O

Ocimum basilicum 'Dark Opal' = Bassilicum (1-jarig)

Basilicum wil een plek uit de wind, in de zon en heeft warmte nodig.  Is 1-jarig en vorstgevoelig. Uitplanten in de tuin pas na half mei. Door de blaadjes steeds te oogsten, kom de plant niet in bloei. Bovendien blijft deze dan bossig van vorm. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in mei.

Olea Europaea = Olijfboom

Er zijn maar enkele soorten die in Nederland kunnen leven in de volle grond, mits ze een aantal jaar oud zijn. De Olijfboom is namelijk niet winterhard, maar wel wintergroen. Beter is het om ze in een pot te planten. Ze bloeien creme-wit in mei/juni en hebben een plek nodig in de zon. De vruchten die zich ongeveer na 5 jaar gaan vormen kunt u oogsten. Na de oogst snoei u deze takken een stukje terug, omdat de olijf niet voor de tweede keer aan dezelfde tak groeit. De grond dient zanderig, voedzame klei met wat kalk en voldoende vochtig te zijn, maar niet te nat. Bij een te natte grond rotten de wortels.

Opaeolum minus = Oostindische kers

Bloeit oranje, geel en rood van juni/oktober en wil een standplaats in de zon/halfschaduw. Is 1-jarig en kan op alle grondsoorten die niet te nat is. Vermeerderen door te zaaien in maart-april. Zaaien in de zomer of herfst geeft een bloei in de lente.

Ornithogalum dubium = Vogelmelk

Bloeit in maart-april   tot 30 a 40 cm hoog, met oranje bloemen. Wil een plekje in de zon-halfschaduw en is niet winterhard. De Ornithogalum dubium is een bloembol en wordt in Engeland ook wel ster van Bethlehem genoemd.

Ornithogalum dubium = Vogelmelk (Vaste plant, bolgewas)

Bloeit in maart-april tot 30 à 40 cm hoog, met oranje bloemen. Wil een plekje in de zon-halfschaduw en is niet winterhard. De Ornithogalum dubium is een bloembol en wordt in Engeland ook wel ster van Bethlehem genoemd. Vermeerderen door te delen of door rijp zaad te zaaien. De zaden hebben kou nodig om te kunnen ontkiemen. 

Encyclopedie