Vlinders  en motten

Atalanta - Vanessa atalanta


Bij milde winters is de Atalanta-vlinder regelmatig te zien in ons land. Ze legt eitjes op brandnetels en voedt zich met nectar en rottend fruit. De opvallende kleuren  van de Atalanta-vlinder maken haar een prachtige verschijning. De rol van Atalanta-vlinders bij het bestuiven van planten en bloemen is van groot belang. Ze dragen bij aan het in stand houden van de biodiversiteit en het ecosysteem. Deze vlinders maken vaak lange migraties van en naar warmere streken.

Naast het bestuiven van planten zijn Atalanta-vlinders ook voedselbronnen voor diverse vogelsoorten, waardoor ze een belangrijke schakel vormen in de voedselketen.

Pieris rapae - Klein koolwitje


Zet haar eitjes af op planten die beschut en in de schaduw staan. De rupsen van deze vlindersoort voeden zich met de binnenste bladeren van koolplanten. Gedurende de winter overleeft het klein koolwitje als pop, omhuld met fijn spinsel, om vervolgens als volwassen vlinder tevoorschijn te komen die zich voedt met nectar. Deze schitterende vlinders zijn een alledaagse verschijning in tuinen en parken, waar ze van bloem naar bloem fladderen op zoek naar zoete nectar. Het klein koolwitje speelt een cruciale rol in plantbestuiving. Het klein koolwitje is een algemene soort die wijdverspreid voorkomt in diverse habitats, variërend van stedelijke gebieden tot landelijke landschappen.

Bont zandoogje - Pararge aegeria


Voedt zich met sap van vruchten, honingdauw, nectar en bloedende bomen. De rupsen die na half augustus uit hun ei komen, gaan in winterslaap. Rupsen die voor half augustus uitkomen, verpoppen zich. Het bont zandoogje is een prachtige vlindersoort die vaak in tuinen en parken te vinden is. De volwassen vlinders voeden zich voornamelijk met de sappen van bloemen, terwijl de rupsen zich tegoed doen aan diverse plantendelen. In de lente en zomer zijn de bont zandoogjes actief op zoek naar voedsel en geschikte plekken om eitjes af te zetten. 

Dagpauwoog - Aglais io


De dagpauwoog overwintert als vlinder in bomen die hol zijn, of op donkere plekjes die beschut zijn. De ogen op zijn vleugels verjagen vogels en andere vijanden. Belangrijkste voedselbron is de grote brandnetel. Daar legt het vrouwtje haar eieren op. Het prachtige kleurenpatroon van de dagpauwoog dient niet alleen als camouflage, maar ook om vijanden af te schrikken. Deze vlinders staan bekend om hun opvallende gedrag wanneer ze zich bedreigd voelen. Met hun imposante vleugels kunnen ze snel vluchten en zich verstoppen.

Tijdens de zomer zijn dagpauwogen actief op zoek naar nectarrijke bloemen om te foerageren. Ze hebben een voorkeur voor felgekleurde bloemen.  De mannetjes verdedigen hun territorium fel, wat vaak tot kleurrijke luchtgevechten leidt.

Pyrausta orphisalis - Oranje muntmot


De Oranje muntmot, is een opvallende verschijning met donkerbruine voorvleugels en een opvallende oranje vlek. Deze kleine mot voedt zich met diverse soorten munt en is voornamelijk actief van juni tot juli. De  Oranje muntmot trekt vaak de aandacht in tuinen, vooral rond bloeiende planten waar de volwassen motjes te zien zijn. Hoewel de Oranje muntmot geliefd is vanwege zijn uiterlijk, kunnen de larven schade veroorzaken aan muntplanten door zich te voeden met de bladeren.

Atalanta - Vanessa atalanta
Pieris rapae - Klein koolwitje
Bont zandoogje - Pararge aegeria
Dagpauwoog - Aglais io
Pyrausta orphisalis - Oranje muntmot