Maand November 
* Haal blad van uw pad. Als het nat is kunt u uitglijden

* Bladeren van het gazon halen

* Binnen in huis Notensla of Rucula kweken

* Druif snoeien

* Voorjaarsbollen planten

* Geef vogels te eten

* Haal beelden en potten binnen die niet vorstvrij zijn, of pak ze goed in

* Pak vorstgevoelige planten goed in

* Bindmateriaal goed vastmaken vanwege stormen

* Niet snoeien wanneer het vriest

* Net over de vijver spannen voor de bladeren

* Zorg dat de vijver niet dicht vriest 


 


Ilex aquifolium 'Bacciflava' = Gele hulstbes (Heester)


Geeft na de witte bloei in mei, gele bessen in de herfst en wordt 4 meter hoog. De bloemen zijn niet opvallend en de bladeren zijn puntig en scherp. Deze Ilex groeit langzaam en de bessen zijn giftig. Is groenblijvend en winterhard. Op humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende bodem en verdraagt zowel zure als kalkhoudende grond. Is windbestendig en wil een plek in de zon. Vermeerderen door te stekken en de stek in het water te zetten want dan bevorder je de wortelgroei. Snoeien doe je na de bloei. Haal buiten naar binnen


Materialen die we in de tuin vinden halen we van buiten naar binnen. Gezellig met kaarslicht, dennenappels of houtschijven. Dennenappels kun je verzamelen en drogen in de oven, zodat insecten die erin zitten niet overleven. Klop dus eerst de dennenappel buiten uit voordat je ze gaat drogen. Houten schijven zijn verkrijgbaar in veel tuincentrums. Je kunt ze beschilderen met leuke teksten, gebruiken als onderzetters of gebruiken als onderzetter onder een kaars.Groenblijvers


Bomen en heester die groenblijvend zijn blijven in de winter water verdampen. Bv de Rododendron kan daardoor zeker met de felle winterzon, droogte of verbranding  oplopen. Geef daarom wanneer het niet vriest water en plaats een bescherming d.m.v. een vliesdoek.Nu het weer zo zacht is........de late herfst laat nog veel zien. Hoe mooi is dat?Blad uit de vijver halen


Haal het blad uit de vijver als je geen doek erover hebt gespannen. De kwaliteit van het water blijft dan optimaal.
Bomen vastbinden


Bindt bomen die net geplant zijn stevig vast of plaats een boompaal. Vooral met veel wind kunnen ze omvallen.

Pad gemaakt van kiezelstenen


Een pad gemaakt van kiezelstenen kunt u in cement leggen of zo de grond intikken na afvlakken. Bij het laatste moet u rekening houden dat de kiezels kunnen wegzakken als u erop loopt. Het in cement leggen van de kiezels hoort op afschot te liggen. Anders heeft u steeds last van plassen, mos en/of algen. Bovendien zullen plassen kunnen bevriezen, waardoor het pad zeer glad kan worden. Een pad van kiezels loopt niet altijd stevig. Houdt dus rekening met ongelijke delen.

Gezellig


De voorkant van een huis is het aangezicht. Vaak kun je al zien wie er woont. Potten met beplanting of zoals op de foto een bankje, maakt het aangezicht een stuk vrolijker en netjes.Bladeren


De bladeren van de Wilde Wingerd zijn gevallen en vullen kieren en openingen waar zaden zijn gestrooid die een koude behandeling nodig hebben. Onder dit bladerdek kunnen ze zachtjes slapen om in het voorjaar weer op te duiken.Pernettya mucronata = (Heester)

Uitspraak = PER-NET-TIE-A


De bessen van een Pernettya mucronata verkleuren prachtig van wit/groen naar rood, roze of wit en blijven de gehele winter aan de struik zitten. Wil graag een plek in de tuin op lichtzure tot zure grond. Pernettya is 2 huizig, je hebt dus altijd een mannelijke plant nodig om jaarlijks verzekerd te zijn van bessen. Wordt 50 cm a 1 m hoog, is winterhard tot - 15 graden en is wintergroen. De bloeitijd is mei/april met witte bloemetjes. Standplaats: halfschaduw/zon. Staat de plant in de zon, dan dient de grond vochtig te zijn. Vermeerderen door het nemen van stekken in november-december. Om nieuwe scheuten te stimuleren snoeit u in de winter als het niet vriest, of in het voorjaar sterk terugsnoeien. Geef geen leidingwater, gebruik onthard water of regenwater. Zet 3 planten op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te stekken in november-december.


 

Malus 'Professor  Sprenger' = Sierappel (Sierheester)


Geeft in mei witte bloemen die sterk geuren en wordt 5 a 6 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon op een drogere, voedzame, goed doorlatende grond. Vormt gele appeltjes die ver in de winter aanblijven die niet eetbaar zijn. Het blad heeft een goudgele herfstverkleuring. Is licht schurftgevoelig en gevoelig voor bloedluis. Onderhoud en snoeien in oktober november.


 

Acer palmatum 'Garnet' = Japanse Esdoorn (Sierheester)

Uitspraak = AT-SER


Wordt 1,50 hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw, liefst in de luwte, op vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Geeft kleine, roodachtig paarse bloemen die in de lente verschijnen. De gevleugelde zaden zijn net helikopters als men ze in de lucht gooit. Is winterhard maar niet wintergroen. Snoeien doet u bij voorkeur niet. De Acer kan sterk bloeden. Wilt u echter wel snoeien, doe dit dan in de rustperiode en dat is voor het einde van het jaar. Vermeerderen door enten op een onderstam van een gezaaide wilde Japanse esdoorn, of door te zaaien. Er zal slechts een klein percentage soortecht terugkomen.

 Euonymus alatus `Compactus`= Kardinaalshoed (Sierheester)

Uitspraak = UI-O-NIE-MUS


Bloeit van mei/juni met onopvallende geelgroene bloemetjes en wordt 1 m tot 1,20 m hoog en 1,5 m tot 2,5 m breed. Standplaats in de zon/halfschaduw op alle zuur, kalkhoudend, neutraal, humusrijke vochthoudende grond. De vruchtdozen in de herfst hebben oranje zaden en de bladeren kleuren prachtige felrood. Is een bladverliezende struik en zeer winterhard. Snoei kan om de struik netjes te houden en dat doet u bij voorkeur in maart. Een mogelijke plaag is de kardinaalsmutsstippelmot. De rupsen vreten het blad aan, waarna ze dichte spinsels maken. Vermeerderen d.m.v. een winterstek.


 

Viburnum opulus ‘Compactum’ = Gelderse roos (Sierheester)

Uitspraak = VI-BUR-NUM


Bloeit wit in mei/juni en wordt 1,50 m hoog. Het blad kleurt in de herfst rood, roze en paars. In de herfst komen er trossen met felrode bessen aan de heester. Ze blijven tot diep in de winter aan de heester zitten. Is winterhard maar niet wintergroen. De standplaats dient zon/halfschaduw te zijn, op een voedzame, humusrijke grond, waarin water goed wordt vastgehouden. De plant heeft op een droge standplaats snel last van bladluizen. Snoeien doet u na de bloei. Snoei bij volgroeide struiken één op de vijf van de oude stengels bij de basis weg. Snoei scheuten die zwak zijn helemaal weg. Past u verjongingssnoei toe, dan worden alle stengels bij de basis weggesnoeid. De stengels bloeien dan pas in het tweede jaar. Vermeerderen door een stek af te snijden en deze laten wortelen in vochtige compost. Of door afleggen. Buig de takken naar de grond en leg een steen op de tak. Na verloop van tijd vormen zich worteltjes op het laagste punt. Daarna knipt u de tak af en heeft u een nieuwe plant.

Maandkalender