Planten die o.a. bijen en vlinders aantrekken

Knautia arvensis - Beemdkroon (Vaste plant)


Bloeit blauw - roze in juni - september en wordt 70 - 90 cm hoog. Is winterhard, is matig groen blijvend bij zachte winters en trekt bijen en vlinders aan. Wil een plek in de zon, in kalkrijke, droge tot vochtige bodems. Vermeerderen door ter plekke te zaaien vanaf augustus.

Gaultheria procumbens - Bergthee (Vaste plant)


De bessen die in het najaar verschijnen, blijven tot in het voorjaar aan de plant zitten, mits de vogels ze niet hebben opgegeten. Overigens schijnen de vogels deze bessen niet heel lekker te vinden, maar tijdens een strenge winter worden ze wel gegeten. Wil een plek in de halfschaduw, in lichte tot zure grond. Wordt 15 cm hoog en 25 cm breed. Bloeit in juni/juli met geurende witte bloemen.


Delphinium 'Magic Fountains' - Ridderspoor (Vaste plant)


Bloeit blauw - wit in juni - september en wordt 90 - 120 cm hoog. Standplaats zon, in vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet hetzelfde terugkomen, of door te delen in februari - maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 3 - 5 stuks.

Campanula persicifolia 'Alba' - Perzikbladklokje (Vaste plant)


Bloeit in juni/juli wit en wordt ongeveer 75 cm hoog. Standplaats in de zon/halfschaduw, in doorlaatbare humusrijke grond. Kunnen last van slakken hebben. Zaait zich gemakkelijk uit, is winterhard en niet groenblijvend. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, ter plekke zaaien in maart - april of juli-september. Het is een lichtkiemer dus met een dun laagje bedekken.

Cosmos atrosanguineus - Cosmea (Knol)


Bloeit donkerrood in juni/oktober en wordt 30 a 50 cm hoog. De bloemen ruiken naar chocolade. Is bladverliezend en matig winterhard. Standplaats in de zon halfschaduw, in normale vochtige bodem, die goed doorlatend is. Snoei de uitgebloeide bloemen steeds weg voor herbloei. Vorstvrij bewaren in een laagje turfmolm, of afdekken met een dikke laag blad of stro. Vermeerderen door te zaaien vanaf april of door de vlezige wortelknollen af te nemen en te herplanten. Per vierkante meter 9 stuks.

Nepeta faassenii - Kattenkruid (Vaste Plant)


Bloeit blauw in juni - augustus en wordt 30 - 50 cm hoog. De geur maakt bij katers seksuele gevoelens los. Ze rollen zich helemaal in de plant. Het zijn de bladeren die de kat doet krullen van plezier. Nepeta faassenii voelt zich thuis op een droge zonnige plaats die niet bemest wordt. Wordt druk bezocht door vlinders en bijen. Snoei in juli tot 10 cm geeft een tweede bloei. Kan gaan woekeren. Is goed winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

Phygelius 'Yellow Sovereign' - Kaapse fuchsia (Vaste plant)

Uitspraak = FIE-GE-LIE-US


Bloeit zacht geel in juni - september en wordt 50 cm hoog. Standplaats zonnig, niet te warm, in goed gedraineerde, niet te droge grond. Zorg dat de plek beschut is. Bij strenge vorst afdekken. Vermeerderen door stekken van zacht hout in de late lente. Snoeien In het voorjaar, terugknippen tot de basis.

Delphinium 'Casa Blanca' - Ridderspoor 

(Vaste plant)

Uitspraak = DEL-FIE-NIE-UM


Bloeit wit in juni - juli en wordt 120 cm hoog. Standplaats zon, in vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet zaai echt terugkomen, of door te delen in februari - maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 7 stuks.

Incarvillea delavayi - Tuingloxinia (Vaste plant)

Uitspraak = IN-KAR-VIL-LEA


Bloeit paars - roze met gele keel in juni/juli en wordt 50 - 70 cm hoog. Standplaats zon, in goed doorlaatbare grond. Is bladverliezend en redelijk winterhard. Uitgebloeide bloemen verwijderen voor herbloei. Is insecten lokkend. Aantal per vierkante is 9 stuks. Vermeerderen door te zaaien of door te delen. In de herfst de wortel opgraven en delen als er meer dan één groeipunt is.

Phacelia tanacetifolia - Bijenvoer (1-jarig)

Uitspraak = FA-SEE-LIA


Bloeit lila en bloeit verschillend naar gelang wanneer je gezaaid hebt. Wordt 50 - 70 cm hoog en is vorstgevoelig. Trekt bijen, hommels en vlinders aan vanwege de nectar. Bijenvoer maakt ook stuifmeel, waar de bijen gebruik van maken voor het voeren van hun larven. Standplaats volle zon in een licht voedselrijke bodem, die matig vochtig is. Men kan de plant gebruiken als groenbemester. Spit na de bloei de plant onder, zodat er meer voeding in de grond komt. De phacelia heeft behaarde bladeren waardoor er irritaties kunnen ontstaan. Vermeerderen door te zaaien vanaf half maart tot half augustus.

Knautia arvensis - Beemdkroon
Gaultheria procumbens - Bergthee 
Delphinium Magic Fountains - Ridderspoor
Campanula persicifolia Alba - Perzikbladklokje
Cosmos atrosanguineus - Cosmea
Nepeta faassenii - Kattenkruid
Phygelius Yellow Sovereign - Kaapse fuchsia
Delphinium Casa Blanca - Ridderspoor 
Incarvillea delavayi - Tuingloxinia
Phacelia tanacetifolia - Bijenvoer