Paddenstoelen, zwammen, parasieten en schimmels

  

Paddenstoellen


Elfenbankje - Trametes versicolor

Het elfenbankje is een paddenstoel en is niet giftig. Versicolor betekent veelkleurig. Het Elfenbankje is een wondparasiet van allerlei loofbomen o.a. beuken, eiken, berken, populieren, wilgen, hazelaars en kersen. Komt voor op dode stobben, maar ook op levende bomen. Wanneer een boom geïnfecteerd is door een aanrijding of als men een tak afgezaagd, kunnen Elfenbankjes voorkomen. Het Elfenbankje is te herkennen aan grote aantallen en groeien dakpansgewijs. Is niet giftig maar niet smakelijk voor de mens.

Dennenkleefsteelmycena - Mycena epipterygioides

Is giftig en heeft een bol of kegelvormig, groengeel tot bruinachtig gestreepte hoed. Soms met roestbruine vlekjes. Te vinden op dood rottend hout van naaldbomen.

Dennemoorder - Heterobasidion 

Parasiet die een boom dood. Verschijnt op stammen, stobben, stronken, soms op loofbomen. Groeit aan de voet van naaldbomen.

Zwammen
Kogelhoutskoolzwam - Concentrica

Heeft bruine tot zwarte bollen die glad zijn. Komt voor op dode delen of takken van loofbomen voornamelijk de es. Is niet eetbaar.


Echte Honingzwam - Armillaria mellea 

Is giftig en groeit in bundels op levend of dood hout. Komt voor op voedselrijke gronden.

 


Wit oorzwammetje - Crepidotus mollis

Hoed schelpvormig met lamellen van wit tot vuilbruin. Komt voor op allerlei soorten hout en op  voedselarm tot rijke grond. Is niet giftig maar heeft geen smaak.


 

Vliegenzwam - Amanita muscaria

Draagt een bolvormige hoed rood met witte vlokken. Komt voor in bossen en lanen bij de berk, eik, beuk, linde, den en spar. De Vliegenzwam is giftig.Home