Bloei in mei

Viburnum lantana - Wollige sneeuwbal (Heester)


Bloeit in mei - juni room/wit en de bloemen ruiken naar vanille. Deze heesters groeien tot 2 tot 225 meter hoog en 1,50 meter breed. Standplaats zon - halfschaduw in humusrijke, niet te droge grond. Is winterhard en bladverliezend. De bladeren zijn groot en aan de onderzijde behaard. Vandaar de naam wollige. Na de bloei vormen zich oranjerode bessen die later zwart verkleuren. In de herfst krijgt de plant een dieprode bladverkleuring, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel.  Snoeien is meestal niet nodig. Vermeerderen kan door stekken of afleggen

Geranium nodosum - Ooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeien lila in mei - september en wordt 30 a 45 cm hoog en 40 cm breed. Standplaats zon - halfschaduw in goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Hij kan goed tegen droogte, waardoor hij ideaal is voor onderhoudsvriendelijke tuinen. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 8 - 11 stuks. Vermeerderen door te zaaien of delen in het voorjaar.

Sanvitallia procumbens - Kruipende Zinnia - Huzarenknoop (1-jarig)


De bloemen zijn geel in mei - september en groeien tot 10 - 25 cm hoog en 30 a 40 cm breed. Standplaats dient in de  zon - halfschaduw te zijn in goed doorlatende, neutrale grond. Regelmatig water geven, maar vermijd natte voeten. Verwijder de uitgebloeide bloemen voor langere bloei. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Per vierkante meter 11 a 12 stuks. Is niet winterhard, maar blijft soms na een zachte winter overleven.

Rhodanthemum ‘Casablanca’ - Marokkaanse margriet (Vaste plant)

Uitspraak: RO-DAN-THE- MUM


Bloeien wit in mei/september en wordt 35 cm hoog en 30 cm breed. Wil een plek in de zon op een vocht vasthoudende en humusrijke grond. Is wintergroen en winterhard, maar wil wel beschut staan. De plant trekt bijen en vlinders aan. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar of door te stekken.

Chrysanthemum vernale - Margriet (Meerjarig)

Uitspraak in het Nederlands = KRI-SAN-THE-MUM


De bloemen zijn wit met een geel hartje in mei - september en wordt 75 cm hoog en breed. Standplaats zonnig in goed doorlaatbare grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond, in juni - augustus. Bloeit het jaar daarop of door te splitsen na de bloei.

Hyacinthoides hispanica 'Alba' - Spaanse hyacint (Bol)

Uitspraak = HAI-A-SIN-THOI-DES HIS-PAN-I-KA


Bloeit in mei - juni wit en wordt 30 a 50 cm hoog en 30 a 40 cm breed. . Standplaats in de zon - halfschaduw - schaduw, in doorlatende en humeuze grond. Na de bloei de bloem verwijderen en het loof pas wanneer dit geel wordt. Hier haalt de bol zijn energie vandaan. Vermeerderen door te laten verwilderen of zaaien.


* De plant is bestand tegen zoute wind, waardoor hij ook geschikt is voor kusttuinen.

Woelmuizen en rattenhouden niet van de bloembol, waardoor hij een natuurlijke bescherming biedt voor andere bollen

Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek (Vaste plant)

Uitspraak = FEE-UM


Bloeit in mei/ juni purper en wordt 50 - 75 cm hoog en 50 a 60 cm breed. Is niet wintergroen, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw/schaduw, in vochtige voedzame grond. Wordt bezocht door bijen en vlinders. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien in augustus in de volle grond.

Chelidonium majus - Stinkende Gouwe (Vaste plant)

Uitspraak = KE-LI-DO-NI-UM


Bloeit geel in mei - oktober en wordt ongeveer 80 cm hoog. Heeft blad dat lijkt op het eikenblad en de plant ruikt niet lekker, vandaar zijn naam stinkende gouwe. Wil een plek in de halfschaduw in voedselrijke grond. Is winterhard, niet groenblijvend en heeft een geneeskrachtige werking bv tegen wratten. Is giftig voor de meeste dieren. Vermeerderen door te zaaien.

Aquilegia vulgaris 'Petticoat Pink' - Akelei (Meerjarig)

Uitspraak = AK-WI-LEE-DJA


Wordt 60 - 75 cm hoog en bloeit roze met wit in mei - juni en wil een plek in de zon - halfschaduw - schaduw. Heeft dubbele bloemen. Niet groenblijvend, winterhard in goed doorlaatbare grond. Vermeerderen in mei - augustus. Vermeerderen door te zaaien. Het zaad is een lichtkiemer, dus niet bedekken met aarde. Zorg dat het zaad vochtig blijft en niet te nat.

Callistemon Citrinus - Lampenpoetser

Uitspraak = KAL-LIS-TE-MON


In Nederland alleen als kuipplant houden, omdat de struik niet winterhard is. Kan +5 graden buiten hebben. Is een groenblijvende plant die in mei/augustus rood bloeit met lange bloemen die op borstels lijken, waarmee men flessen schoonmaakt. Na de bloei vormen er grijze vruchtjes. Door het kneuzen van het blad komt er een citroengeur vrij, vandaar de naam citrinus. Standplaats in de zon in zure, humusrijke en voldoende vochtige grond die doorlatend is. Geef geen kraanwater, dit bevat te veel aan kalk. Snoeien na de bloei van zwakke en beschadigde takken en de overige takken kan men terugsnoeien tot 1/3 deel. Terugsnoeien tot de eerstvolgende knop aan elke tak. Zo wordt de bloei gestimuleerd voor het volgende jaar. Vermeerderen door aan het eind van de zomer stekken te nemen. Zaaien kan plaatsvinden in de lente. Kan 4 m hoog en 1 meter breed worden.

Viburnum lantana - Wollige sneeuwbal
Geranium nodosum - Ooievaarsbek
Sanvitalla procumbens - Kruipende Zinnia
Rhodanthemum Casablanca - Marokkaanse margriet
Chrysanthemum vernale - Margriet
Hyacinthoides hispanica Alba - Spaanse hyacint
Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek
Chelidonium majus - Stinkende Gouwe
Aquilegia vulgaris Petticoat Pink - Akelei
Callistemon Citrinus - Lampenpoetser