Bloei in maart

Pieris japonica 'Valley Valentine' - Rotsheide (Heester)


Bloeit wijnrood in maart/april en wordt 1,50 cm hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtige, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem.

Lamium purpureum - Paarse dovenetel

(Een - of tweejarige plant)


Lichtpaarse bloemen in maart tot en met oktober. De bladeren lijken op een brandnetel, maar prikken niet. Wordt 10 tot 30 cm hoog en is 1 - jarig. Standplaats: zonnig tot halfschaduw en de bodem dient matig droog, vochtig en voedselrijk te zijn. Trekt bijen en vlinders aan. Vermeerderen via zaad.

Kerria japonica - Ranonkelstruik (Heester)


Winterharde struik die niet wintergroen is. Bloeit geel in het voorjaar en voor een tweede keer later in het jaar. Wordt ongeveer 1.75 m tot 2 m hoog. Wil een standplaats in de zon - halfschaduw in humusrijk, niet te droge grond. De worteluitlopers dienen regelmatig afgestoken te worden, anders komt hij overal in de tuin op. Snoei om de drie jaar na de eerste bloei ongeveer 1/3 van de takken tot vlak boven de grond terug. De heester blijft dan mooi van vorm. Vermeerderen door wortelstekken.

Anemoneblanda - Blauwe Anemoon, Oosterse Anemoon (knol)


Bloeit roze, paarsblauw en wit in maart - april. Wordt 10 tot 20 cm hoog op een zonnige plek. Heeft goede tuingrond nodig en staat graag niet te nat. Is niet wintergroen. Vermeerdering door verwildering van de knol. 9 - 16 stuks per vierkante meter.

Prunus spinosa - Sleedoorn (Heester)


Bloeit wit in maart - april en wordt tussen de 2 a 6 meter hoog. Bezit doorns, is winterhard, niet groenblijvend en groeit op iedere tuingrond. Snoei is niet nodig, maar wil je toch snoeien, snoei dan in het voorjaar/zomer de lange scheuten weg. Heeft veel last van wortelopslag en trekt veel insecten aan, vooral de bij. Krijgt blauwe bessen die gebruikt kunnen worden in de jam, vruchtensap en wijn. De vruchten zijn pas lekker als de vorst er overheen is gegaan. Vermeerderen door te zaaien, wortelstekken, zomerstekken en enten. Zaaien geeft verschillende nakomelingen.

Magnolia Stellata - Stermagnolia (Heester)


Bloeit wit in maart - april. Wordt 4 meter hoog en 4,5 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Bloemen kunnen schade oplopen als er late nachtvorst aanwezig is. Wil een plek in de volle zon - lichte schaduw, in goede humusrijke, voedingsrijke en waterdoorlatende, kalkvrije bodem. Zo weinig mogelijk snoeien. Doe dit na de bloei. Is windbestendig, niet giftig en traag groeiend.

Skimmia japonica 'Red Riding Hood' - Skimmia (Heester)


Bloeit wit van maart tot en met april en wordt 70 à 1 meter hoog. Heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen, dus is er geen bestuiving nodig. Is winterhard, groenblijvend en krijgt na de bloei rode vruchten. De standplaats dient halfschaduw tot schaduw te zijn, in vochtige goed doorlatende bodem die zuur tot neutraal is. Aantal per strekkende meter is 1 stuks. Vermeerderen door stekken te nemen in het voorjaar. Het kan wel drie jaar duren voordat er een stevige stek ontstaat.

Iberis sempervirens - Scheefkelk (Vaste plant)


Bloeit wit in april/juni, is groenblijvend en wordt 25 cm hoog. Kan enigszins bescherming gebruiken tijdens de winter. Wil een plek in de zon/halfschaduw in goed ontwaterende grond. Snoei na de bloei terug, dan blijft de plant in een mooie vorm en geeft misschien een tweede bloei. Vermeerderen d.m.v. scheuren. 

Araucaria araucana - Slangenden - Apenboom


De Araucaria araucana kan wel 30 meter hoog worden en is winterhardheid tot -15 °C. Bezit stekels, maar is niet giftig. Is goed windbestendig, lichtminnend en wil leemhoudend, liefst iets vochtige grond. De vrouwelijke kegels zijn bolvormig, als een kleine voetbal en bevatten eetbare zaden. Mannelijke kegels zijn kleiner en min of meer cilindrisch. Vruchtperiode: mei - september.

Laurus nobilis - Laurier (Heester)


Bloeit crème - wit in maart - mei en wil een standplaats in de zon - halfschaduw. Grondsoort: goed doorlatende - humusrijke grond, op een windvrije plek. Bescherming tegen de gure koude wind in de volle grond is nodig. Hoogte is 3 à 4 meter en om hem in bolvorm te houden snoei je in april - juni. Als de laurus nobilis in een pot staat, geef dan mest in het voorjaar en indien het nodig is verpotten in het voorjaar. Kan tegen - 5 graden vorst, maar heeft daarna bescherming nodig. Vermeerderen door stekken te nemen in september.

Pieris japonica Valley Valentine - Rotsheide
Lamium purpureum - Paarse dovenetel
Kerria japonica - Ranonkelstruik
Anemoneblanda - Blauwe Anemoon - Oosterse Anemoon
Prunus spinosa - Sleedoorn
Magnolia Stellata - Stermagnolia
Skimmia japonica Red Riding Hood - Skimmia
Iberis sempervirens - Scheefkelk
Araucaria araucana - Slangenden - Apenboom
Laurus nobilis - Laurier