Groenblijvers in januari

Helleborus niger HGC 'Wintergold' - Kerstroos (Vaste plant)


Bloeit wit in januari/maart en wordt 30 cm hoog. Is winterhard en groenblijvend. Standplaats gefilterd zonlicht, in goed gedraineerde, humeuze, losse grond, die betrouwbaar vochtig is. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Per vierkante meter 6/9 stuks.

Helleborus 'Anna's Red' - Kerstroos (Vaste plant)


Bloeit rood in januari/ april en wordt 40 cm hoog. Standplaats halfschaduw/schaduw, in goed gedraineerde, humeuze, losse grond, die betrouwbaar vochtig is. Is bladhoudend en winterhard. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien. Per vierkante meter 5/7 stuks.

Viburnum farreri - Sneeuwbal (heester)


Wordt 2 a 3 meter hoog en 1,5 tot 2 meter breed. Bloeit roze - wit in januari t/m maart. Kan na de bloei rode bessen krijgen die later zwart kleuren. Is bladverliezend, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw. Op voedzame, humusrijke grond. Snoeien in maart en dan alleen waar de takken elkaar kruizen.

Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn (Heester)


De winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst in kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkst in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als je de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doe je dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. De takken die groengrijs van kleur en er dof uit zien, die snoei je weg. Maar let op, de winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april. Vermeerderen door halfhoutige stekken in de zomer - najaar, of een twijg afleggen.

Viburnum tinus - Sneeuwbal (Heester)


Bloeit wit in januari - mei en krijgt na de bloei donkerblauwe besjes die geliefd zijn bij de vogels. Standplaats zonnig - halfschaduw en het liefst beschut, in goed doorlaatbare, matig vruchtbare grond. Is wintergroen, maar kan bij strenge vorst invriezen. Kan als informele haag worden aangeplant. Na de bloei snoeien of bijknippen. 

Hamamelis mollis - Toverhazelaar (Heester/kleine boom)


Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari - maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats is in de zon tot halfschaduw, in goede doorlaatbare lichtzure grond. De toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver. De bevruchting vindt dus plaats via de wind. In de zomer verschijnen de vruchten die wel 10 meter wegschieten als ze rijp zijn. Daarom noemen de Amerikanen de toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

Hamamelis x intermedia 'Jelen'- Toverhazelaar (Heester/kleine boom)


Bloeit oranje - rood in januari en wordt 4 meter hoog. Winterhard en bladverliezend. Standplaats zon - halfschaduw in goede doorlaatbare lichtzure grond. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

Hamamelis x intermedia 'Arnhem' - Toverhazelaar (Heester)

Uitspraak = HA-MA-MEE-LIS


Wordt 3 - 4 meter hoog. Heeft rode - oranje bloemen bij zachte winters in januari - februari en is bladverliezend. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon of lichte schaduw te zijn in lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De toverhazelaar is een windbestuiver voor de bevruchting plaats vind. Is niet wintergroen en in de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter wegschieten. Daarom noemen de Amerikanen de toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken na de bloei.

Sarcococca Hookeriana - Vleesbes (Heester)

Uitspraak = SAR-KO-KOK-KA


Wordt 80 cm hoog en bloeit geurend crème - wit in januari - maart. Is groenblijvend, winterhard en in de winter groeien er na de bloei zwarte vruchten. Standplaats in de schaduw. De grond dient vochtig, goed doorlaatbaar en humus rijk te zijn. Eventueel na de bloei licht snoeien voor de vorm. Niet gevoelig voor ziektes of plagen. Vermeerderen uit zaad, stekken of afleggen. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

Helleborus x ballardiae `HGC Maestro` - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)


Vaste plant die roze - rood bloeit in januari - maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur, is winterhard en wintergroen. Standplaats schaduw - halfschaduw, in droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

Helleborus niger HGC Wintergold - Kerstroos
Helleborus Anna's Red - Kerstroos
Viburnum farreri - Sneeuwbal
Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn
Viburnum tinus - Sneeuwbal
Hamamelis mollis - Toverhazelaar
Hamamelis x intermedia 'Jelen'- Toverhazelaar
Hamamelis x intermedia 'Arnhem' - Toverhazelaar
Sarcococca hookeriana - Vleesbes
Helleborus x ballardiae HGC Maestro - Kerstroos