Terug
P
Panicum virgatum rehbraun = Vingergras (Siergras)

Bloeit wit in augustus-oktober. Wordt 120 hoog en is een vaste plant die winterhard is en niet groenblijvend. Verlangt een plek in de zon. De grond dient droog tot vochthoudend te zijn. Vermeerderen in het voorjaar maart of april de kluit te delen.


Papaver= Klaproos

Bloeit in mei-juli in rood-roze of wit. Zaaien in de herfst of vroege voorjaar, want de zaden hebben koude temperatuur nodig om tot bloei te komen. Als je klaprozen in de zomer of herfst zaait bloeien ze volgend jaar. Zaai je in maart, april of mei, dan bloeien ze al hetzelfde jaar. Schoffel de grond los en strooi de zaden uit. De zaden dienen niet bedekt te worden maar aangedrukt. Geef daarna de zaden water. Groeit het beste op voedselarme grond die niet te nat is en in de zon.


Pyracantha coccinea ,Orange Glow' (Sierheester)

De Pyracantha coccinea bloeit in mei-jun met witte bloemen en in het najaar verschijnen de mooie bessen. Wordt 1,80 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en doet het goed op doorlatende, humeuze grond. Heeft doorns en vogels zijn dol op de bessen. Snoeien wanneer de sierheester te groot of te breed wordt in juli-augustus. Dan kun je goed zien waar de bessen zich gaan vormen. Laat eventueel de takken die bessen dragen met rust. Je kunt tot wel een paar centimeter terugsnoeien op de basis. Vermeerderen door zaad, stekken en marcotteren. Per vierkante meter 1 stuks.


Pelargonium peltatum = Hanggeranium (1-jarig)

Deze hanggeranium wordt 40 cm hoog en bloeit in mei/oktober in verschillende kleuren. Wil een plek in de zon. Zorg voor potscherven in de pot en gaatjes in de bodem. Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet te warm is en niet warmer dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geeft u ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen. Per vierkante meter 8-11 stuks.


Pennisetum alopecuroides 'Hameln' = Lampenpoetsersgras (Siergras)

Laagblijvende siergras en smal blad, die in 50 cm hoog wordt. Bloeit van juli/september met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. De aren verkleuren naar zilverwit tot diep in de winter. Is winterhard tot - 7 graden en is niet wintergroen. Standplaats op vochthoudende, goed doorlatende grond in de volle zon/schaduw. Snoei in maart de uitgebloeide aren en bladeren terug tot 10 cm boven de grond. Vermeerderen door te scheuren eind april of te zaaien in april-mei.


Pennisetum setaceum 'Rubrum' = Lampenpoetsergras (Siergras)

Bloeit grijs-rood in juli oktober en wordt 1 meter hoog en 1,50 breed. Standplaats zon-halfschaduw, op een beschutte plek. Grondsoort licht humeus, die goed water doorlatend is en licht vochtig blijft. Is donkerbladig, matig winterhard en niet groenblijvend. Breng in het najaar een mulchlaag aan tegen de vorst en snoei na de winter het gras kort. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.


Petunia Ramblin = Petunia(1-jarig)

Bloeit vroeg in de zomer, tot eind september en wil om de week een gift van mest. Laat de grond niet uitdrogen en haal de uitgebloeide bloemen en dwalende lange stengels steeds weg. Wil een plek in de zon en is 1-jarig.


Pernettya mucronata = Parelbes (Heester)

De bessen van een Pernettya mucronata verkleuren prachtig van wit/groen naar rood, roze of wit en blijven de gehele winter aan de struik zitten. Wil graag een plek in de tuin op lichtzure tot zure grond. Pernettya is 2 huizig, je hebt dus altijd een mannelijke plant nodig om jaarlijks verzekerd te zijn van bessen. Wordt 50 cm a 1 m hoog, is winterhard tot - 15 graden en is wintergroen. De bloeitijd is mei/april met witte bloemetjes. Standplaats: halfschaduw/zon. Staat de plant in de zon, dan dient de grond vochtig te zijn. Vermeerderen door het nemen van stekken in november-december. Om nieuwe scheuten te stimuleren snoeit u in de winter als het niet vriest, of in het voorjaar sterk terugsnoeien. Geef geen leidingwater, gebruik onthard water of regenwater. Zet 3 planten op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te stekken in november-december.


Persicaria amplexicaulis 'Alba' = Duizendknoop, Adderwortel

Bloeit wit in juli-september en wordt 1 m tot 120 m hoog. Een vaste plant die niet groenblijvend is, wil graag een plek in de zon. Aantal per m2, 7-9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.


Pentaglottis sempervirens = Overblijvende ossentong (Vaste plant)

Bloeit blauw in mei-augustus en wordt 70 cm hoog. De standplaats dient in de schaduw te zijn op een humusrijke grond. Vermeerderen door te zaaien. Per vierkante meter 5 tot 7 stuks.


Phacelia tanacetifolia = Bijenvoer (1-jarig)

Bloeit lila en bloei verschillend naar gelang de zaai tijd. Wordt 50-70 cm hoog en is vorstgevoelig. Trekt bijen, hommels en vlinders aan vanwege het nectar. Bijenvoer maakt ook stuifmeel, waar de bijen gebruik van maken voor het voeren van hun larven. Standplaats volle zon op een licht voedselrijke bodem die matig vochtig is. Men kan de plant gebruiken als groenbemester. Spit na de bloei de plant onder, zodat er meer voeding in de grond komt. De Phacelia heeft behaarde bladeren waardoor er elke soms irritaties veroorzaken. Vermeerderen door te zaaien vanaf half maart tot half augustus.


Philadelphus 'Minnesota Snowflake' = Boerenjasmijn

Bloeit wit in juni-juli en wordt 1,50 meter hoog. Is niet wintergroen, is winterhard en niet giftig. Standplaats is lichte schaduw-zon, op een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Snoeien na de bloei van de oudste takken weg om de plant jong te houden. Vermeerderen: winterstek/houtachtige stek, zomerstek/kruidachtige stek.


Photinia × fraseri 'Red Robin' = Glansmispel (Sierheester)

Bloeit wit in mei-juni en wordt 3 meter hoog. Na de bloei volgen er rode bessen die giftig zijn en later zwart verkleuren. Is wintergroen en verdraagt een temperatuur tot - 5 graden. Standplaats zonnig met voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Is matig windbestendig en verdraagt half verharding. Vanwege de vorstschade planten op een windvrije plek. Krijgt in het voorjaar bruinrode bladeren die later gaan verkleuren naar groen en in de herfst verkleuren ze naar bordeauxrood. Snoeien kan vanaf maart, maar dan heeft u geen bloemen. De Photinia vermeerder je door een half-afgerijpte twijg in juli/augustus als stek te nemen.

 


Phlox Paniculata-groep = Vlambloem

Bloeit in allerlei kleuren in augustus/oktober. Is zeer goed winterhard en wil een plek in de zon/iets schaduw, op humusrijke vochtige grond. In de schaduw krijgt de Phlox last van meeldauw. Wordt 75-175 cm. en is bladverliezend. Geef wat koemest in het voorjaar. Vermeerderen door te scheuren.


Phylliopsis hillieri `Sprite`= Ierse heide

Phylliopsis hillieri `Sprite` is wintergroen en wordt ongeveer 30 cm hoog. Bloeit roze in maart/juni en daarna nog een paar keer terugkerend. Standplaats volle zon/halfschaduw op zure grond, die gemiddeld vruchtbaar, humusrijk en goed doorlatend is. Is tot - 18ºC winterhard. De geurende bloemen trekken vlinders en bijen aan. Snoeien onmiddellijk na de bloei.


Phygelius 'Yellow Sovereign' = Kaapse fuchsia (Half heester)

Bloeit zacht geel in juni-september en wordt 50 cm hoog. Standplaats zonnig, niet te warm, op een goed gedraineerde niet te droge grond. Zorg dat de  de plek beschut is. Bij  strenge vorst afdekken. Vermeerderen door stekken van zachthout in de late lente. Snoeien In het voorjaar terugknippen tot de basis.


Pieris japonica 'Katsura' = Rotsheide (Sierheester)

Bloeit roze met rood in maart - april en wordt 1 m hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem. Vermeerderen door af te leggen.

 

Pieris japonica Polar Passion = Rotsheide (Heester)

Bloeit roze in april - mei en wordt 1 meter hoog. Standplaats halfschaduw in een koele, vochtige en goed gedraineerde grond met voldoende humus. Is winterhard. Mag gesnoeid worden, maar hoeft niet. Vermeerderen door kopstekken te nemen in het najaar en binnenshuis te laten overwinteren.


Pieris japonica 'Valley Valentine' = Rotsheide

Bloeit wijnrood in maart/april en wordt 1,50 cm hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem.


Primula denticulata 'Alba' = Kogelprimula, Bolprimula

Bloeit wit van maart t/m mei. Hoogte is 10-20 cm, 11-15 st. per m2, vaste plant, winterhard maar niet groenblijvend. De standplaats dient zon tot halfschaduw te zijn op een normale bodem.


Primula denticulata 'Cashmeriana' = Bolprimula

Een vaste plant die lila bloeit met kogelvormige bloemen, vanaf eind maart - april. Wordt 20 a 25 cm hoog. De standplaats dient zonnig te zijn, op een vochthoudende grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Aantal per vierkante meter 7 - 9 stuks.


Primula dubbelbloemig = Sleutelbloem (Vaste plant, maar vaker gebruikt als 1-jarige)

Bloei o.a. roze van februari-oktober. Standplaats zonnig, in leemachtige vochtige bodem. Kan -2 graden verdragen.


Primula denticulata 'Alba' = Kogelprimula, Bolprimula

Vaste plant die wit bloeit van maart t/m mei. Hoogte is 10-20 cm, winterhard en niet groenblijvend. 11-15 st. per m2 De standplaats dient zon tot halfschaduw te zijn op een normale bodem.


Primula elatior 'Mister Gold laced' = Sleutelbloem (Vaste plant)

Bloeit zwart - geel in april - mei en wordt 20 cm hoog. Is groenblijvend en een vaste plant die vaker wordt gebruikt als éénjarige. Is winterhard en wil een plek in de zon - halfschaduw op een neutrale bodem. Voor extra lange bloei verwijdert u steeds de uitgebloeide bloemen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

 

Primula 'Gold Nugget = Sleutelbloem

Bloeit geel in het vroege voorjaar en wordt 25 cm hoog. Standplaats zon - half schaduw - schaduw op kalkrijke en vochtige grond. Is niet wintergroen en twee jarig.


Primula veris = Gulden sleutelbloem

Bloeit in april/mei en soms een tweede bloei in september/oktober. Standplaats zonnige/lichte schaduw, in  vochtige, vrij voedselarme tot matig voedselrijke, kalkrijke, humusrijke grond.


Prunus dulcis = Amandelboom (Fruit)

De vrucht van de Amandelboom valt onder de steenvrucht en heeft een harde kern. De grond dient normale goed verbeterde tuingrond te zijn. Standplaats zonnig/halfschaduw. Snoei is niet nodig maar dit doet u het beste van half april t/m september. Is niet groenblijvend en kan temperaturen hebben van - 15 graden. In de grond komt de Amandelboom beter tot zijn recht. In een pot zal de Amandelboom sneller bevriezen. Tevens dient de grond goed doorlaatbaar te zijn, i.v.m. wortelrot. Bemesten in het voorjaar met kunstmestkorrels.


Prunus persica var. nucipersica = Nectarineboom

Een zelfbestuiver die veel vruchten kan leveren en bij de groep steenvruchten behoort. Wordt 4 tot 6 meter hoog. Bij veel vruchten kunt u er een aantal verwijderen, dan zullen de overgebleven vruchten groter groeien. Het vruchtvlees is sappig met een aroma die aangenaam is. Is goed winterhard, maar niet wintergroen. Let op de vorst die de bloesemknoppen kan doen bevriezen. Bloeit roze in april en wil een standplaats die zonnig is, kalkrijk en niet te nat. Luchtig snoeien doet u in mei - augustus, dan hebben ze minder last van krulziekte. Vermeerderen door te zaaien, enten of oculeren.


Polygala chamaebuxus 'Grandiflora' = Vleugeltjesbloem (Sierheester)

Bloeit geel en paars in april/augustus. Wordt 10 à 20 cm hoog en is een vaste plant. Is winterhard tot - 20 graden en wintergroen. Wil een plek in de halfschaduw op een droge tot normale bodem. 11 stuks per vierkante meter. Stengels na de bloei terug knippen. Vermeerderen door zaad.


Potentilla fruticosa 'Goldfinger' = Ganzerik

Bloeit geel van juni/september en wordt 1 m hoog en 1,50 breed. Is niet wintergroen en wil een standplaats in lichte schaduw/zon. De grond dient goed en doorlatend te zijn. Snoeien doet u licht in maart.


Potentilla `Gibson`s Scarlet = Ganzerik         

Bloeit bloedrood in juni-juli en wordt ongeveer 40-50 cm hoog. Standplaats zon op een min of meer voedselrijke grond. Is een vaste plant die niet wintergroen is. 7 - 9 stuks/m² Vermeerderen door te scheuren en te herplanten.


Terug