G

Gaillarda 'SpinTop Yellow Touch' - Kokardebloem (Vaste plant)

Bloeit geel met oranje in juni/september en wordt 35 cm hoog. Standplaats in de zon/halfschaduw, in vochtige goed doorlaatbare grond. Is bladverliezend en winterhard. Doorstaan wind en zijn erg sterk. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door te zaaien eind april, begin mei of juli/september ter plekke. De zaden zijn lichtkiemers, dus dun bedekken. Per vierkante meter 7 stuks.

 

Galanthus nivalis - Gewoon sneeuwklokje (Bol)

Bloeit wit in februari/maart met een groen u vormig teken in het midden van de bloem. Standplaats lichte schaduw - schaduw en wordt 10 tot 15 cm hoog. Laat het loof aan de bol zitten totdat deze geel is geworden. De bol haalt hier zijn voedingsstoffen uit. Vermeerderen door te delen tijdens of na de bloei, of door te zaaien. Zodra de zaaddozen geel worden en iets opengaan de zaden meteen zaaien in de volle grond.

 

Galanthus `Dionysus`- Sneeuwklokje 

Bloeit wit met de binnenste blaadje die groen zijn, in maart. Wordt 15/20 cm hoog.

 

Galanthus elwesii var. elwesii - Sneeuwklokje 

Binnenste blaadjes hebben groene vlekken. Bloeit wit in februari/maart. Wordt 25 cm hoog.

 

Galanthus elwesii var. monostictus - Sneeuwklokje 

Groen vlekje op de binnenste kelkblaadjes. Bloeit wit in december/januari en wordt 20/25 cm hoog.

 

Galanthus elwesii var. monostictus `G. F. Handel `- Sneeuwklokje 

Bloeit wit in november/januari en wordt 20/25 cm hoog.

 

Galanthus elwesii var. monostictus `J. Haydn `- Sneeuwklokje 

Bloeit wit met groene vlekken op de binnenste kelkblaadjes, in december/januari en wordt 20 cm hoog.

 

Galanthus elwesii var. monostictus `H. Purcell `- Sneeuwklokje 

Bloeit wit met groene vlekken op de binnenste kelkblaadjes, in december/januari en wordt 20/25 cm.

 

Galanthus `James Backhouse `- Sneeuwklokje 

Bloeit wit in februari/maart en wordt 15/20 cm hoog.

 

Galanthus `Lady Beatrix Stanley `- Sneeuwklokje 

De bloemblaadjes zitten dicht op elkaar voorzien met groene vlekjes. Bloeit wit in maart en wordt 20 cm hoog.

 

Galanthus `Magnet `- Sneeuwklokje 

Bloeit wit in maart en wordt 20 cm hoog.

 

Galanthus nivalis - Sneeuwklokje 

Buitenste blaadjes zijn bolvormig en 2 cm langer dan de binnenste blaadjes. Bloeit wit met een groen vlekje in maart/april en wordt 15/20 cm hoog.

 

Galanthus nivalis `Carpathian Giant `- Sneeuwlokje 

Bloeit wit met een groen vlekje in de binnenste kelkblaadjes in maart en wordt 20/25 cm hoog.

 

Galanthus nivalis `Flore Pleno `- Sneeuwklokje 

Bloeit met een kogelvormig wit hart en afzonderlijk blaadjes die groen zijn, in maart/april. Wordt 10/15 cm hoog.

 

Galanthus nivalis `Viridapice `- Sneeuwklokje 

Binnenste bloemblaadjes zijn groen met een wit randje en de buitenste blaadjes hebben groene vlekjes. Bloeit in maart/april en wordt 15/20 cm hoog.

 

Galanthus reginae-olgae subsp. reginae-olgae - Sneeuwklokje 

Groen merkje op de blaadjes is variabel. Bloeit wit in oktober/november en wordt 25 cm hoog.

 

Galanthus `S. Arnott `- Sneeuwklokje 

Klokvormige bloemen, die wit met groene hartvormige vlekjes aan de toppen van de binnenste bloemblaadjes, bloeien in februari/maart en worden 10/12 cm hoog.

 

Galanthus woronowii - Glanzend sneeuwklokje 

Buitenste bloemblaadjes zijn lang en smal en de binnenste blaadjes hebben een groene vlek. Bloeien wit in februari/maart en worden 20/30 cm hoog.

 

Gaultheria procumbens - Bergthee (Vaste plant) 

De bessen die in het najaar verschijnen, blijven tot in het voorjaar aan de plant zitten, mits de vogels ze niet hebben opgegeten. Overigens schijnen de vogels deze bessen niet heel lekker te vinden, maar tijdens een strenge winter worden ze wel gegeten. Wil een plek in de halfschaduw, in een lichte tot zure grond. Wordt 15 cm hoog en 25 cm breed. Bloeit in juni/juli met geurende witte bloemen.

 

Gentiana x scabra "Royal Stripes" - Ruwe gentiaan (Bodembedekker)

Bloeit blauw met wit in juni/oktober en wordt 15 cm hoog en 30 cm breed. Trekt vlinders aan. Standplaats zon/halfschaduw, in zure doorlaatbare grond. Niet wintergroen, wel winterhard.

 

Geranium 'Gerwat' (Rozanne) - Geranium (Vaste plant) 

Bloeit blauw in juni/oktober en wordt 30 cm hoog. Standplaats is in de zon/halfschaduw, in elke goede tuingrond. Is niet wintergroen en redelijk winterhard. Aantal per vierkante meter is 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Geranium macrorrhizum “Spessart” - Rotsooievaarsbek (Vaste plant) 

Bloeit roze/wit in mei/augustus en wordt 25/30 cm hoog. Standplaats in de zon of gedeelte schaduw, in matig voedselrijke, kalkrijke stenige grond. Is groenblijvend, winterhard. Per vierkante meter 8/11 stuks. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in eind april - mei en juli/september of in het voorjaar delen.

 

Geranium nodosum - Ooievaarsbek (Vaste plant) 

Bloeit lila in mei/september en wordt 30 cm hoog. Standplaats in de zon/halfschaduw op een goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 8/11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.

 

Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek (Vaste plant) 

Bloeit in mei/juni purper en wordt 50/75 cm hoog. Is niet groenblijvend, winterhard en wil een plek in de zon -halfschaduw/schaduw, in vochtige voedzame grond. Wordt bezocht door bijen en vlinders. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien in augustus in de volle grond.

 

Geranium pyrenaicum - Bermooievaarsbek (Vaste plant) 

Bloeit lilapaars in mei/juli en wordt tot 50 cm hoog. Is niet wintergroen, goed winterhard, in tuingrond die niet veel mest bevat en een plek in de zon/halfschaduw Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of door te zaaien in augustus/oktober.

 

Geranium robertianum - Robertskruid (een of tweejarig) 

Bloeit lichtroze in mei/oktober en wordt 50 cm hoog. Standplaats zonnig/halfschaduw, in lichte grond wat voedselrijk is. Woekert snel maar is makkelijk te verwijderen. Wordt bezocht door wilde bijen en honingbijen. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in het voorjaar.

 

Geranium sanguineum - Bloedooiervaarsbek (Bodembedekker) 

Bloeit donker roze in mei - augustus en wordt 20 cm hoog. Na de eerste bloei terug snoeien geeft een tweede bloei. Wil een standplaats in de zon - halfschaduw in goed doorlaatbare, vrij vruchtbare grond. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus nadat de zaden een koude behandeling heeft gehad.

 

Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek (Vaste plant) 

Bloeit in juni/juli met lichtroze bloemen en wordt 15 a 25 cm hoog. Standplaats in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard, niet groenblijvend. Per vierkante meter 9 - 11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.

 

Geranium sanguineum 'Max Frei' - Ooievaarsbek (Vaste plant) 

Bloeit karmijnroze in mei/juli en wordt 15 a 20 cm hoog. Wil een plek in de zon of lichte schaduw, in matig rijke grond. Is winterhard, niet groenblijvend. Per vierkante meter 9 - 16 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus. Het zaad heeft een koude behandeling nodig.

 

Geum coccineum - Nagelkruid (Vaste plant) 

Een vaste wintergroene plant die graag in de zon tot halfschaduw staat. De grond dient droog tot vochthoudend en voedselrijk te zijn. Bloeit oranje van juni t/m september. Wordt 40 cm hoog en kan tot - 25 gr. verdragen. Per vierkante meter 8/11 stuks. Delen om de 4 a 5 jaar of in de herfst en de jonge delen weer terugplaatsen.

 

Ghislaine de Feligonde - Doorbloeiende klimroos 

Bloeit helder geel met een vleug oranje in juni/oktober en wordt 2,50 meter hoog. Is geurend, doorbloeiend en kan ook als struik aangeplant worden. Geeft later in de herfst mooie rode bottels en wil een plek in de zon/halfschaduw. Regelmatig mest geven Is winterhard en niet groenblijvend.

 

Gunnera manicata - Mammoetblad of Reuzenrabarber 

Bloeit roze in juni/augustus met opstaande kolven die wel 40 tot 60 cm zijn. Planthoogte 4 a 6 meter. Vaste plant, niet wintergroen, toepassing aan de rand van een vijver. Per vierkante meter is 1 stuks.