Tuinieren in september

* 1-jarige uit de potten verwijderen

* Onkruid wieden

* Gras zaaien, bladeren verwijderen, gras maaien

* Vaste planten aanplanten

* Groenblijvende heesters verplanten

* Hagen snoeien

* Buxus, Taxus, Klimop, Liguster snoeien voor de vorm

* Uitgebloeide zomer en voorjaarsbloeiers scheuren en uitplanten

* Zaden oogsten voor volgend jaar

* Stekken nemen van planten

* Snoei bladeren van de druiven weg die boven de trossen zitten

* Blijf de vissen voeren in de vijver

* Net over de vijver spannen

* Nestkastje schoonmaken en weer ophangen

* Bollen planten 


Sedum 'Herbstfreude' - Hemelseutel, Vetkruid (Vaste plant)

De Sedum trekt veel vlinders aan en bloeit rood - roze van september tot en met oktober. Standplaats in droge normale grond, wordt 50 cm hoog en wil een plek in de zon. Niet groenblijvend wel winterhard. Vermeerderen door te delen in het najaar of het voorjaar, stekken in het voorjaar. Per vierkante meter 7 stuks.

Cyclamen

De bloeitijd ligt eraan welke je koopt. Is wintergroen en de grootte zijn verschillend. Een Cyclaam moet een aantal jaar staan, wil deze rijkelijk bloeien. Standplaats humusrijke grond met goede drainage, niet in het felle zonlicht maar bv onder het bladerdek van een boom. Bescherm de Cyclaam tegen kou in de winter. Plant de knollen oppervlakkig. Vermeerderen door te zaaien. 

Tricyrtis - Paddenlelie - Armeluisorchidee (Vaste plant)

Uitspraak: TRIE-SIER-TIS

Bloei wit, roze, purper, blauw en geel in september/oktober. Wil een standplaats in  humeuze grond, in de halfschaduw/schaduw. Nadeel is dat de tricyrtis kan wegvallen door natte, koude weersomstandigheden en last kan hebben van het leliehaantje en slakken. Vermeerderen door te delen in het najaar. 

Pyracantha coccinea - Vuurdoorn (Heester)

Uitspraak = PIE-RAA-KAN-TAA KOK-KIE-NEA

De Pyracantha coccinea bloeit in mei/juni met witte bloemen en in het najaar verschijnen de mooie bessen. Wordt 1,80 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en doet het goed in doorlatende, humeuze grond. Heeft doorns en vogels zijn dol op de bessen. Snoeien wanneer de sierheester te groot of te breed wordt in juli/augustus. Dan kun je goed zien waar de bessen zich gaan vormen. Laat eventueel de takken die bessen dragen met rust. Je kunt tot wel een paar centimeter terugsnoeien op de basis. Vermeerderen door zaad, stekken en marcotteren. Per vierkante meter 1 stuks.  

Euonymus fortunei 'Minimus' - 
Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (bodembedekker)

Uitspraak = EU-O-NIE-MUS

Vaste plant die 10 cm hoog wordt. Standplaats in de zon, in droge/normale grond. De grond dient matig voedselrijk te zijn. Is wintergroen en winterhard. Per vierkante meter 11 - 15 stuks. Verdraagt sterke snoei. Snoei in het late voorjaar of de zomer. Vermeerderen door afleggen.

Hedera helix 'Goldheart' - Klimop

Uitspraak = HEE-DE-RA

Bloeit in september/oktober en wordt 5 m hoog. Kan in alle gronden staan, vocht, normaal tot droog. Standplaats: schaduw/halfschaduw/zon. Bodem bedekkend, kruipend en opgaand. Alleen als de plant jong is, klimt en kruipt hij. Om te voorkomen dat Hedera stopt met klimmen, moet je hem snoeien. De klimop behoudt op die manier zijn eeuwige jeugd. Vermeerderen: stekken nemen in de zomer, of afleggen.

Dahlia

Dahlia`s groeien het beste op een rijke grond waar veel organisch materiaal aan toegevoegd is. Het zijn tevens hongerige planten. Gekweekt in een pot dient je wel water te geven, maar in de volle grond hebben ze over het algemeen geen extra water nodig. Dahlia`s zijn niet winterhard. Laat je ze in de grond zitten, bescherm ze dan. Plant de Dahlia dan tweemaal zo diep. Rooi je de Dahlia op, plant ze dan 15 - 23 diep. Bij de eerste nachtvorst zullen de bladeren en de bloemen verschrompelen. De knollen kunnen best zo`n eerste nachtvorst overleven. In de herfst nemen de knollen juist als je ze laat zitten in gewicht toe. Snijd de stengels en spit de knol uit de grond en schudt de grond eraf. Laat ze op hun kop drogen zodat het vocht eruit kan lopen. Bewaar ze in een kist of pot en dek ze af met droge potgrond, cocopeat, zaagsel of scherp zand. Bewaar de knollen droog en koel, maar laat ze niet uitdrogen. Plant de knollen begin april rechtstreeks in de grond en dek ze af met een mulchlaag.

Cornus kousa 'Schmetterling' - Japanse grootbloemige kornoelje (Heester)

Uitspraak = KOR-NUS

Wordt ongeveer 3,50 meter hoog en breed en bloeit met crème/witte vlinderachtige bloemen in mei/juni. Rode eetbare zoete bessen die in september en oktober aan de struik groeien en in augustus rijp zijn. Verkiest een licht zure grond turf of heidegrond op een wind beschutte plaats in de zon. Is winterhard maar, niet wintergroen en heeft in het najaar rozerode met groene herfstkleur. 

Maandkalender