M

Magnolia = Beverboom

Magnolia`s zijn prachtig met hun mooie bloemen. Alleen als er vorst is, kunnen de knoppen van vroegbloeiers bevriezen en bruin worden. Wist u dat de bloemen bijna allemaal eetbaar zijn? De Magnolia salicifolia smaakt naar citroen. De Magnolia hypoleuca naar ananas en de Magnolia x thompsoniana naar sinaasappel. Je kunt er ook siroop van maken. Kook de bloemen of de bloemblaadjes kort in een mengsel van water en suiker. 100 gram bloemblaadjes voor 1,5 deciliter water en 100 gram suiker. Of in de oven op 50 graden, dan bestrijkt u de bloemen met losgeklopt eiwit en strooit er dan suiker op.  

Magnolia Stellata = Stermagnolia (Sierheester)

Bloeit wit in maart - april. Wordt 4 meter hoog en 4,5 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Bloemen kunnen schade oplopen als er late nachtvorst aanwezig is. Wil een plek in de volle zon - lichte schaduw, op goede humusrijke, voedingsrijke en waterdoorlatende, kalkvrije bodem. Zo weinig mogelijk snoeien. Doe dit na de bloei. Is windbestendig, niet giftig en traag groeiend.

Malva sylvestris 'Zebrina' = Groot kaasjeskruid (Vaste plant)

Bloeit rood - roze in juni  - augustus en wordt 60 - 100 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, op niet te vruchtbare, zo mogelijk kalkhoudende bodem. Is een winterharde vaste plant die niet wintergroen is. Vlinder lokkend en anti konijn plant. 7 stuks per m2. Vermeerderen door te zaaien in de  volle grond voor de winter. De kou moet over de zaden komen. Kieming vindt in het voorjaar plaats.

Malus `Evereste`= Sierappel (Sierheester, kleine boom)

Geeft in mei witte bloemen en wordt 5 à 6 meter hoog. Is niet wintergroen. Wil een plek in de zon op een voedzame, goed doorlatende grond. Vrij van meeldauw en schurft. De bladeren verkleuren in de herfst naar oranjegeel. Vormt veel oranjerode appeltjes, die tot ver in de winter aanblijven. Snoeien doet u zo min mogelijk i.v.m. het vormen van waterscheuten. Daardoor kan de bloei minder worden.

Malus floribunda = Sierappel

Bloeit in mei-juni met wit/roze bloemen. Wordt 6 m hoog die opgaande groei vertoont en later een ronde vorm krijgt. In de zomer verschijnen er sierappels die geel en later rood verkleuren. De standplaats dient zon-half schaduw te zijn, op een vochtige goede niet te zure grond. Kan op klei, zand, veenachtige en kalkhoudende grond. Kan gesnoeid worden, maar niet teveel.

Malus 'Professor  Sprenger' = Sierappel (Sierheester)

Geeft in mei witte bloemen die sterk geuren en wordt 5 a 6 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon op een drogere, voedzame, goed doorlatende grond. Vormt gele appeltjes die ver in de winter aanblijven die niet eetbaar zijn. Het blad heeft een goudgele herfstverkleuring. Is licht schurftgevoelig en gevoelig voor bloedluis. Onderhoud en snoeien in oktober november.

Mahonia Japonica - Mahoniestruik (Heester)

Is winterhard tot 1,25 meter hoogte. Wintergroen en wil een plek in de zon-halfschaduw op een humusrijke plaats. Draagt geen doorns, maar heeft wel hulstachtige bladeren. Heeft heerlijke geurende gele bloemen in begin december tot eind februari. Snoeien is niet nodig want het is een langzame groeier. Doe je dit wel, snoei dan de tak terug tot aan de grond. Aantal 2 tot 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door afleggen.

Mentha aquatica = Watermunt (Waterplant)

Bloeit paars in juli/spetember en wordt 40 cm hoog. Is niet wintergroen, wel winterhard en wil een plek in de zon. Ruikt sterk naar pepermunt. Watermunt staat op vochtige, soms zelfs brakke bodems. Is een woekeraar. Vermeerderen door te stekken in het voorjaar-zomer, of zaaien in mei-juli. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

Merendera jolanthae = Twijfel nog steeds over de nederlandse naam

Bloeit wit in februari/maart en wordt 10-12 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is.

Muscari argaei `Album`= Blauwe druifjes

Zeer rijk wit bloeiend eind mei en wordt 15 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is. 

Muscari armeniacum = Blauw druifje

Bloeit blauw met een wit randje in maart-april en wordt 15 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw in schrale goed gedraineerd grond. Plant in de hefst-winter en is geschikt voor verwildering.

Muscari azureum `Album`= Blauw druifje

Bloeit wit in maart/april en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is.

Muscari botryoides = Blauw druifje

Bloeit blauw in april/mei en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is. 

Muscari botryoides `Album`= Blauw druifje

Bloeit wit in april/mei en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is. 

Muscari comosum = Kuifhyacint

Zachtviolet bloeiend in mei/juli en wordt 10-3-0 cm hoog.

Monarda = Bergamotplant (Vaste plant)

Bloei in diverse kleuren van juli/september. Standplaats volle zon/halfschaduw, op een matig vochtige, rijk humeuze grond. Gevoelig voor meeldauw en slakken. Sterk geurend dus trekt hij bijen en andere bestuivende insecten aan. U kunt van de gedroogde blaadjes thee zetten. Vermeerderen in het voorjaar door te delen, of zaaien ter plekke eind april begin mei of juli september.

Monarda 'Croftway Pink' = Bergamotplant (Vaste plant)

Bloeit roze in juli-augustus en wordt 1 meter hoog. Standplaats zon halfschaduw op een droge, zanderige, goed doorlatende grond. Is niet groenblijvend en wel winterhard. In het voorjaar het loof afknippen. De bloemen trekken insecten aan en is meeldauw gevoelig. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen om de twee à drie jaar in het voorjaar scheuren.

Morisia monanthos `Fred Hemingway` = Morisia

Bloeit geel in maart/augustus en wordt 10 cm hoog. Standplaats in de zon.

Myriophyllum Brasiliensis = Braziliaans Vederkruid (Zuurstofplant)

Plaatsing in de vijver op 0 tot 80 cm diepte en wordt 10 tot 15 cm hoog. Is een zuurstofplantje. Ze nemen voedingstoffen op en geven zuurstof af en verlangen een plekje in de halfschaduw-zon. Vermeerderen door te toppen en te stekken in het voorjaar.

Myosotis palustris = Moeras vergeet mij nietje (vaste plant)

Bloeit in mei-augustus met hemelsblauwe bloemetjes, of soms roze of wit en wordt 20 cm hoog. Standplaats dient zonnig of lichte schaduw te zijn aan de rand van de vijver, op een vochtige tot natte standplaats. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in mei. 

Encyclopedie