De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit, roze en paars. De bollen verwilderen en je hoeft ze niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. Vermeerderen door te laten verwilderen, scheuren of door te zaaien.
Cornus Mas - Gele kornoelje (Heester)
Uitspraak = KOR-NUS
Bloeit geel in februari - maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geel - oranje. Na de bloei groeit er een rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam - gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw. Grondsoort dient kalkrijk te zijn. Is winterhard en windbestendig. Snoeien na de bloei, maar is niet nodig. Kan last krijgen van bladvlekkenziekte. Aangetaste twijgen verwijderen. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken.
Galanthus nivalis - Gewoon sneeuwklokje (Bol)
Bloeit wit in februari - maart met een groen u vormig teken in het midden van de bloem. Standplaats lichte schaduw - schaduw en wordt 10 tot 15 cm hoog. Laat het loof aan de bol zitten totdat deze geel is geworden. De bol haalt hier zijn voedingsstoffen uit. Vermeerderen door te delen tijdens of na de bloei, of door te zaaien. Zodra de zaaddozen geel worden en iets opengaan de zaden meteen zaaien in de volle grond.
Bloeit wit met rode spikkels in februari - april en wordt 45 cm hoog. Is winterhard en groenblijvend. Standplaats half zon - halfschaduw in goed doorlaatbare, zure grond. Bij een te donkere plaats, zullen de bladeren schimmel kunnen krijgen. Verwijder de bladeren en gooi ze niet op de composthoop. Is niet windbestendig. Per vierkante meter 5 à 8 stuks. Vermeerderen door te zaaien van verse zaden in juni -augustus. Door te delen in augustus - september, dan zijn de planten identiek.
Corylus avellana - Gewone Hazelaar (Heester)
Uitspraak = KO-RIE-LUS
De gele katjes op de foto zijn de mannelijke bloemen en de kleine rode bloemen zijn de vrouwelijke bloemen, die in februari verschijnen. We noemen dit eenhuizig. De bloemen verschijnen voordat het blad gaat groeien. Door de wind komen de pollen vrij in de lucht en belanden op de stempels van de vrouwelijke bloemen. Hierdoor groeien de hazelnoten die door mens en dier worden genuttigd. O.a. muizen lusten graag een hazelnoot. Wanneer de vrouwelijke bloemen bevriezen, zal er weinig tot geen opbrengst zijn en ook zelfbestuiving kan minder hazelnoten geven. De hazelaar wordt 6 meter hoog en 4 tot 4,5 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Wortelt oppervlakkig en wil graag een plek in de zon - halfschaduw. De grond dient vochtig en leemachtige te zijn. Snoeien eind februari/maart door gekruiste en dode takken weg te halen, of na 7 jaar een verjongingssnoei uit voeren door twee gesteltakken weg te snoeien. Verdraagt geen zeewind.
Bloeit met rozerode katjes in februari - april en wordt 1,5 à 2 meter hoog. Is winterhard en hoeft niet gesnoeid te worden. Wil je wel snoeien, doe dit dan net na de bloei. Standplaats zon - halfschaduw op een normale bodem. Is goed windbestendig.
Is winterhard, groenblijvend en wordt 40 cm hoog en 60 cm breed. Snoeien kan het jaar rond behalve als het vriest. Houdt van ieder grondtype en staat het liefst op een zonnige plek of in de halfschaduw. Kan meeldauw krijgen bij droogte. Is windbestendig. Vermeerderen door semi-houtachtige stekken in de lente/zomer.
Helleborus orientalis 'Tutu' - Oosters nieskruid (Vaste plant)
Vaste plant die lila - paars of roze bloeit in februari - april. Standplaats zon - halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Heeft opstaande bloemen en wordt 60 cm hoog en breed. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te kunnen zien. Vermeerderen door vers te zaaien. Helleborus is een vorstkiemer. Na de bloei uitplanten en geduld hebben. Het kan wel drie jaar duren willen de opkomende planten gaan bloeien. is niet windbestendig. kan last hebben van de bladvlekkenziekte. Verwijder de aangetaste bladeren.
Camellia japonica 'Hagoromo' - Camelia (Heester)
Uitspraak = KA-MEE-LI-A
Bloei in februari - maart lichtroze tot wit. Hoogte 1,50 m is wintergroen en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschut, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. Kan last krijgen van luizen, roetdauw, wortelrot of zonnebrand. Bij bladluizen verwijder je deze met een harde waterstraal. Bij wortelrot is de plek te nat. Vermeerderen door een half verhouten stek te nemen in de zomer. Zet de stek eerst in het water, waarna er wortels aan gaan groeien. Als er genoeg wortels aan zitten plaats je de stek in potgrond. Zodra de stek sterk genoeg is, plant je deze uit.
Bereikt na 10 jaar 1,5 meter en bloeit rozerood in februari - april. Langzame groeier die van een zonnige tot half schaduwrijke plek houdt in lichtzure grond. Is redelijk winterhard en wintergroen. De bloemen en bladeren kunnen bevriezen bij een late nachtvorst, daardoor kunnen ze later bruin gaan kleuren. Plant daarom de struik op een beschutte plek dat niet in de ochtendzon ligt. De bloemen zullen anders te snel ontdooien en bruin worden. Een lichte snoei voer je uit na de bloei. Kan last krijgen van luizen, roetdauw, wortelrot of zonnebrand. Bij bladluizen verwijder je deze met een harde waterstraal. Bij wortelrot is de plek te nat.