Tuinieren in Mei 

* Na half mei zomerbollen planten

* Na ijsheiligen kuipplanten buiten zetten

* Pompoen, Aubergine, peper en paprika half mei buiten zetten

* Onkruid wieden

* Buitenboel schilderen

* Houd het weer in de gaten en bescherm gevoelige planten met vliesdoek of noppenfolie

* Snelle groeiers en klimmers steunen

* Vissen voeren

* Ligusterhagen, beuk, haagbeuk, buxus, lonicera, laurierkers en hulst snoeien

* Buxus snoeien bij bewolkt weer

* Coniferen later deze maand snoeien


Hanggeranium = Pelargonium peltatum

De hanggeranium bloeit in mei/oktober verschillende kleuren en wil een plek in de zon. Zorg voor potscherven in de pot en gaatjes in de bodem. Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet te warm is en niet warmer dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geeft u ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen.
Delphinium ‘Guardian’ white = Ridderspoor

Uitspraak = DEL-FIE-NIE-UM

Bloeit wit in mei - oktober en wordt 75 cm tot 1 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. Is niet wintergroen en wil standplaats op goede grond. Per vierkante meter 5 tot 8 stuks. De uitgebloeide stengels fors terugknippen en de plant goed bemesten, dit zorgt voor een 2e bloei.

Kalmia latifolia = Lepelboom

Bloeit wit tot licht roze in mei - juni en wordt 2 m hoog. Langzame groeier, die wintergroen en winterhard is. De standplaats dient half schaduw  tot schaduw te zijn in een humusrijke lichtzure grond.
Fuchsia hybride = Bellenplant

Uitspraak = FUK-SIA

Bloeit roze in mei - oktober en wordt 25 cm hoog. Wil een plek in de zon tot halfschaduw op een grond die licht vochtig aanvoelt. Is niet winterhard. Verwijder de dode bloemen.


Clematis 'Giselle' = Bosrank

Uitspraak = CLEE-MAA-TIS

Bloeit roze van mei - september en wordt 1,20 m tot 1,50 hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon - halfschaduw op een normale tot vochtige bodem. Snoeien in het voorjaar tot 30/50cm vanaf de grond. Regelmatig bemesten.

Weigela `Majorie` = Weigelia

Bloeit wit, rood en roze in mei - juni en wordt 1,5 m a 2 m hoog. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Op een plek in de zon - halfschaduw dient de grond neutraal en doorlatend vochtig te zijn. Snoeien doet u alleen van dode en zieke takken, of als u een verjongingssnoei wilt toepassen, dan snoeit u één derde van de oude takken terug tot aan de grond. Geeft in de herfst prachtige oker tot paars kleurige bladeren.Deutzia Grazilis = Bruidsbloem

Bloeit wit mei - juni en wordt 70 cm hoog. Standplaats in in de volle zon op een voedselrijke plaats. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoei na de bloei één derde van de takken weg om verjonging te stimuleren. Draagt geurende bloemen en is te vermeerderen door een houtstek.
Deutzia x elegantissima 'Rosealind' = Bruidsbloem

Bloeit wit - roze in mei - juni en wordt 1,50 hoog. Is niet wintergroen en houdt van vocht houdende grond. Wil een plek in de zon. Vermeerderen door een houtstek.


Geranium sanguineum striatum  = Bloedooievaarsbek

Deze Geranium is bladverliezend en bloeit roze in mei - juli. Wordt 25 cm hoog en wil een plek in de zon - half schaduw. Is bladverliezend en wil een goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Is winterhard maar niet wintergroen. Geraniums zijn ook goede bijen en vlinderplanten. Kan last krijgen van meeldauw of een virus. 9 - 11 stuks per vierkante meter. 
      


Salvia `Wendy`s Wish` =  Salie

Bloeit roze - rood van mei tot september. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de volle zon of half schaduw. Is niet winterhard en niet wintergroen en wil op een niet te natte grond staan. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Snoeien is niet nodig.

Ceanothus thyrsiflorus, = Amerikaanse sering, herfstsering

Uitspraak = SEE-AA=NO-THUS

Bloeit blauw in mei - juni en is winterhard tot - 5 graden. Afdekken bv met blad. Is wintergroen en wordt 50 cm hoog. Houdt van matig voedselrijke, liefst iets vochtig blijvende, zandige, goed doorlatende grond. Standplaats zonnig en beschut.  Snoeien doet u om de paar jaar, om de groei mooi van vorm te houden. 

Malus `Evereste`= Sierappel

Geeft in mei witte bloemen en wordt 5 a 6 meter hoog. Is niet wintergroen. Wil een plek in de zon op een voedzame, goed doorlatende grond. Vrij van meeldauw en schurft. De bladeren verkleuren in de herfst naar oranjegeel. Vormt veel oranjerode appeltjes, die tot ver in de winter aanblijven. Snoeien doet u zo min mogelijk i.v.m. het vormen van waterscheuten. Daardoor kan de bloei minder worden.
Lupinus 'Gallery Red' = Lupine

Bloeit rood in mei - juni en krijgt na de bloei lange peulen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Wordt 45 tot 60 cm hoog en is niet lang levend.  Bloeit pas in het tweede jaar en wil graag op een plek in de zon - halfschaduw. Grondsoort: vruchtbaar - zuur, voldoende vochtig. Houdt niet van winters die nat zijn. Hertenbestendig.  4 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien onder glas in mei - juni en ter plekke in juni - juli. Zaden aanvijlen of 24 uur voor weken.

 Taxus Baccata = Venijnboom

De Taxus heeft een hekel aan natte voeten. De grond dien daarom goed gedraineerd te zijn. Is wintergroen en winterhard. Snoeien doet u in april en september, twee maal per jaar. Bij diepe snoei, zal de taxus gewoon weer uitlopen. Een Taxus is giftig, dus let kinderen en dieren dat ze er niet van kunnen eten. Hoeveel Taxussen u moet planten voor een haag, ziet u in het onderstaande lijstje.

Taxushaag lengte 40/60 cm: 4 per meter
Taxushaag lengte 60/80 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 80/100 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 100/120 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 120/140 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 140/160 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 160/180 cm: 2 per meter 
Taxushaag lengte 180/200 cm: 1,5 per meterDianthus caryophyllus = 'Pink Kisses' Anjer 

Uitspraak =DIAN-TUS CAA-RIE-OO-PIE-LUS

Bloeit mei - juni roze - paars en wordt 20 cm hoog en wil een plek in de zon - half schaduw. Is matig winterhard en wintergroen. Kan na de bloei in de tuin gezet worden, als de grond niet te zwaar en te nat is. Wordt behandeld als twee-jarig. Vermeerderen door stekjes. De plant krijgt geen zaad. Erysimum 'Bowles Mauve'  = Muurbloem, steenraket

Uitspraak = EE-RIE-SIE-MUM

Bloeit lila in mei/september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon op een droge plaats en goede grond. Is winterhard maar niet wintergroen. Kan zomaar wegvallen op natte gronden. Knip uitgebloeide bloemen uit de plant voor doorbloei. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen in mei-juli door een stek te nemen.Laburnum anagyroides - Goudenregen

Bloeit in mei-juni geel en groeit als struik of een boom van 9 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. De zaden en de vruchten zijn giftig. Groeit op alle grondsoorten, behalve op een te natte bodem. De bodem dient doorlatend te zijn op een plek die halfschaduw is. Snoeien is niet nodig. Het volstaat met het verwijderen van dode takken. Holle takken die na het snoeien ontstaan, kunnen gaan rotten als er water in blijft staan. Vermeerderen door zaaien, maar komt vaak heel wild terug die nauwelijks bloeit. 
Alg in de vijver

In mei is er weer genoeg alg in de vijver. Om het u gemakkelijk te maken, neemt u een wc borstel en draait deze rond de alg. Daardoor blijft het alg aan de borstel plakken. Werk beheerst en rustig, zodat de vissen niet gestrest raken. Draai rustig rond, zodat er geen sporen of deeltjes los komen die nieuwe groei van alg veroorzaken.Isla Bonita

Is niet winterhard en wil een standplaats in de halfschaduw tot zonnig. Potkluit goed vochtig houden. Uitgebloeide bloemen weghalen bevordert doorbloei. Bloei vanaf mei tot diep in de herfst. 
Lonicera Tatarica = Tataarse kamperfoelie

Uitspraak = LOO-NIE-KEERA

Bloeit licht roze in mei - juni en wordt 3 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. De vruchten zijn rood en bolvormig van vorm. Deze vruchten verschijnen van half zomer tot vroege herfst. Op een grond die droog tot vochthoudend is en matig tot voedselrijk. Is winterhard maar niet wintergroen. Hoeft niet gesnoeid te worden, maar indien nodig doet u dit na de bloei.
 

Combineren

Combineer eens met bloembollen. Het is weer eens wat anders. 

Zorg wel dat bloembollen op een zonnige plek staan.


Sedum spathulifolium 'Cape Blanco' = Vetkruid

Uitspraak = SEE-DUM

Heeft een prachtig blad dat wit is met blauwgrijze tinten. Bloeit geel in mei-juli ongeveer 5 cm hoog.  Een bodembedekker die een plek wil in de zon. Vermeerderen door te delen.Stapstenen

Stapstenen geplaatst in de vijver geven net een ander uiterlijk dan een bruggetje over de vijver.
Planten in potten

Gaten in de border kunt u opvullen met potten, die gevuld zijn met o.a. 1-jarige.
Kinderkoppen

Sierbestrating van kinderkoppen
Keperverband

Nieuw gebakken dikformaat gelegd in keperverband.
Grijze beton klinkers 

Callistemon Citrinus = Lampenpoetser

Uitspraak = KAL-LIE-STEE-MON SIE-TRIE-NUS

In Nederland alleen als kuipplant houden omdat de struik niet winterhard is. Kan +5 graden buiten hebben. Is een groenblijvende plant die in mei/augustus rood bloeit met lange bloemen die op borstels lijken waarmee men flessen schoonmaakt. Na de bloei vormen er grijze vruchtjes. Door het kneuzen van het blad komt er een citroengeur vrij, vandaar de naam Citrinus. Standplaats in de zon in zure, humusrijke en voldoende vochtige grond die doorlatend is. Geef geen kraanwater, dit bevat teveel aan kalk. Snoeien na de bloei van zwakke en beschadigde takken en de overige takken kan men terug snoeien tot 1/3 deel. Na de bloei terugsnoeien tot de eerst volgende knop aan elke tak. Zo wordt de bloei gestimuleerd voor het volgende jaar. Vermeerderen door aan het eind van de zomer stekken te nemen. Zaaien kan plaatsvinden in de lente.