H

Hamamelis x intermedia `Arnhem`- Toverhazelaar (Heester) 

Wordt 3/4 meter hoog. Heeft rode - oranje bloemen bij zachte winters in januari - februari en is bladverliezend. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. Standplaats zon of lichte schaduw, in lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De toverhazelaar is een windbestuiver en niet groenblijvend. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter weg schieten. Daarom noemen de amerikanen de toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien na de bloei.

 

Hamamelis x intermedia 'Jelen' - Toverhazelaar (Heester/kleine boom)

Bloeit oranje - rood in januari en wordt 4 meter hoog. Winterhard en bladverliezend. Standplaats zon - halfschaduw, in goede doorlaatbare lichtzure grond. Snoeien is niet nodig. Toch snoei nodig, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

 

Hamamelis mollis - Toverhazelaar (Heester) 

Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari - maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. Standplaats in de zon tot halfschaduw, in goed doorlaatbare lichtzure grond. De toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver. In de zomer verschijnen de vruchten die wel 10 meter wegschieten als ze rijp zijn. Daarom noemen de Amerikanen de toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

 

Pelargonium peltatum - Hanggeranium (Vaste plant)

De hanggeranium bloeit in mei/oktober verschillende kleuren en wil een plek in de zon. Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet te warm is en niet warmer dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geef je ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen.

 

Hedera helix 'Goldheart' - Klimop (Klimplant)

Bloeit in september/oktober en wordt 5 m hoog. Kan op alle gronden staan, vocht, normaal tot droog. Standplaats: schaduw/halfschaduw/zon. Bodem bedekkend, kruipend en opgaand. Alleen als de plant jong is, klimt en kruipt hij. Om te voorkomen dat hedera stopt met klimmen, moet je hem snoeien. De klimop behoudt op die manier zijn eeuwige jeugd. Vermeerderen: stekken nemen in de zomer, of afleggen.

 

Heliotropium arborescens 'Isla Bonita' - Kersentaartplant (1-jarig) 

Is niet winterhard en wil een standplaats in de halfschaduw tot zonnig. Potkluit goed vochtig houden. Uitgebloeide bloemen weghalen bevordert doorbloei. Bloei vanaf mei tot diep in de herfst.

 

Helleborus 'Anna's Red' - Kerstroos (Vaste plant)

Bloeit rood in januari/ april en wordt 40 cm hoog. Standplaats halfschaduw/schaduw, in goed gedraineerde, humeuze, losse grond. Is bladhoudend en winterhard. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien. Per vierkante meter 5/7 stuks.

 

Helleborus 'Atrorubens' - Nieskruid (Vaste plant) 

Bloeit oudroze in februari - april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 à 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond en niet te nat. Is winterhard en groenblijvend. Aantal 7 tot 9 stuks per vierkante meter. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.


Helleborus HGC 'ICE N' ROSES Early Rose' - Kerstroos (Vaste plant)

Bloeit in januari - april, met rode bloemen en wordt 50 - 70 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw in humusrijke grond. Geef af en toe een gift van voeding en kalk. Is giftig, kan irritatie geven aan de huid. Is groenblijvend/semigroenblijvend en winterhard. Aantrekkelijk voor bijen. Verwijder de aangetaste bladeren. Per vierkante meter 5 a 8 stuks.

 

Helleborus x ballardiae `HGC Maestro` - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)

Vaste plant die roze - rood bloeit in januari - maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur, is winterhard en wintergroen. Standplaats schaduw - halfschaduw, in droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

 

Helleborus Cinderella - Oosters nieskruid (Vaste plant) 

Bloeit wit met rode spikkels in februari/april en wordt 45 cm hoog. Is winterhard en groenblijvend. Standplaats halfzon/halfschaduw in goed doorlaatbare, zure grond. Bij een te donkere plaats, zullen de bladeren schimmel kunnen krijgen. Verwijder de bladeren en gooi ze niet op de composthoop. Per vierkante meter 5 à 8 stuks. Vermeerderen door te zaaien van verse zaden in juni/augustus, of door te delen in augustus/september. 

 

Helleboris niger - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant) 

Vaste plant die roze/rood bloeit in januari/maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en groenblijvend. Standplaats zonnig/schaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

 

Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant) 

Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen 5/7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

 

Helleborus niger HGC 'Wintergold' - Kerstroos (Vaste plant)

Bloeit wit in januari/maart en wordt 30 cm hoog. Is winterhard en groenblijvend. Standplaats halfschaduw, in goed gedraineerde, humeuze, losse grond. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Per vierkante meter 6/9 stuks.

 

Helleborus 'Penny's Pink' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant) 

Vaste plant die paars - roze bloeit in januari - april en wordt 40/50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw. 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

 

Helleborus orientalis - Nieskruid (Vaste plant) 

Vaste plant die 40 cm hoog wordt en in diverse kleuren bloeit. Paars, wit, groen en roze in maart - april. Standplaats halfschaduw, in kalkrijke grond. 5 - 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.

 

Helleborus orientalis 'Tutu' - Oosters nieskruid (Vaste plant) 

Vaste plant die bloeit lila-paars-roze in februari/april. Standplaats zon/halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Heeft opstaande bloemen en wordt 60 cm hoog en breed. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Vermeerderen door vers te zaaien. Helleborus is een vorstkiemer. Na de bloei uitplanten en geduld hebben. Het kan wel drie jaar duren willen de opkomende planten gaan bloeien.

 

Helleborus 'Penny's Pink' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant) 

Vaste plant die paars/roze bloeit in januari/april en wordt 40/50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doe na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

 

Helenium ‘Crimson Beauty’ - Zonnekruid (Vaste plant) 

Bloeit geel/oranje in juli/september en wordt 70 cm hoog. Standplaats in de zon, in niet te droge of natte, voedselrijke en humusrijke grond. Niet groenblijvend en winterhard. Bijen en vlinder lokkend. Per vierkante meter 5/7stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar of ter plekke zaaien in september/oktober.

 

Helenium 'Moerheim Beauty' - Zonnekruid (Vaste plant)

Bloeit rood/bruin in juli/september en wordt 1 meter hoog. Standplaats in de zon, in normale niet te droge grond. Geef een jaarlijkse mestgift. De bloemen worden door de vlinders en bijen druk bezocht. Is een vaste plant die niet wintergroen is. Aantal per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar, of ter plekke zaaien in september - oktober.

 

Helianthus annuus - Zonnebloem ( 1-jarig)

De zonnebloem bloeit in juli/september en kan 3 meter hoog worden. Het hoofdje van de zonnebloem draait met de zon mee. Zaaien vanaf half april/juni op een zonnige standplaats.


Hemerocallis 'Bela Lugosi' - Daglelie (Vaste plant)

Bloeit donkerpaars met een geel hart, in juli - augustus. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de zon - halfschaduw. Is half wintergroen, winterhard en wil in normale grond staan. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te delen.


Hemerocallis frans halls - Daglelie (Vaste plant) 

Bloeit rood met geel in juni/september en wordt 65 cm hoog. De bloemen bloeien 1 dag, maar de plant geeft vele bloemen dus je zit niet zonder. Standplaats volle zon/halfschaduw, in humusrijke, niet de droge doorlaatbare grond. Geef in het voorjaar een bemesting. Kan kale stukken op den duur vertonen. Steek deze stukken af en verwijder ze. Is bladverliezend en winterhard. In het voorjaar alle afgestorven delen verwijderen. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door te scheuren

 

Hemerocallis 'Green Flutter' - Daglelie (Vaste plant) 

Bloeit geel/groen met niet geurende bloemen in juli met een herbloei in de maand september. Wordt 45 tot 50 cm hoog en blijft groen in de winter. Is een vaste plant en wil een plek in de zon/halfschaduw. Kan op elke grondsoort, mits deze goed doorlatend is. Aantal per vierkante meter 5 a 7 stuks. Verwijder de dode bloemen na de bloei. Gaat de bloei achteruit dan de plant opnemen, scheuren en elders uitplanten in maart. Vermeerderen door te scheuren in maart.

 

Hibiscus syriacus 'Hamabo' - Altheastruik, (Heester) 

Wordt 3 meter hoog en bloeit wit/roze met een rood hartje in juli/september. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw, in vrijwel iedere grond dat rijk is aan humus. Is bladverliezend en winterhard. Trekt insecten aan op de enkelvoudige bloemen. Snoeien in maart als de bloemen alleen in de toppen gaan groeien. Vermeerderen door te stekken van de wortels in het najaar, of te zaaien in het voorjaar.

 

Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu' - Altheastruik (Heester) 

Bloeit blauw van augustus/oktober en wordt 1,2 m tot 3 m hoog en 1,2 m breed. Is bladverliezend en bij regen sluit de bloem zich. Standplaats zon/halfschaduw, in goed doorlatende humusrijke grond. Snoeien in maart als de bloemen alleen in de toppen gaan groeien. Maandelijks bemesten tijdens het groeiseizoen. Vermeerderen door te stekken van de wortels in het najaar, of te zaaien in het voorjaar.

 

Hibiscus syriacus 'Woodbridge' - Altheastruik (Heester) 

Bloeit roze in augustus/oktober en wil een standplaats in de zon. Wordt 2,50 hoog, is winterhard en bladverliezend. Snoeien als de struik te groot wordt in het vroege voorjaar. Vermeerderen door hibiscus takken te stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren, zaaien in het voorjaar of een wortelstek nemen in het najaar.

 

Hippuris Vulgaris - Lidsteng (Waterplant) 

Wordt 20 tot 30 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw. Deze zuurstofplant wil een plek in de vijver, op  een diepte van 0/60 cm onder water. Kan zich flink uitbreiden. Plaats de plant daarom in een mand. Vermeerderen door wortelstokken in het voorjaar.

 

Hosta sieboldiana 'Elegans' - Hartlelie (Vaste plant) 

Bloeit paars in juli - augustus en wordt 60 cm hoog. Is niet groenblijvend, winterhard en wil een plek in de schaduw, in humusrijke grond. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Heeft bescherming tegen slakken nodig. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Houttuynia cordata - Moerasannemoon (Oeverplant)

Bloeit wit met een enkele bloem in juni - augustus en wordt 20 - 40 cm hoog. Niet groenblijvende oeverplant die winterhard is. Wil een plek in de zon - halfschaduw, humusrijke grond en op 0 - 10 cm diepte. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen in het voorjaar door te scheuren of uitlopers. Let op: Woekert snel.

 

Houttuynia cordata 'Plena' - Moerasannemoon (Oeverplant)

Bloeit wit met dubbel gevulde bloemen in juni - augustus en wordt 20 - 40 cm hoog. Niet groenblijvende oeverplant die winterhard is. Wil een plek in de zon - halfschaduw, humusrijke grond en op 0 - 10 cm diepte. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen in  het voorjaar door te scheuren of uitlopers. Let op: Woekert snel.

 

Hyacinthus - Hyacint - (Bol) 

Bloeit in vele kleuren in april/mei en wordt 20 cm hoog. Wil een plek in de zon, in goed gedraineerde grond. Snij na de bloei de bloemen eraf en laat het loof zitten totdat het geel is. Daarna kun je het loof verwijderen. Geef ieder jaar een gift van compost. De bloem zal ieder jaar kleiner worden, daarom wordt de hyacint als 1-jarig beschouwt. Planten in september/december.

 

Hyacinthoides non-scripta  - Boshyacint (Bol) 

Bloeit blauw, wit of roze in maart - juni en wil een standplaats in de zon - halfschaduw. Bloemen hangen aan 1 kant van de stengel. Wordt 25 cm hoog en is niet wintergroen. 9 stuks op 1 vierkante meter. Planten vanaf september - oktober in goed doorlaatbare grond. Vermeerderen door zaad of broedbollen.

 

Hydrangea arborescens 'Annabelle' - Hortensia (Heester) 

Bloeit wit in juli/september en wordt 120 hoog. In de herfst kleuren de bloemen naar citroengeel. Is bladverliezend en winterhard, wil een plek in de halfschaduw/zonnig in vochthoudende grond. Snoeien in het voorjaar tot 30 cm. Bij kleinere bloemen snoei je terug tot 50 cm. De bloemen van deze hydrangea zijn zwaar en zullen na een regenbui snel kunnen omvallen. Hierbij is ondersteuning gewenst.

 

Hydrangea arborescens `Invincibell` Pink Annabelle - Hortensia (Heester) 

Bloeit roze in juni/september en wordt 1 m hoog en breed. Kan zon tot halfschaduw staan en is winterhard. De grond dient vochtig, vruchtbaar en doorlatend te zijn. Een plek in de volle zon moet voldoende vochtig zijn. Als je na de bloei deze hydrangea terugsnoeit, komen er na 6 weken weer nieuwe bloemen.

 

Hydrangea 'Blueberry Cheesecake' - Hortensia (Heester) 

Bloeit blauw in juli/september. Wordt 1 tot 1.20 m hoog en wil graag een plek in de zon/halfschaduw. Is winterhard, niet groenblijvend en bloeit ieder jaar op nieuw hout. Kan in het voorjaar gesnoeid worden.

 

Hydrangea 'Forever & Ever Peppermint' - Hortensia (Heester) 

Bloeit roze of blauw in juni en gaat door tot de vorstperiode. Wordt 80 cm hoog. De kleur is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de standplaats is halfschaduw. Snoeien in het voorjaar na de vorst van enkele kale takken tot 15 cm boven de grond. Bloeit op 1-jarig en meerderjarig hout. Uitgebloeide bloemen na de bloei wegsnoeien kan een twee bloei bevorderen. Drie stuks op 1 vierkante meter en vermeerderen door te stekken. Is niet wintergroen, maar wel winterhard.

 

Hydrangea macrophylla Magical Coral - Hortensia (Heester) 

Bloei in juli/september roze/groen. Standplaats zon/halfschaduw, in vochtig, goed doorlatende, matig vruchtbare, humusrijke grond. Wordt 1,25 cm hoog, is winterhard en niet wintergroen. In het voorjaar enkele lange staken wegsnoeien, zorgt voor een mooie groene struik. Op deze takken zullen pas het jaar daarop de bloemen gaan groeien.

 

Hydrangea paniculata 'Phantom' - Pluimhortensia (Heester) 

Bloeit in juli/september wit en later verkleurend naar roze. Wordt 2 à 3 meter hoog en 1,5 à 2 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon/halfschaduw, in lichtzure vochtige grond. Geef in de volle zon voldoende water van onderaf om verbranding te voorkomen. In het voorjaar flink terugsnoeien voor bloei op 20 à 30 cm. Bloeit op 1-jarig hout. Vermeerderen door de gesnoeide stengels te stekken.

 

Hydrangea macrophylla `Teller` Rose - Hortensia (Heester) 

Bloeit van juli/oktober grote schermen met fertiele en infertiele bloemen. Standplaats licht tot halfschaduw. Is bladverliezend, winterhard en wordt 125 cm hoog en breed. Standplaats zure, normale, vochtige grond op een lichte tot halfschaduw plek.

 

Hydrangea macrophylla 'Mariesii Perfecta' - Schermbloemige hortensia (Heester) 

Bloeit licht blauw of helder roze (licht aan de grondsoort) in juli - september en wordt 120 meter hoog en 150 meter breed. Standplaats halfschaduw, in zure, humusrijke grond die vochtig is. Bij zure grond worden de bloemen licht blauw. De grotere bloemen aan de rand lokken de insecten naar de kleinere vruchtbare bloemen in het midden. De grotere bloemen zijn onvruchtbaar. Bij te groot worden van de heester, kan men terugsnoeien in het voorjaar tot 1 derde. Herhaal dit ieder jaar tot de gewenste hoogte/breedte is bereikt. Is niet groenblijvend en is winterhard.

 

Hydrangea macrophylla 'Teller White' - Hortensia (Heester) 

Bloeit wit in juli/augustus en wordt 1,50 hoog. Standplaats halfschaduw, in zure, vochtige grond. Is bladverliezend en winterhard. Bloeit op oud hout, dus bij snoeien maar 1 derde van de takken weghalen.

 

Hydrangea macrophylla 'Zorro' - Hortensia (Heester) 

Heeft bijna zwarte stengels en bloeit roze in neutrale grond, in juli/september op tweejarig hout. Bij een zure grond zullen de bloemen blauw kleuren. De hoogte is 1,20 a 1,50 cm en de standplaats vochthoudend. Is niet wintergroen, het loof en de nieuwe knoppen zijn licht vorst gevoelig. Snoei is niet nodig. Knip alleen de dode bloemen weg in het voorjaar. Vermeerderen door te stekken in maart/april

 

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' - Pluimhortensia (Heester) 

Bloeit wit in juli/september en de bloemen verkleuren later naar donkerroze. Wordt 1,25 à 2 meter hoog en 2,50 breed. Is niet wintergroen, wel winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw. Geef in de volle zon voldoende water van onderaf om verbranding te voorkomen. Grondsoort lichtzuur en vochtig. Bloeit op nieuw hout. Snoeien in maart tot 20 a 30 cm boven de grond.

 

Hydrangea quercifolia - Eikenbladhortensia (Heester) 

Bloeit wit in juli/september en wordt 2 meter hoog. Later verkleuren de bloemen roodachtig. Standplaats gefilterd zonlicht tot halfschaduw, in goed doorlaatbare voedzame grond. Bloeit op meerjarig hout. Snoei alleen dode of zwakke takken weg in het voorjaar. Is bladverliezend en goed winterhard, maar bescherm de heester tegen koude oosten of noordenwind. Per vierkante meter 4 stuks. Geef een gift van compost in het najaar. Vermeerderen door half verhouten stekken te nemen eind augustus, begin september. Zet de stekken buiten in een koude bak. Of vermeerderen door half verhouten stekken te nemen en ze laten wortelen in stekgrond. Dit kan prima buiten in de koude bak gebeuren.

 

Hydrocotyle `Nova zealandiae` - Waternavel (Waterplant) 

De Waternavel wordt 5 tot 10 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw. Plant de Waternavel 10 tot 80 cm onder water. Is normaal winterhard en dient als zuurstofplant voor in de vijver.

 

Hypericum inodorum"Magical Passion" - Hertshooi, Sint-janskruid (Heester) 

Bloeit geel van juli/oktober en wordt 70 cm hoog. Krijgt na de bloei helderrode bessen. Standplaats zon/halfschaduw, in vruchtbare, goed doorlatende grond die voldoende vochtig blijft in het voorjaar en de zomer. Is groenblijvend en is zeer winterhard. Vermeerderen door een zomerstek.

 

Hypericum 'Magical Beauty' - Hertshooi (Heester)

Bloeit geel in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon/lichte schaduw, in vochthoudende tot vochtige grond. Heeft na de bloei zalmkleurige bessen. Is winterhard en niet wintergroen. Snoeien als de heester gaat verhouten in maart/april. Snoeien tot 30 cm boven de grond of enkele verhouten takken inkorten. Vermeerderen door te scheuren, in het voorjaar of in het najaar, winterstek/houtachtige stek, zomerstek of afleggen.