Tuinieren in mei


Sinapis alba - Witte mosterd (Eenjarig)

Uitspraak = SIE-NA-PIS


Bloeit geel in mei - november en wordt 1 meter hoog. Wordt druk bezocht door bijen en vlinders. Witte mosterd heeft de naam gekregen om zijn witte zaden. Zaaien ter plekke in maart - april, in de zon - halfschaduw, op alle grondsoorten. Is een uitstekende groenbemester. Is giftig voor paarden.Lavatera Rosea - Struikmalva (Heester)


Deze niet wintergroene heester bloeit roze van mei/oktober en houdt van een zonnige, beschutte standplaats. De bloemtrossen geven de hele zomerperiode kleur aan de tuin. Hoogte 1,50 a 2 meter en 1,5 m breed. Grondsoort: goed doorlatende grond. De lavatera in het voorjaar snoeien om vorstschade te vermijden. Lavatera bloeit op de jonge scheuten. Knip in maart alle takken terug tot ca 35 cm boven de grond. Snoeien boven een oog dat naar buiten wijst, zal de plant breed doen uitgroeien. Om de bloei te verlengen knip je telkens de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de wortels tegen vorstschade door een mulchlaag aan te brengen.


Lunaria annua - Tuinjudaspenning (Twee-jarig)


Bloeit violet in mei - juni en wordt 1 meter hoog. Standplaats halfschaduw op niet te arme - voedselrijke vochtige grond. Vermeerderen door te zaaien in juni - juli.


Allium schoenoprasum - Bieslook (Vaste plant)


Bloeit lila in mei - juli en wordt 40 cm hoog. Is winterhard, niet wintergroen en wil een plek die zonnig is. Algemene gemiddelde grond, lichte grond, zware grond, die vochtig en voedselrijk is. Aantal per vierkante meter is 9 stuks. Vermeerderen door in het voorjaar te scheuren, of door te zaaien vanaf half maart.