voorjaar een bemesting en breng mulch aan. Kan - 15 graden verdragen en is bladverliezend. Vermeerderen door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken. 5 stuks op 1 vierkante meter.

Lavandula stoechas `Belle provence avignon`- Vlinderlavendel (Halfheester)


Geurende paarse bloei in juni/september en wordt ongeveer 60 a 90 cm hoog. Standplaats in de zon, in kalkrijke, goed gedraineerde grond. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Jonge planten 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit snoeien. In september snoei je de oude bloemen weg. Zo houdt je een frisse bossige lavendel over die ouder wordt. Vaste plant die winterhard en wintergroen is. Vermeerderen door stekken in augustus te nemen.

Lavandula angustifolia `Felice` - Lavendel (Halfheester)


Bloeit helder violet blauw in juni/september en wordt 60 cm hoog. Standplaats in de zon, in kalkrijke, goed gedraineerde grond. Jonge planten 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit snoeien. In september snoei je al de oude bloemen weg. Zo houdt je een frisse bossige lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is. Vermeerderen door stekken in augustus te nemen.

Potentilla `Gibson`s Scarlet' - Ganzerik (Vaste plant)


Bloeit bloedrood in juni/juli en wordt ongeveer 40/50 cm hoog. Standplaats zon, in min of meer voedselrijke grond. Is een vaste plant die niet wintergroen is. Per vierkante meter 7 - 9 stuks Vermeerderen door te scheuren en te herplanten.


Campanula 'get mee' - Klokjesbloem (Vaste plant)

Uitspraak = KAM-PAA-NU-LA


Bloeit wit of paars in juni/juli met een nabloei in september en wordt 15 cm hoog. Haal steeds de uitgebloeide bloemetjes weg voor herbloei. Is een vaste plant die in de zon/halfschaduwen in humeuze grond wil staan. Via ondergronds kruipende uitlopers zal de campanula zicht uitbreiden.

Chamaerops humilis - Europese Dwergpalm

Uitspraak= GA-MAI-ROPS


Bloeit in het begin van de zomer. De mannelijke bloemen ruiken naar parfum en zijn langer dan de vrouwelijke bloemen. Is een tweehuizige palm, dus voor de vruchtzetting heb je een vrouwelijke en een mannelijke nodig. De vruchten lijken op dadels en zijn niet eetbaar. De bestuiving komt door de wind. Komt van oorsprong uit de middellandse zeegebied. Winterhard tot -16C°, maar men adviseert bij - 10 graden de palm al in te pakken. Wil een standplaats in de zon in humeuze grond. Vermeerderen door te zaaien, of door de jonge zijscheuten te stekken.

Filipendula rubra 'Venusta' - Moerasspirea (Vaste plant)


Bloeit lichtroze in juni - augustus en wordt 1,50 m - 2 meter hoog. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats in de zon - halfschaduw in vochtige, koele, humusrijke grond. Vermeerderen door in het voorjaar te delen. Per vierkante meter 3 - 5 stuks.

Telekia speciosa - Koeienoog (vaste plant)


Bloeit geel in juni - augustus en wordt 1,50 m hoog. Standplaats zon - halfschaduw in vochtige, matig voedselrijke grond. Wordt druk bezocht door insecten. Is bladverliezend en winterhard. Snoei de plant in het voorjaar terug. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in mei - juni en september - oktober. Per vierkante meter 3 - 5 stuks.


Althea velour dubbel - Stokroos (1-jarig)


Eenjarige met dubbele bloemen die bloeien van juni/oktober. Hoogte 1,50 - 2,50 m, in goede tuingrond die niet te nat is en in de zon. Gevoelig voor roest. Vermeerderen door buiten te zaaien half april tot half mei.

Verbascum nigrum - Zwarte toorts (Heemplant)

Uitspraak VER-BAS-KUM


Bloeit geel met bloedrood hart in juni/september en wordt 60 cm tot 1,50 hoog. Is overblijvend, kortlevend, niet wintergroen en wil een plek die droog is, in de zon en matig voedselrijk. Vermeerderen door te zaaien of delen. Zaaien ter plekke in september/oktober.

Spirea japonica Anthony Waterer - Spierstruik
Lavandula stoechas Belle provence avignon
Lavandula angustifolia Felice - Lavendel
Potentilla Gibson`s Scarlet - Ganzerik
Campanula get mee - Klokjesbloem
Chamaerops humilis - Europese Dwergpalm
Filipendula rubra Venusta - Moerasspirea
Telekia speciosa - Koeienoog
Althea velour dubbel - Stokroos
Verbascum nigrum - Zwarte toorts