De Taxus heeft een hekel aan natte voeten. De grond dient daarom goed gedraineerd te zijn. Is wintergroen en winterhard. Snoeien in april en september, twee maal per jaar. Bij diepe snoei, zal de taxus gewoon weer uitlopen. Een Taxus is giftig, dus let op kinderen en dieren dat ze er niet van kunnen eten. Hoeveel taxussen je moet planten voor een haag, ziet u in het onderstaande lijstje.
Taxushaag lengte 40/60 cm: 4 per meter
Taxushaag lengte 60/80 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 80/100 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 100/120 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 120/140 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 140/160 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 160/180 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 180/200 cm: 1,5 per meter
Telekia speciosa - Koeienoog (vaste plant)
Bloeit geel in juni - augustus en wordt 1,50 m hoog. Standplaats zon - halfschaduw, in vochtige, matig voedselrijke grond. Wordt druk bezocht door insecten. Is bladverliezend en winterhard. Snoei de plant in het voorjaar terug. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in mei - juni en september - oktober. Per vierkante meter 3 - 5 stuks.
Thalictrum Delavayi' - Ruit (Vaste plant)
Bloeit paars in juni - augustus en wordt 1.75 cm hoog. Standplaats in de zon - lichte schaduw, in vochtige goed doorlaatbare humusrijke grond. Pollen om de paar jaar delen om te groeikracht op peil te houden. Aantal per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of ter plekke zaaien in september - oktober.
Bloeit blauw of wit met bloemen die maar 1 dag bloeien, in juni/september en wordt 50 cm hoog. Is winterhard, niet wintergroen en niet giftig. Is gevoelig voor de wind en wil een plek in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Woekert niet of nauwelijks. Vermeeren door te stekken of door te scheuren in het najaar. Per vierkante meter 7/9 stuks
Trachycarpus wagnerianus
Deze palm kan goed tegen de kou, maar niet tegen een natte grond. Kan bij een droge winter tot - 18°C overleven. Er is uit ervaring gebleken dat de palm goed in een kuip te houden is, mits hij in de winter dicht bij een muur wordt geplaatst. Door stevige wind, zullen de bladeren niet inscheuren. Is dus windbestendig. Standplaats zonnig tot volle zon, in zeer goed gedraineerde grond. Is groenblijvend en kan ongeveer 5 m hoog worden. De beste groei is in de volle grond, door de hoge winterhardheid kan de palm gewoon buiten in de volle grond blijven staan. De wagnerianus vindt zijn oorsprong in Japan en is door de duitse horticulturist Wagner naar Europa gehaald. De trachycarpus wagnerianus heeft een enorm wortelgestel om zich van voeding en water te voorzien. In een te kleine pot zal de palm zich daardoor niet gelukkig voelen. Bruin blad zo dicht mogelijk tegen de stam afknippen. Geef 1 x per jaar uitgebalanceerde mest. Vermeerderen door te zaaien.
Tulipa - Tulp (Bol)
Tulpen zijn er in diverse kleuren en bloeien vanaf maart t/m mei. Plant de bollen in september/december, voor de nachtvorst, in de zon tot lichte schaduw. Zorg voor een doorlatende bodem want aan natte voeten heeft de bol een hekel. Snoei na de bloei de bloem weg en laat het loof zitten totdat het geel wordt. Hier haalt de bol zijn energie uit. De Tulp is een 1-jarige bloeier en zal de jaren daarop alleen nog maar blad vormen. Aan het einde van het seizoen kunnen zich broedbollen vormen waarvan de grootse weer gaan bloeien. Zaaien kan wel 7 - 10 jaar duren eer de tulp weer gaat bloeien.
Bloeit geurend wit in juni/september en wordt 5 meter hoog. Is wintergroen en winterhard tot - 10 graden. Mocht de jasmijn invriezen, snoei dan deze takken terug in het voorjaar. De standplaats is in de zon op een warme plek, in een goede tuingrond. De plant zoekt met zijn ranken iets om te klimmen. Snoei de oude takken licht terug na de bloei. Geef in het voor en najaar wat mest. De jasminoides trachelospermum kan last krijgen van dopluis. Vermeerderen door af te leggen.
Bloei wit, roze, purper, blauw en geel in september/oktober. Wil een standplaats in humeuze grond, in de halfschaduw/schaduw. Nadeel is dat de tricyrtis kan wegvallen door natte, koude weersomstandigheden en last kan hebben van het leliehaantje en slakken. Vermeerderen door te delen in het najaar.
Tropaeolum majus - Oost-Indische kers (1-jarig)
Bloeit geel, oranje of vuurrood in juni - oktober en wordt 30 - 45 cm hoog. Van de vruchten die na de bloei volgen kan men kappertjes maken. Trekt bladluis aan. Wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare grond. Per vierkante meter 5 - 8 stuks. Het blad en de bloem kan gegeten worden en verwerkt in salades. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een langere bloei. Ter plekke zaaien in april.