Bloei in juni

Filipendula rubra 'Venusta' - Moerasspirea (Vaste plant)


Bloeit lichtroze in juni - augustus en wordt 1,50 m - 2 meter hoog. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats in de zon - halfschaduw, in vochtige, koele, humusrijke grond. Vermeerderen door in het voorjaar te delen. Per vierkante meter 3 - 5 stuks.

Euonymus fortunei  `Emerald Gaiety`- Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (Heester)


Wordt 30 a 50 cm hoog en is een wintergroene, winterharde vaste plant. Bloeit onopvallend in juni/augustus en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient droog/normaal te zijn. Geeft vruchtdozen in de herfst die open springen. Er tonen dan felgele, rode of oranje zaden. De zaden trekken de vogels aan, maar zijn giftig voor de mensen. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Verdraagt sterke snoei in het late voorjaar of zomer. Vermeerderen door af te leggen.

Zaluzianskya ovata - Nachtphlox (Vaste plant)

Uitspraak = SAA-LU-ZIAN-SKIE-AA


Bloeit geurend wit in juni/september en wordt 40 cm hoog. Gaat open bij schemer en geurt. Standplaats zon op goed doorlaatbare grond. Niet winterhard, binnen overwinteren op een lichte plek met weinig water. In het voorjaar terugsnoeien. Per vierkante meter 7/9 stuks. Vermeerderen door te scheuren.

Gentiana x scabra "Royal Stripes" - Ruwe gentiaan (Bodembedekker)


Bloeit blauw met wit in juni/oktober en wordt 15 cm hoog en 30 cm breed. Trekt vlinders aan. Standplaats zon - halfschaduw op zure doorlaatbare grond. Niet wintergroen, wel winterhard.

Lewisia cotyledon - Bitterkruid (Vaste plant)

Uitspraak = LEE-WIE-SIA KOO-TIE-LEE-DON


Bloeit in juni/augustus in verschillende tinten en wordt 25 cm hoog. Standplaats halfschaduw op een droge grond. Matig voedzame grond, die goed water doorlaat, zodat de wortels niet kunnen verrotten. Is wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te zaaien, wortel uitlopers, of nieuwe rozetten scheuren en herplanten. Per vierkante meter 25 stuks.

Cornus kousa 'China Girl' - Japanse Kornoelje (Heester)

Uitspraak = KOR-NUS


Bloeit in juni/juli geel/wit en wordt 4 meter hoog. Wil een plek in de zon/halfschaduw en beschut. Is winterhard, maar niet wintergroen en draagt na de bloei rode vruchten die eetbaar zijn. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Als je de vruchten eet, eet dan niet de schil. In de herfst verkleurt de Japanse grootbloemige kornoelje naar gele en scharlakenrode tinten.

Hydrangea 'Forever & Ever Peppermint' - Hortensia (vaste plant)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEA


Bloeit roze of blauw in juni en gaat door tot de vorstperiode. Wordt 80 cm hoog. De kleur is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de standplaats is halfschaduw. Snoeien in het voorjaar na de vorst van enkele kale takken tot 15 cm boven de grond. Bloeit op 1 - jarig en meerderjarig hout. Uitgebloeide bloemen na de bloei wegsnoeien kan een twee bloei bevorderen. Drie stuks op 1 vierkante meter en vermeerderen door te stekken. Is niet wintergroen, maar wel winterhard.

Acaena microphylla - Stekelnootje (Bodembedekker)

Uitspraak = A-K-EE-NA MIE-KRO-FIL-LA


Bloeit rood in juni/augustus en wordt 10 cm hoog. Wil een plek in de zon tot schaduw in goed doorlaatbare voedselrijke grond. Blijft in de winter groen, is winterhard en is een vaste plant. 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door zaaien, stekken, afleggen of scheuren.

Gunnera manicata - Mammoetblad of Reuzenrabarber (Vaste plant)


Bloeit roze in juni/augustus met opstaande kolven die wel 40 tot 60 cm zijn. Planthoogte 4 a 6 meter. Vaste plant, niet wintergroen, toepassing aan de rand van een vijver. Per vierkante meter is 1 stuks.

Digitalis purperea - Vingerhoedkruid (Tweejarig)


Bloeit in juni - juli met verschillende kleuren en wordt 180 hoog. Niet wintergroen, winterhard, in vochthoudende grond. Standplaats schaduw - halfschaduw. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in april, begin mei, of juli - september ter plekke. Vingerhoedskruid geeft in het tweede jaar bloemen.

Filipendula rubra Venust' - Moerasspirea
Euonymus fortunei Emerald Gaiety - Kardinaalsmuts - Kardinaalshoed
Zaluzianskya ovata - Nachtphlox
Gentiana x scabra Royal Stripes - Ruwe gentiaan
Lewisia cotyledon - Bitterkruid
Cornus kousa China Girl - Japanse Kornoelje
Hydrangea Forever en Ever Peppermint - Hortensia
Acaena microphylla - Stekelnootje
Gunnera manicata - Mammoetblad - Reuzenrabarber
Digitalis purperea - Vingerhoedkruid