I

Iberis 'Masterpiece' - Scheefbloem (Vaste plant) 

Bloeit wit in mei/oktober, op een plek in de zon/halfschaduw, in humusrijke grond. Wordt 25 cm hoog en is een vaste plant. Is wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te scheuren, afleggen of stekken.

 

Iberis sempervirens - scheefkelk (Vaste plant) 

Bloeit wit in april/juni, is groenblijvend en wordt 25 cm hoog. Kan enigszins bescherming gebruiken tijdens de winter. Wil een plek in de zon/halfschaduw in goed ontwaterende grond. Snoei na de bloei terug, dan blijft de plant in een mooie vorm en geeft misschien een tweede bloei. Vermeerderen d.m.v. scheuren.

 

Iberis sempervirens Snow Cone - Scheefbloem 

Bloeit eind maart tot mei. Sempervirens betekent ‘altijd groen’ en dat geldt voor deze soort zeker. De bloem lijkt een beetje scheef te zijn, vandaar de naam scheefbloem. Ze komen oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied. Wil een standplaats die zonnig is, in goed ontwaterende grond. Word 10 - 20 cm hoog en heeft verder geen onderhoud nodig. Aantal per vierkante meter is 7 stuks.

 

Ilex aquifolium 'Bacciflava' - Gele hulstbes (Heester)

Geeft na de witte bloei in mei, gele bessen in de herfst en wordt 4 meter hoog. De bloemen zijn niet opvallend en de bladeren zijn puntig en scherp. Groeit langzaam en de bessen zijn giftig. Is groenblijvend en winterhard. In humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Is windbestendig en wil een plek in de zon. Vermeerderen door te stekken en de stek in het water te zetten, want dan bevorder je de wortelgroei. Snoeien na de bloei.

 

Impatiens glandulifera - Reuzenbalsemien, Springbalsemien (1-jarig) 

Bloeit roze, rood of wit van juli/oktober en verspreiden een zoete geur. Wordt 2 m hoog, is 1-jarig en na de bloei springen de rijpe vruchten door de wind of aanraking open. Standplaats zonnig tot lichte schaduw, in een open plaats die vochtige tot nat is. Grondsoort: voedselrijk. Verboden om te zaaien, is voortaan ongewenst in de hele EU.

 

Incarvillea delavayi - Tuingloxinia (Vaste plant) 

Bloeit paars/roze met gele keel in juni/juli en wordt 50/70 cm hoog. Standplaats zon, in goed doorlaatbare grond. Is bladverliezend en redelijk winterhard. Uitgebloeide bloemen verwijderen voor herbloei. Is insecten lokkend. Aantal per vierkante is 9 stuks. Vermeerderen door te zaaien of door te delen. In de herfst de wortel opgraven en delen als er meer dan een groeipunt is.

 

Iris pseudacorus - Gele lis (Oeverplant) 

Bloeit geel in mei - juni en wordt 80 cm tot 1 meter hoog. De gele lis is een vaste plant die graag in natte - drassig grond staat. Kan in het water staan dat meer dan 30 cm diep is. Standplaats in de zon. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.

 

Iris reticulata 'Dark Blue' - Dwergiris (Bol) 

Bloeit in februari/maart en wordt 15 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw. Vermeerderen door verwildering of door broedbollen.