TTradescantia virginiana = Eendagsbloem (Vaste plant)

Bloeit blauw of wit met bloemen die maar 1 dag bloeien, in juni-september en wordt 50 cm hoog. Is winterhard, niet wintergroen en niet giftig. Is gevoelig voor de wind en wil een plek in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Woekert niet of nauwelijks. Vermeeren door af te steken of door te scheuren in het najaar. Per vierkante meter 7-9 stuks


Trachycarpus wagnerianus

Deze palm kan goed tegen de kou, maar niet tegen een natte grond. Kan bij een droge winter tot -18°C overleven. Er is uit ervaring gebleken dat de palm goed in een kuip te houden is mits hij in de winter dicht bij een muur wordt geplaatst. Door stevige wind, zullen de bladeren niet inscheuren. Is windbestendig. Standplaats zonnig tot volle zon en zeer goed gedraineerde grond. Is groenblijvend en kan ongeveer 5 m hoog worden. De beste groei is in de volle grond, door de hoge winterhardheid kan de palm gewoon buiten in de volle grond blijven staan. De Wagnerianus vindt zijn oorsprong in Japan en is door de Duitse horticulturist Wagner naar Europa gehaald. De Trachycarpus wagnerianus heeft een enorm wortelgestel om zich van voeding en water te voorzien. In een te kleine pot zal de palm zich daardoor niet gelukkig voelen. Bruin blad zo dicht mogelijk tegen de stam afknippen. Geef 1 x per jaar uitgebalanceerde mest. Vermeerderen door te zaaien.


Taxus Baccata = Venijnboom

De Taxus heeft een hekel aan natte voeten. De grond dien daarom goed gedraineerd te zijn. Is wintergroen en winterhard. Snoeien doet u in april en september, twee maal per jaar. Bij diepe snoei, zal de taxus gewoon weer uitlopen. Een Taxus is giftig, dus let kinderen en dieren dat ze er niet van kunnen eten. Hoeveel Taxussen u moet planten voor een haag, ziet u in het onderstaande lijstje.

Taxushaag lengte 40/60 cm: 4 per meter
Taxushaag lengte 60/80 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 80/100 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 100/120 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 120/140 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 140/160 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 160/180 cm: 2 per meter 
Taxushaag lengte 180/200 cm: 1,5 per meter


Trachelospermum Jasminoides = Toscaanse jasmijn (Klimmer)

Bloeit geurend wit in juni-september en wordt 5 meter hoog. Is wintergroen en winterhard tot - 10 graden. Mocht de Jasmijn invriezen, snoei dan deze takken terug in het voorjaar. De standplaats is in de zon op een warme plek, in een goede tuingrond. De plant zoekt met zijn ranken iets om te klimmen. Snoei de oude takken licht terug na de bloei. Geef in het voor en najaar wat mest. De Jasminoides Trachelospermum kan last krijgen van dopluis. Vermeerderen door af te leggen.

 


Tricyrtis = Paddenlelie, Armeluisorchidee (Vaste plant)

Uitspraak: TRIE-SIER-TIS

Bloei wit, roze, purper, blauw en geel in september/oktober. Wil een standplaats op een humeuze grond in de halfschaduw/schaduw. Nadeel is dat de Tricyrtis kan wegvallen door natte, koude weersomstandigheden en last kan hebben van het leliehaantje en slakken. Vermeerderen door te delen in het najaar.


Tropaeolum majus = Oostindische kers

Een 1-jarige plant die geel, oranje en rood bloeit, in juni/oktober. Worden bij de lagere soorten 30 - 40 cm hoog en de rankende soorten 1,5 m - 2 m hoog. Is niet wintergroen, niet winterhard en wil een plek die zonnig halfschaduw is op een normale bodem. Trekt bijen aan. Zaaien vanaf mei.