Libelle, waterjuffer


Weetjes over de libelle

Kunnen libellen steken of bijten? Ze kunnen niet steken of bijten. De kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de huid van de mens te komen. De grootste soorten (o.a. de Grote Keizerlibel) kunnen dit wel, maar zullen dit als verdediging nooit gebruiken.

Is een juffer ook een libel? Ja. Juffers zijn slank en meestal kleine libellen die rustig vliegen. De echte libellen zien er stevig gebouwd uit.

 

Lantaarntje - Ischnura elegans (Waterjuffer)

Het Lantaarntje hoort bij de blauwe waterjuffers en heeft zijn naam te danken aan zijn blauwe kleur dat op een lampje lijkt. Naarmate de vrouwtje ouder worden, verkleuren zij groenig en zal het lampje donkerder worden zodat dit niet meer opvalt. De mannetjes dragen een aanhangsel aan het achterlijf. Het Lantaarntje lijkt niet kleurvast te zijn, omdat de niet zwarte gedeelten van de vrouwtjes allerlei kleurtjes kunnen hebben. Zoals wit, groen, blauw of bruin. Het Lantaarntje is een kleine waterjuffer. De paringstijd duurt lang en de vrouwtjes leggen hun eitjes alleen. De larven leven inde oeverbegroeiing of in waterplanten. Waterjuffers zijn te vinden bij voedselrijk water en eten zelfs andere waterjuffers. Een volwassen mannetje leeft 5 dagen en en vrouwtje 11 dagen. Beide moeten ze geslachtsrijp worden, paren en eitjes afzetten.

Libelle - Odonata (Libelle)

De libelle leeft als larve in het water en overwinteren als nimf. De libelle kan niet steken of bijten bij de mens. Omdat de huid van de mens te hard is. Alleen bij de hele grote soorten kan dit een sneetje veroorzaken. Libellen eten muggen, vliegjes, motjes, vlinders en soms ook elkaar. 


Bloedrode Heidelibel - Sympetrum sanguineum (Libelle)

De mannetjes zijn rood en de vrouwtjes zijn geel van kleur. Na de paring gaat het vrouwtje alleen verder om de eitjes te leggen. Deze eitjes legt zij in de modder bij de oever. Bij een regenbui spoelen de eitjes in het water waar zij uitkomen als larve. Zodra ze uitkomen zullen ze tussen de waterplanten leven van kleine diertjes. Wanneer de larve zich heeft ontwikkeld zullen zij hun oude jasje uit doen en vormen zij een libelle. De Bloedrode Heidelibel vindt men langs stilstaand en voedselrijk water, dat diverse begroeiingen heeft. De Bloedrode Heidelibel vangt zijn prooi in de lucht met zijn kaken en zuigt hem leeg. Zodra de temperatuur gaat zakken, zullen de libel sterven. Vissen zullen de larven opeten, daarom zijn de larven in de nacht actief.

Insecten