R

Rhododendron 'Hino-crimson'  = Azalea 

Bloeit rood in april en word 70 - 100 meter hoog. Wil een plek in de schaduw op zuurminnende en vochtige grond. Is wintergroen en winterhard.

Rhodohypoxis `Twinkle star` = Bloeiend gras

Een zuid afrikaans bolgewasje die wit, roze en rood  kan bloeien in april - juli en 15 cm hoog word. Standplaats van zon tot schaduw op een iets zure grond die goed doorlaatbaar is. Meerjarig en winterhard. Vermeerderen door voorzichtig te delen na de bloei.

Ribes Sanguineum 'King Edward VII' 

Bloeit rozerood in april - juni. Wordt 2 m hoog en is niet wintergroen. Snoeien doet u na de bloei. Verwijder ieder jaar oude uitgebloeide takken. Standplaats half schaduw - zon, op alle gronden.

Rosa 'Amber Queen' = Trosroos

Bloeit met grote, gevulde, gele bloemen van juli/oktober. Wordt 50-70 cm hoog en wil graag een plek in de zon. Grondsoort: Humus en voedingsrijk.

Rosa `Handel` = Klimroos

Bloeit roze/wit in juni/oktober en heeft een geur die matig zoet is. Klimt tot 3 meter hoog en wil een standplaats in de zon. De grond dient humusrijk, vochtig en doorlaatbaar te zijn. Is een zeer goede doorbloeier en is gevoelig voor sterroetdauw. De stengels zijn bijna doornloos.

Rosa `Leonardo da Vinci`= Trosroos

Doorbloeiende trosroos die van juni/september donkerroze bloeit. Hij is sterk en geurt licht. Rosa 'Leonardo da Vinci' is ook bekend onder de naam Rosa `Meideauri`. Wordt 70 a 90 cm en wil een standplaats in de zon op een goede tuingrond. 3 tot 5 stuks op 1 vierkante meter.

Rosa `Nostalgie`= Grootbloemige trosroos

Bloeit twee kleuren roze/wit van juni/oktober. Standplaats zon/halfschaduw op goed doorlaatbare, humeuze grond. Wordt 60-80 cm hoog. Snoeien in maart tot 15 cm en na de bloei tot 30 cm terugknippen. Geurt goed en is doorbloeiend.

Rosa `Rumba` = Roos

Bloeit oranje/geel in juni/augustus. Wordt ongeveer 70 cm hoog en verlangt een plek in de zon/halfschaduw, op normale tot vochtige, kalkrijke bodem. Heeft geurende bloemen, bladverliezend en winterhard. 

Rosa 'Pierre de Ronsard' = Klimroos

Bloeit geurend zalm - roze van juni tot oktober en wordt 2,50 hoog. Is zacht geurend. Wil een plek in de zon.

Rhododendron 'President Roosevelt' = Rododendron

Bloeit wit met een roze hart in april/mei en wordt 1 m tot 2 m hoog. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, in een zure turf en humus en goed doorlatende grond. Is wintergroen, goed winterhard, rijkbloeiend, verdraagt goed forse snoei, liefst direct na de bloei.

Rhyncospermum jasminoides = Toscaanse jasmijn, sterjasmijn

Bloei wit in juni/september en is sterk geurend. De standplaats dient zonnig tot halfschaduw te zijn, op een beschutte plek. Op een zonnige plek is de bloei het rijkst.  Is wintergroen maar niet goed winterhard. Kan - 5 graden hebben en wordt 5 m hoog. De sterjasmijn bloeit op het oude hout. Vermeerderen: Stekken of uit zaad.