Terug

Tuinieren in Mei


* Na half mei zomerbollen planten

* Na ijsheiligen kuipplanten buiten zetten

* Pompoen, Aubergine, peper en paprika half mei buiten zetten

* Onkruid wieden       

* Buitenboel schilderen

* Houd het weer in de gaten en bescherm gevoelige planten met vliesdoek of noppenfolie

* Snelle groeiers en klimmers steunen

* Vissen voeren

* Ligusterhagen, beuk, haagbeuk, buxus, lonicera, laurierkers en hulst snoeien

* Buxus snoeien bij bewolkt weer

* Coniferen later deze maand snoeien

Chrysanthemum vernale = Margriet (Meerjarig)


Bloeit wit met een geel hartje in mei--september en wordt 75 cm hoog. Standplaats zonnig op een goed doorlaatbare grond. Is winterhard maar niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond, in juni-augustus. Bloeit het jaar daarop. Door te splitsen na de bloei.Rhodanthemum ‘Casablanca’ = Marokkaanse margriet (Vaste plant)

Uitspraak: ROO-DAN-TEE-MUM


Bloeit wit in mei-september en wordt 30 cm hoog. Wil een plek in de zon op een vocht vasthoudend en humusrijke grond. Is wintergroen en winterhard, maar wil wel beschut staan. Per vierkante meter 5 stuks.Sanvitalla procumbens = Kruipende Zinnia, Huzarenknoop (1-jarig)

Uitspraak = SAN-VIE-TAL-LA PRO-KUM-BENS


Bloeit geel in mei-oktober en wordt 15 cm hoog en 40 cm breed. Standplaats dient zonnig te zijn op een normale bodem die niet te droog is. Verwijder de uitgebloeide bloemen voor langere bloei. Vermeerderen door te zaaien. Per vierkante meter 11 a 12 stuks. Is niet winterhard, maar blijft soms na een zachte winter overleven.

Geranium nodosum = Ooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit lila in mei-september en wordt 30 cm hoog. Standplaats is zon-halfschaduw op een goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 8-11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.


 

Geranium sanguineum striatum = Ooievaarsbek (Vaste plant)


Bloeit in juni-juli met lichtroze bloemen en wordt 15 a 25 cm hoog. Standplaats is zon-halfschaduw op een goed doorlaatbare niet te vruchtbare grond. Vlinder en insecten lokkend. Snoei het dode blad en de bloemen na de bloei weg. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 9-11 stuks. Vermeerderen door te zaaien.
Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' = Steenraket (Vaste plant)

UITSPRAAK = EE-RIE-SIE-MUM


Bloeit paars in mei-september en wordt 60 cm hoog. Is wintergroen en een kortlevende plant. Wil een standplaats in de zon, arme grond die niet droog is. Vermeerderen door te zaaien, half juni - begin augustus. Per vierkante meter 7 tot 9 stuks.Pentaglottis sempervirens = Overblijvende ossentong (Vaste plant)


Bloeit blauw in mei-augustus en wordt 70 cm hoog. De standplaats dient in de schaduw te zijn op een humusrijke grond. Vermeerderen door te zaaien. Per vierkante meter 5 tot 7 stuks.


 Myosotis palustris = Moeras vergeet mij nietje (vaste plant)

Uitspraak = MIE-JO-SO-TIS


Bloeit in mei-augustus met hemelsblauwe bloemetjes, of soms roze of wit en wordt 20 cm hoog. Standplaats dient zonnig of lichte schaduw te zijn aan de rand van de vijver, op een vochtige tot natte standplaats. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in mei.

 Rubus fruticosus = Braam (Heester)


Bloei roze in mei-juli en de oogsttijd is in augustus-oktober. Kan drie meter hoog worden en is meerjarig. Op voedingsrijke goed doorlatende wat vochtige grond, in de zon, halfschaduw en volle schaduw. Het is wel zo dat de Braam in de zon meer vruchten levert. Draagt stekels die lastig zijn, daarom kan men ook Bramen kopen zonder stekels. De roze bloemen verschijnen op 1-jarig hout. Kruisbestuiving is niet nodig, want de Braam draagt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Snoeien doet u met de takken die gebloeid hebben in het najaar tot aan de grond. De rest blijft staan. In het voorjaar het zijtakje van de overige stengels inkorten tot op 2 knopen. Geef bescherming bij meer dan 10 graden vorst.

Tuin aan het water


Men noemt een tuin aan het water een oevertuin. Let bij een tuin aan het water dat deze beschermd wordt tegen het water. Als het aangrenzende water te hoog staat wilt u voorkomen dat het uw tuin instroomt. Zorg dus dat u een beschoeiing plaatst.Silene dioica = Dag koekoeksbloem (Vaste plant)

Uitspraak is SIE-LEE-NE


Bloeit roze in mei-augustus en word 70 cm hoog. Is niet giftig en wil een plek in de zon-halfschaduw. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Wil graag een bodem die voedselrijk en vochthoudend tot vochtig is. Let op: haal op tijd de uitgebloeide bloemen weg, om sterk uitzaaien te voorkomen. Vermeerderen door ter plekke zaaien vanaf juli-oktober.
Syringa vulgaris = Sering (Sierheester)

 

Bloeit geurig in roze-wit of paars in mei-juni en wordt 5 meter hoog. Standplaats in de zon-halfschaduw op voedzame tuingrond Is winterhard en bladverliezend. Snoeien doet u na de bloei. Laat de nieuwe scheuten staan, omdat daar nieuwe bloemen komen volgend jaar. Als de Sering te groot wordt heeft u kans dat de onderkant te kaal wordt. Om de Sering totaal te vernieuwen kunt u hem snoeien tot 30-50 cm hoog. De Sering zal dan opnieuw uitlopen.Beelden in de tuin


Beelden in een tuin kunnen net dat saaie hoekje opvrolijken.Crataegus monogyna = Eenstijlige meidoorn (Sierheester)

Uitspraak = KRAA-TAA-EE-GUS MOO-NOO-GIE-NAA


Bloeit roze/rood of wit in mei - juni en wordt als struik 5 tot 8 meter hoog. Wordt ook gekweekt als boomvorm. Standplaats dient in de zon te zijn voor de meeste bloei, op een grond die het liefst kalkrijk is, niet te arm en niet te droog. Geeft vruchtjes in september - oktober die door vogels worden gegeten. Heeft recht opstaande doorns op de takken. Vermeerderen door te zaaien, maar kan wel twee jaar duren.


Alg in de Vijver


Alg in de vijver op moeilijk bereikbare plekjes zoals tussen de beplanting, kan met makkelijk verwijderen door en een stok tussen te prikken en rond te draaien. Wees daarbij voorzichtig voor de vijverfolie of de rand.
             

Photinia × fraseri 'Red Robin' = Glansmispel (Sierheester)

Uitspraak = POO-TIE-NIE-AA


Bloeit wit in mei-juni en wordt 3 meter hoog. Na de bloei volgen er rode bessen die giftig zijn en later zwart verkleuren. Is wintergroen en verdraagt een temperatuur tot - 5 graden. Standplaats zonnig met voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Is matig windbestendig en verdraagt half verharding. Vanwege de vorstschade planten op een windvrije plek. Krijgt in het voorjaar bruinrode bladeren die later gaan verkleuren naar groen en in de herfst verkleuren ze naar bordeauxrood. Snoeien kan vanaf maart, maar dan heeft u geen bloemen. De Photinia vermeerder je door een half-afgerijpte twijg in juli/augustus als stek te nemen.

Pelargonium peltatum = Hanggeranium (1-jarig)

Uitspraak = PEE-LAR-GOO-NIE-UM


Deze hanggeranium wordt 40 cm hoog en bloeit in mei/oktober in verschillende kleuren. Wil een plek in de zon. Zorg voor potscherven in de pot en gaatjes in de bodem. Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet te warm is en niet warmer dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geeft u ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen. Per vierkante meter 8-11 stuks.Delphinium ‘Guardian’ white = Ridderspoor (Vaste plant)

Uitspraak = DEL-FIE-NIE-UM


Bloeit wit in mei - oktober en wordt 75 cm tot 1 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. Is niet wintergroen en wil standplaats op goede grond. Per vierkante meter 5 tot 8 stuks. De uitgebloeide stengels fors terugknippen en de plant goed bemesten, dit zorgt voor een 2e bloei. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in juni-augustus.
Kalmia latifolia = Lepelboom (Sierheester)

 

Bloeit wit tot licht roze in mei - juni en wordt 2 m hoog. Langzame groeier, die wintergroen en winterhard is. De standplaats dient half schaduw tot schaduw te zijn in een humusrijke lichtzure grond. Vermeerderen via afleggen (duurt erg lang).Fuchsia hybride = Bellenplant (Vaste plant)

Uitspraak = FUK-SIA


Bloeit roze in mei - oktober en wordt 25 cm hoog. Wil een plek in de zon tot halfschaduw op een grond die licht vochtig aanvoelt. Is niet winterhard. Verwijder de dode bloemen. Vermeerderen door te stekken. Vermeerderen door een top of scheutstek in het voorjaar nemen.

Clematis 'Giselle' = Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = CLEE-MAA-TIS


Bloeit roze van mei - september en wordt 1,20 m tot 1,50 hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon - halfschaduw op een normale tot vochtige bodem. Snoeien in het voorjaar tot 30/50cm vanaf de grond. Regelmatig bemesten.


Weigela `Marjorie` = Weigelia (Sierheester)


Bloeit wit, rood en roze in mei - juni en wordt 1,5 m a 2 m hoog. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Op een plek in de zon - halfschaduw dient de grond neutraal en doorlatend vochtig te zijn. Snoeien doet u alleen van dode en zieke takken, of als u een verjongingssnoei wilt toepassen, dan snoeit u één derde van de oude takken terug tot aan de grond. Geeft in de herfst prachtige oker tot paars kleurige bladeren. Vermeerderen door af te leggen.
Deutzia Grazilis = Bruidsbloem (Sierheester)


Bloeit wit mei - juni en wordt 70 cm hoog. Standplaats in in de volle zon op een voedselrijke plaats. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoei na de bloei één derde van de takken weg om verjonging te stimuleren. Draagt geurende bloemen en is te vermeerderen door een houtstek. Per vierkante meter drie stuks.Deutzia x elegantissima 'Rosealind' = Bruidsbloem (Heester)


Bloeit wit - roze in mei - juni en wordt 1,50 hoog. Is niet wintergroen en houdt van vocht houdende grond. Wil een plek in de zon. Vermeerderen door een houtstek.   

Salvia `Wendy`s Wish` = Salie (Vaste plant)


Bloeit roze - rood van mei tot september. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de volle zon of halfschaduw. Is niet winterhard en niet wintergroen en wil op een niet te natte grond staan. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen door te zaaien.Ceanothus thyrsiflorus = Amerikaanse sering, herfstsering (Sierheester)

Uitspraak = SEE-AA=NO-THUS


Bloeit blauw in mei - juni en is winterhard tot - 5 graden. Afdekken bv met blad. Is wintergroen en wordt 50 cm hoog. Houdt van matig voedselrijke, liefst iets vochtig blijvende, zandige, goed doorlatende grond. Standplaats zonnig en beschut. Snoeien doet u om de paar jaar, om de groei mooi van vorm te houden. Vermeerderen door te stekken. Per vierkante meter 3 stuks.
Malus `Evereste`= Sierappel (Sierheester, kleine boom)


Geeft in mei witte bloemen en wordt 5 a 6 meter hoog. Is niet wintergroen. Wil een plek in de zon op een voedzame, goed doorlatende grond. Vrij van meeldauw en schurft. De bladeren verkleuren in de herfst naar oranjegeel. Vormt veel oranjerode appeltjes, die tot ver in de winter aanblijven. Snoeien doet u zo min mogelijk i.v.m. het vormen van waterscheuten. Daardoor kan de bloei minder worden.Lupinus 'Gallery Red' = Lupine (Vaste plant)


Bloeit rood in mei - juni en krijgt na de bloei lange peulen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Wordt 45 tot 60 cm hoog en is niet lang levend.  Bloeit pas in het tweede jaar en wil graag op een plek in de zon - halfschaduw. Grondsoort: vruchtbaar - zuur, voldoende vochtig. Houdt niet van winters die nat zijn en is hertenbestendig.  Per vierkante meter 4 stuks. Vermeerderen door te zaaien in mei - juni en ter plekke in juni - juli. Zaden aanvijlen of 24 uur voor weken.

 Taxus Baccata = Venijnboom


De Taxus heeft een hekel aan natte voeten. De grond dien daarom goed gedraineerd te zijn. Is wintergroen en winterhard. Snoeien doet u in april en september, twee maal per jaar. Bij diepe snoei, zal de taxus gewoon weer uitlopen. Een Taxus is giftig, dus let kinderen en dieren dat ze er niet van kunnen eten. Hoeveel Taxussen u moet planten voor een haag, ziet u in het onderstaande lijstje.


Taxushaag lengte 40/60 cm: 4 per meter
Taxushaag lengte 60/80 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 80/100 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 100/120 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 120/140 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 140/160 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 160/180 cm: 2 per meter 
Taxushaag lengte 180/200 cm: 1,5 per meterDianthus caryophyllus = 'Pink Kisses' Anjer (Vaste plant)

Uitspraak = DIAN-TUS CAA-RIE-OO-PIE-LUS


Bloeit mei - juni roze - paars en wordt 20 cm hoog en wil een plek in de zon - half schaduw. Is matig winterhard en wintergroen. Kan na de bloei in de tuin gezet worden, als de grond niet te zwaar en te nat is. Wordt behandeld als tweejarige. Vermeerderen door stekjes.
Laburnum anagyroides - Goudenregen


Bloeit in mei-juni geel en groeit als struik of een boom van 9 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. De zaden en de vruchten zijn giftig. Groeit op alle grondsoorten, behalve op een te natte bodem. De bodem dient doorlatend te zijn op een plek die halfschaduw is. Snoeien is niet nodig. Het volstaat met het verwijderen van dode takken. Holle takken die na het snoeien ontstaan, kunnen gaan rotten als er water in blijft staan. Vermeerderen door zaaien, maar komt vaak heel wild terug die nauwelijks bloeit.Alg in de vijver


In mei is er weer genoeg alg in de vijver. Om het u gemakkelijk te maken, neemt u een wc borstel en draait deze rond de alg. Daardoor blijft het alg aan de borstel plakken. Werk beheerst en rustig, zodat de vissen niet gestrest raken. Draai rustig rond, zodat er geen sporen of deeltjes los komen die nieuwe groei van alg veroorzaken.Isla Bonita


Is niet winterhard en wil een standplaats in de halfschaduw tot zonnig. Potkluit goed vochtig houden. Uitgebloeide bloemen weghalen bevordert doorbloei. Bloei vanaf mei tot diep in de herfst.Lonicera Tatarica = Tataarse struikkamperfoelie

Uitspraak = LOO-NIE-KEERA


Bloeit licht roze in mei - juni en wordt 3 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. De vruchten zijn rood en bolvormig van vorm. Deze vruchten verschijnen van half zomer tot vroege herfst. Op een grond die droog tot vochthoudend is en matig tot voedselrijk. Is winterhard maar niet wintergroen. Hoeft niet gesnoeid te worden, maar indien nodig doet u dit na de bloei. Vermeerderen door te stekken of af te leggen.


 

Sedum spathulifolium 'Cape Blanco' = Vetkruid (Vaste plant)

Uitspraak = SEE-DUM


Heeft een prachtig blad dat wit is met blauwgrijze tinten. Bloeit geel in mei-juli ongeveer 5 cm hoog.  Een bodembedekker die een plek wil in de zon. Vermeerderen door te delen.Stapstenen


Stapstenen geplaatst in de vijver geven net een ander uiterlijk dan een bruggetje over de vijver.Planten in potten


Gaten in de border kunt je opvullen met potten, die gevuld zijn met o.a. 1-jarige.Kinderkoppen


Sierbestrating van kinderkoppenKeperverband


Nieuw gebakken dikformaat gelegd in keperverband.Grijze beton klinkers


 

Callistemon Citrinus = Lampenpoetser

Uitspraak = KAL-LIE-STEE-MON SIE-TRIE-NUS


In Nederland alleen als kuipplant houden omdat de struik niet winterhard is. Kan +5 graden buiten hebben. Is een groenblijvende plant die in mei/augustus rood bloeit met lange bloemen die op borstels lijken waarmee men flessen schoonmaakt. Na de bloei vormen er grijze vruchtjes. Door het kneuzen van het blad komt er een citroengeur vrij, vandaar de naam Citrinus. Standplaats in de zon in zure, humusrijke en voldoende vochtige grond die doorlatend is. Geef geen kraanwater, dit bevat te veel aan kalk. Snoeien na de bloei van zwakke en beschadigde takken en de overige takken kan men terugsnoeien tot 1/3 deel. Na de bloei terugsnoeien tot de eerstvolgende knop aan elke tak. Zo wordt de bloei gestimuleerd voor het volgende jaar. Vermeerderen door aan het eind van de zomer stekken te nemen. Zaaien kan plaatsvinden in de lente. 


Terug