Terug

Tuinieren in de maand september* 1-jarige uit de potten verwijderen

* Onkruid wieden

* Gras zaaien, bladeren verwijderen, gras maaien

* Vaste planten aanplanten

* Groenblijvende heesters verplanten

* Hagen snoeien

* Buxus, Taxus, Klimop, Liguster snoeien voor de vorm

* Appels, peren, late pruimen, frambozen en groente oogsten 

* Uitgebloeide zomer en voorjaarsbloeiers scheuren en uitplanten

* Zaden oogsten voor volgend jaar

* Stekken nemen van planten

* Snoei bladeren van de druiven weg die boven de trossen zitten

* Blijf de vissen voeren in de vijver

* Net over de vijver spannen

* Nestkastje schoonmaken en weer ophangen

* Bollen planten

Clerodendrum bungei  = Kanseboom (Heester)

Uitspraak = KLEE-RO-DEN-DRUM


Bloeit rozerood in augustus-oktober en kan 2 meter hoog en breed worden. Is matig winterhard en niet wintergroen. Kan bij flinke vorst helemaal invriezen om via de wortels weer uit te lopen. De standplaats dient zon-halfschaduw te zijn en beschut. De grondsoort is humusrijk, doorlatend en vochthoudend. Ruikt bij kneuzing van het blad naar pindakaas. Snoeien doe je door in het voorjaar de ingevroren takken weg te nemen of na de bloei wat uit te dunnen. Vermeerderen door wortelstek, half houtige stek in de zomer, delen, of zaad en zaaien in het voorjaar.Pyracantha coccinea ,Orange Glow' (Sierheester)

Uitspraak = PIE-RA-KAN-THA


De Pyracantha coccinea bloeit in mei-jun met witte bloemen en in het najaar verschijnen de mooie bessen. Wordt 1,80 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en doet het goed op doorlatende, humeuze grond. Heeft doorns en vogels zijn dol op de bessen. Snoeien wanneer de sierheester te groot of te breed wordt in juli-augustus. Dan kun je goed zien waar de bessen zich gaan vormen. Laat eventueel de takken die bessen dragen met rust. Je kunt tot wel een paar centimeter terugsnoeien op de basis. Vermeerderen door zaad, stekken en marcotteren. Per vierkante meter 1 stuks.

Tuinbeelden in de tuin


Waar moet je nou op letten als je een beeld voor in de tuin wil kopen? Tuinbeelden moeten gemaakt zijn van een materiaal dat bestand is tegen de weersomstandigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je een beeld kiest bij de stijl van je huis. De meeste tuinbeelden zijn gemaakt van beton. Deze beelden kunnen goed tegen de invloeden van het weer. Een nadeel kan zijn dat algengroei zijn. Er zijn veel meer soorten materiaal waarvan een beeld gemaakt is. Plastic, fiber, glas enz. Kijk naar de stijl van je huis en natuurlijk je smaak, of het beeld daarbij past.
Verlichting in de tuin


Verlichting in de tuin kan heel praktisch, sfeervol of te veel zijn. Handig als je het sleutelgat niet meer kan vinden en krassen op de deur veroorzaakt, of een tuinpad dat verlicht is zonder struikelgevaar. Of gewoon sfeer in je tuin creëren en dat de buren kunnen zien hoe mooi je tuin is. Maar heb je al gedacht aan de vogels? Veel vogels vinden een tuin die verlicht is helemaal niet zo fijn. Is nachtelijke verlichting schadelijk voor vogels in de tuin? Ook vogels hebben hun rust nodig. Als zij gaan slapen zullen ze te zien zijn door katten of roofvogels. Overvloedige verlichting kan ook andere, directe ongewenste effecten op dierengedrag hebben, zoals te grote activiteit op tijdstippen dat ze normaal in rust zouden zijn. Denk dus na over verlichting.
Vlinderstruik snoeien


Als u de uitgebloeide bloemen terugsnoeit, krijgt u een tweede bloei. De bloemen zijn wel wat kleiner.
Insectenhotel

 

Insecten zijn onmisbaar. Sommige vallen zelfs andere insecten aan, waardoor uw planten bv niet worden opgegeten. Onderdak bieden aan insecten is dus heel nuttig. Heeft u een insectenhotel in de tuin, dan kunnen kinderen uren kijken naar alle gaatjes en holletjes, waarin insecten kruipen.

Copyright foto: Tom Post uit AlmereSedum 'Herbstfreude' = Hemelseutel, Vetkruid (Vaste plant)


De Sedum trekt veel vlinders aan en bloeit rood/roze van september tot en met oktober. Op een droge normale bodem wordt de Sedum 50 cm hoog en wil een plek in de zon. Niet groenblijvend en winterhard. Vermeerderen door te delen in het najaar of het voorjaar, of te stekken in het voorjaar. Per vierkante meter 7 stuks.


 

Vlonders Schoonmaken


Nu het weer kouder wordt en het vaker regent, zal men meer de vlonders moeten schoonmaken. Gebruik daarvoor een beetje zand en boen dit met de bezem een paar keer heen en weer. Een harde boender met gewoon water doet ook wonderen. U kunt lelijk vallen als u vaker deze vlonders betreedt.Euonymus fortunei 'Minimus' = Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (Sierheester)

Uitspraak = UI-JOO-NIE-MUS


Vaste plant die 10 cm hoog wordt. De standplaats is in de zon op een droge/normale plek. De grond dient matig voedselrijk te zijn. Is wintergroen en winterhard. Per vierkante meter 11-15 stuks. Verdraagt sterke snoei. Snoei in het late voorjaar of de zomer. Vermeerderen door afleggen.Cyclamen

De bloeitijd ligt eraan welke u koopt. Is wintergroen en de grootte zijn verschillend Een Cyclaam moet een aantal jaar staan, wil deze rijkelijk bloeien. Standplaats humusrijke grond met goede drainage, niet in het felle zonlicht maar bv onder het bladerdek van een boom. Bescherm de Cyclaam tegen kou in de winter.  Plant de knollen oppervlakkig. Vermeerderen door te zaaien.
TuinideeBuxus snoeien


Na half september dient u de buxus niet meer te snoeien. Anders zullen de uitlopers niet voldoende afgehard zijn voor de winter.Palissade


Een palissade als kantopsluiting staat sierlijk en houdt een terras strak op zijn plaats. Er bestaan verschillende kleuren en maten.Hedera helix 'Goldheart' = Klimop

Uitspraak = HEE-DE-RA


Bloeit in september/oktober en wordt 5 m hoog. Kan op alle gronden staan, vocht, normaal tot droog. Standplaats: schaduw/halfschaduw/zon. Bodem bedekkend, kruipend en opgaand. Alleen als de plant jong is, klimt en kruipt hij. Om te voorkomen dat Hedera stopt met klimmen, moet je hem snoeien. De klimop behoudt op die manier zijn eeuwige jeugd. Vermeerderen: stekken nemen in de zomer, of afleggen.Tricyrtis = Paddenlelie, Armeluisorchidee (Vaste plant)

Uitspraak: TRIE-SIER-TIS


Bloei wit, roze, purper, blauw en geel in september/oktober. Wil een standplaats op een humeuze grond in de halfschaduw/schaduw. Nadeel is dat de Tricyrtis kan wegvallen door natte, koude weersomstandigheden en last kan hebben van het leliehaantje en slakken. Vermeerderen door te delen in het najaar.Doorkijkjes


Een tuin met veel verrassende doorkijkjes, geeft een blik hoe lang een tuin bv kan zijn.Cornus kousa 'Schmetterling' = Japanse grootbloemige kornoelje (Heester)

Uitspraak = KOR-NUS KOU-SA


Wordt ongeveer 3,50 meter hoog en breed en bloeit met creme-witte vlinderachtige bloemen in mei/juni. Rode eetbare bessen die september en oktober aan de struik groeien en in augustus rijp zijn. Verkiest een licht zure grond turf of heidegrond op een wind beschutte plaats in de zon. Is winterhard maar niet wintergroen en heeft in het najaar rozerode met groene herfstkleur.


 

Dahlia


Dahlia`s groeien het beste op een rijke grond waar veel organisch materiaal aan toegevoegd is. Het zijn tevens hongerige planten. Gekweekt in een pot dient u wel water te geven, maar in de volle grond hebben ze over het algemeen geen extra water nodig. Dahlia`s zijn niet winterhard. Laat u ze in de grond zitten bescherm ze dan. Plant de Dahlia dan tweemaal zo diep. Rooit u de Dahlia op, plant ze dan 15-23 diep. Bij de eerste nachtvorst zullen de bladeren en de bloemen verschrompelen. De knollen kunnen best zo`n eerste nachtvorst overleven. In de herfst nemen de knollen juist als u ze laat zitten in gewicht toe. Snijd de stengels en spit de knol uit de grond en schudt de grond eraf. Laat ze op hun kop drogen zodat het vocht eruit kan lopen. Bewaar ze in een kist of pot en dek ze af met droge potgrond, cocopeat, zaagsel of scherp zand. Bewaar de knollen droog en koel, maar laat ze niet uitdrogen. Plant de knollen begin april rechtstreeks in de grond en dek ze af met een mulchlaag.

Terug